28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Dood zeezeilers in de doofpot

HomeMediaTelegraaf | Dood zeezeilers in de doofpot

Colombia saboteert onderzoek | John van den Heuvel

Waldy en Ria waren zeer ervaren zeezeilers. In 2016 kwamen ze onder mysterieuze omstandigheden om bij het Colombiaanse drugseiland San Andres Ⓒ Eigen foto

De kustwacht van Colombia saboteert al drie jaar lang een onderzoek naar de mysterieuze dood van twee Nederlandse zeezeilers voor de kust van het Colombiaanse drugseiland San Andres.

Dat zeggen nabestaanden van de slachtoffers Waldy en Ria Finke, die in maart 2016 dood werden aangetroffen op en bij het eiland San Andres. Het zwaar gehavende zeilschip Talagoa van het echtpaar spoelde aan op 43 zeemijlen van het eiland.

De autoriteiten in Colombia deden de dood van het Nederlandse echtpaar in 2016 direct af als een noodlottig zeilongeluk dat werd veroorzaakt door slecht weer. Door een storm in het gebied zou de kiel van het schip volgens de Colombianen zijn afgebroken, waardoor de boot omsloeg en de opvarenden in zee terechtkwamen.

De nabestaanden van Waldy en Ria Finke twijfelden vanaf het eerste moment aan de lezing, deden zelf onderzoek en kwamen tot een heel ander scenario. Het zeilschip bleek te zijn aangevaren door een of twee andere vaartuigen en raakte zwaar beschadigd. Van slecht weer in het gebied waar de Talagoa verging was geen sprake. Technisch onderzoek van een schade-expert van de verzekeringsmaatschappij bevestigde dat een aanvaring zeer aannemelijk is.

„We gaan er inmiddels van uit dat de Talagoa is geramd door een andere boot en dat mijn ouders overboord zijn geslagen of in het water zijn gegooid”, zegt de zoon van het echtpaar Finke, Waldemar. Hij strijdt met zijn zus en vrouw al drie jaar onvermoeibaar om de waarheid over de dood van zijn ouders aan het licht te brengen.

Waldemar: „Vanaf het moment dat we hoorden van het overlijden van mijn vader en moeder twijfelden we aan de lezing dat ze in slecht weer zouden zijn beland. Mijn ouders waren zeer ervaren zeezeilers en de Talagoa verkeerde in een prima conditie. Op 25 maart 2016 kregen we nog een enthousiast appje vanuit Panama: ’We zijn vertrokken.’ Een dag later kwam het laatste bericht met gps-locatie binnen.”

Haai

Het lichaam van Ria wordt op 29 maart 2016 om half zes ’s ochtends aangetroffen op de zuidoostkust van San Adres. Volgens een lokale arts is ze verdronken. Later die dag wordt ook Waldy gevonden. Een lokale visser ziet hem drijven op een paar honderd meter uit de kust. Een plaatselijke arts, die het lichaam schouwt, vertelt Waldemar later dat zijn vader door een haai is doodgebeten.

Een rechercheur van de Nederlandse maritieme politie en een officier van justitie reisden in 2018 af naar Colombia en kwamen na onderzoek op San Andres eveneens tot de conclusie dat de Talagoa niet is vergaan door slecht weer. San Andres staat bekend als drugseiland en als ’hub’ voor snelle speedboten vol cocaïne, die vanaf het vasteland van Colombia ’s nachts met hoge snelheden naar Noord-Amerika varen. Het vermoeden rees dat de Talagoa door zo’n zogenoemde go-fast boot is geramd.

„Het laat ons geen moment los”, zegt Waldemar. „Wat is er in vredesnaam met onze ouders gebeurd? Wat hebben ze meegekregen van de aanvaring en hebben ze nog geleden? Waarom vertelt Colombia niet de waarheid?”

Pirateneiland

San Andres heeft een beruchte reputatie en staat bekend als een pirateneiland. Een groot deel van de bevolking werkt voor de drugsmaffia. Ruim zestig procent heeft een strafblad voor drugsdelicten. Het eiland ligt geografisch ideaal voor de snelle speedboten vol cocaïne. Het is een overslagpunt en een plek om te tanken. De Colombiaanse kustwacht patrouilleert veel in het gebied. Afgelopen week nog doken berichten op dat het defensieapparaat van het door drugskartels geteisterde land opdracht kreeg drugshandelaren en smokkelaars desnoods dood te schieten.

Inmiddels is een Nederlands politieteam in april van dit jaar voor de tweede keer afgereisd naar Colombia. Directe aanleiding waren de bevindingen van een team van het televisieprogramma Dossier Van den Heuvel, dat ook onderzoek deed op San Andres. Het team sprak met een Colombiaanse getuige, die beweert dat een boot van de Colombiaanse kustwacht bij de aanvaring is betrokken.

Bemoeienis

Volgens zijn verklaringen achtervolgde de kustwachtboot ’s nachts een speedboot en is daarbij de Talagoa geramd. De getuige vertelt ook dat de gehavende drugsboot is teruggevonden, maar de opvarenden niet. Op het eiland gaat het verhaal dat de beschadigde boot van de kustwacht elders in Colombia is gerepareerd om te voorkomen dat de bemoeienis van de bemanning uitlekte.

Waldemar Finke, zoon van het omgekomen echtpaar, en zijn partner in Colombia.

„We hebben van het Nederlandse politieteam gehoord dat het van de Colombiaanse kustwacht geen enkele hulp kreeg bij het onderzoek”, aldus Waldemar Finke.

„Er is inmiddels nieuw technisch bewijs dat duidt op mogelijke betrokkenheid van een kustwachtschip, maar de Colombianen stoppen de zaak het liefst in de doofpot. Essentieel zijn radarbeelden uit het gebied, die door de VS zijn gemaakt. Maar wij krijgen te horen dat de Amerikanen niet reageren op Nederlandse rechtshulpverzoeken. Het onderzoek lijkt nu uit te gaan als een nachtkaars en dat is voor ons onverteerbaar.”

Lieve mensen

Hij vervolgt: „We willen weten wat er gebeurde. Nu zijn we opgezadeld met leugens, halve waarheden en allerlei andere ongerijmdheden. Colombia probeerde eerst ons af te poeieren en nu kennelijk justitie in Nederland. Dat kan en mag niet. Mijn ouders waren lieve mensen, die nooit iemand kwaad deden. Het kan zijn dat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren. Dat mijn ouders in een vliegende storm zijn vergaan is een leugen.”

Het Openbaar Ministerie bevestigt desgevraagd dat het onderzoek uiterst moeizaam verloopt. Het is volgens het OM zeer de vraag of de ware oorzaak van de dood van het echtpaar Finke nog wordt achterhaald. De nabestaanden van Waldy en Ria nemen er geen genoegen mee.

Inmiddels maken Kamerleden zich zorgen over de opstelling van de Colombiaanse overheid en het gebrek aan hulp bij het onderzoek. Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) wil opheldering van de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Blok (Buitenlandse Zaken) en stelt maandag Kamervragen. „Het kan niet zo zijn dat de dood van twee Nederlanders door Colombia wordt afgedaan als een zeilongeluk, terwijl er in werkelijkheid iets heel anders is gebeurd”, aldus Kuiken.

Bron; Telegraaf

4 reacties

  1. Mensen kunnen soms erg naïef zijn, het is bekend dat het een drugseiland is, daar moet je als mens wegblijven als je niet in de drugshandel zit. Op zich logisch dat de Colombianen niet veel tijd en manschappen aan wilt besteden.

  2. Wat een vreselijke tragedie. Hier moet de onderste steen boven komen voor de nabestaanden! Sterkte gewenst en niet opgeven!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties