Telegraaf | Drugssmokkel via KLM op Schiphol

Verdachten werkten onder meer op bagage-afdeling | Mick van Wely

Omgekochte medewerkers hielpen op Schiphol koffers vol drugs van het terrein te smokkelen Ⓒ Hollandse Hoogte

SCHIPHOL – Van de veertien verdachten die zijn opgepakt voor de grootschalige smokkel van drugs via luchthaven Schiphol, werkten er meerdere bij de luchtvaartmaatschappij KLM. De verdachten uit het onderzoek Ryeford werden langdurig getapt en geobserveerd.

Dat blijkt uit stukken die De Telegraaf heeft ingezien. Binnen een jaar tijd zijn veertien verdachten opgepakt, van wie er negen werkzaam waren op de luchthaven Schiphol bij onder andere de bagage-afdeling. Achter de smokkel zit een geraffineerde organisatie die vanuit Afrika en Zuid-Amerika opereerde.

Koffers met drugs werden in Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen aan boord van vliegtuigen gebracht en vervolgens op Schiphol met behulp van omgekochte medewerkers van het terrein gesmokkeld.

Topgangster

Het netwerk maakte gebruik van ’ghost-passengers’, waarbij koffers vol heroïne en cocaïne aan personen waren gekoppeld die niet daadwerkelijk vlogen. De hoeveelheden varieerden van tien tot bijna dertig kilo. De Britse topgangster Robert Dawes smokkelde op deze wijze 1300 kilo vanuit Zuid-Amerika naar Parijs. Hij kreeg in december hiervoor 22 jaar cel opgelegd.

Een van de vluchten waarop een koffer met drugs zat, kwam uit de Nigeriaanse stad Lagos.

Het ging om een KLM-vlucht.

Voor de smokkel van drugs via de vliegtuigen zijn corrupte medewerkers nodig op zowel de luchthavens van waaruit gevlogen wordt, als waar ze uiteindelijk landen.

Tappen

Het onderzoek Ryeford richt zich op smokkel in de periode van maart tot oktober 2018.

Het lijkt erop dat het onderzoek werd gestart op basis van informatie uit een ander onderzoek, dat de naam Moncton draagt. Maandenlang liet het Openbaar Ministerie Noord-Holland verdachten tappen. Sommigen communiceerden openlijk via gewone mobiele telefoons over de ’drugsvluchten’. Een van de verdachten ronselde op de luchthaven andere medewerkers.

Drugssmokkel via vliegtuigen is een groeiende zorg van Europese opsporingsdiensten, na jaren waarin een daling was te zien door betere controles.

Uit cijfers van de Franse douane blijkt dat er in 2018 op de Parijse luchthaven 486 drugskoeriers zijn gearresteerd, onder wie enkele tientallen Surinamers en Nederlanders. In 2017 ging het nog om 273 personen.

Dit jaar werden al vier Nederlandse vrouwen in Suriname gepakt met cocaïne. Het ging in drie gevallen om stagiaires. KLM wil vanuit privacyoverwegingen niet ingaan op individuele gevallen/werknemers.

Bron: Telegraaf

5 Reacties op “Telegraaf | Drugssmokkel via KLM op Schiphol

 1. Al lang bekend dat via de KLM het allemaal veel makkelijker is dan via de Duitse airlines.Daar zit de Curacaoenaar langer in de bak

 2. Joep Meloen

  Unaccompanied luggage ?
  Dat is al vele jaren niet meer toegestaan. Alleen als het een koffer is die naar het verkeerde veld is gestuurd mag dit nog worden gedaan. Maar de oude truc van inchecken en vervolgens niet instappen is al heel lang verboden.
  Dus wanneer ze dat vanuit Afrika voor elkaar kregen dan kun je wel stellen dat er velen zijn omgekocht.

 3. Alles draait om die vervloekte geld.

 4. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 5. ericlapas

  Het is wel apart dat ze op Curacao niemand hebben gearresteerd, mijn buurman die werkt volgens mij nog geen vijf maar bij de douane, de man heeft een kast van een huis en rijdt een dure BMW en in het weekend een Harley Davidson en ook heeft hij een speedboot in de tuin staan. Ik kan me niet voorstellen dat de douane zo goed betaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *