Telegraaf | Drukte bij onthulling Panama Papers

'Panama mag geen zondebok worden'

Drukte bij onthulling Panama Papers

RIJSWIJK – De websites waarop grote hoeveelheden informatie uit de Panama Papers openbaar zijn gemaakt, hebben te kampen met een grote toestroom van bezoekers. De site van de ICIJ, een internationaal samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten, was maandagavond onbereikbaar.

Op andere websites, zoals bij http://multimedia.tijd.be/papa/databank/ de Belgische Tijd, kan wel worden gezocht naar brievenbusfirma’s, belastingvriendelijke vestigingen van bedrijven en vermogende personen. Er kan ook op land gezocht worden.

Lange lijst

Er staat een lange lijst bedrijven met voor het merendeel Engelse namen. Dat is niet gek, want ook ons land heeft een hele trits belastingverdragen. Talloze miljarden stromen door ons land, waarbij via wat slimmigheidjes de verschuldigde belasting kan verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Er is steeds meer kritiek op de rol van Nederland bij het uit de handen van grijpgrage overheden houden van belastingen. Dat begon in 2013 met het boek Het Belastingparadijs van drie onderzoeksjournalisten van Quote. De Tweede Kamer reageerde verbolgen: in de Tweede Kamer riep een ruime meerderheid het kabinet op iedereen die ons land een fiscaal paradijs noemt, te berispen.

Het voorstel van onafhankelijk Kamerlid Van Vliet werd gesteund door de VVD, maar ook de PvdA. Sinds het uitlekken van de Panama Papers piepen de sociaaldemocraten wel anders, net als de meeste Kamerleden. Zonder internationale afspraken zal Nederland waarschijnlijk weinig gaan uitrichten. Alle fiscale voordeeltjes zijn volgens het kabinet een magneet op buitenlandse bedrijven die naar Europa willen komen.

De Panama Papers zijn hier te vinden.

Bron: Telegraaf

Een Reactie op “Telegraaf | Drukte bij onthulling Panama Papers

  1. opmerker

    En op Curaçao veel namen uit het land van de rijzende zon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *