Telegraaf | Een derde van koraal Australië dood

Door kop in het zand in Australie

Door kop in het zand in Australie

SYDNEY – De opwarming en verzuring van het zeewater heeft verwoestende gevolgen voor het koraal op het Groot Barrièrerif in Australië. In de noordelijke en centrale regio is meer dan een derde van het koraal dood of staat op het punt af te sterven, meldde de James Cook Universiteit maandag.

Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrifsysteem in de wereld. Het strekt zich 2300 kilometer langs de oostkust van Australië uit.

,,We hebben in de noordelijke en centrale gebieden 84 riffen onderzocht en geconstateerd dat 35 procent van de koralen dood of stervend is”, aldus oceanograaf Terry Hughes. ,,Het is de derde ‘bleking’ van het koraal in achttien jaar tijd en duidelijk veel extremer dan alles wat we eerder hebben gemeten.”

Vorige week werd een hoofdstuk over het rif in een VN-rapport over klimaatverandering geschrapt op verzoek van Australië, omdat de informatie schadelijk zou zijn voor de Australische toerisme-industrie. ,,Uit recente ervaringen in Australië blijkt dat negatief commentaar over werelderfgoed gevolgen heeft voor het toerisme”, aldus de verklaring van Australië.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *