26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Geldgebrek zorgt voor grote achterstanden in onderwijs op Curaçao

HomeMediaTelegraaf | Geldgebrek zorgt voor grote achterstanden in onderwijs op Curaçao

Nieuwe bezuinigingen dreigen | Edwin Timmer

Directrice Elizabeth Taylor van de Marnix basisschool in Willemstad probeert ondanks de povere financiële situatie optimistisch te blijven. „Ik wil lachend naar mijn werk, anders kan ik net zo goed thuis Netflix kijken | Telegraaf

Felgekleurde muren stralen je toe op de Marnix basisschool in Willemstad. Net als het geschater en geschreeuw van Curaçaose kinderen. Maar de vrolijkheid bedriegt. Het zeventig jaar oude gebouw lijdt aan betonrot, de boeiboorden zijn versleten en voor schoolreisjes is geen geld.

Na twintig schrale jaren dient zich nu, in ruil voor Nederlandse hulp, opnieuw een onderwijsbezuiniging aan.”,”articleBody”:”„Zo zuur heb ik het nog nooit geproefd”, zegt directrice Elizabeth Taylor. Ze wandelt langs een open lokaal waar kinderen spelen en iets lekkers eten. Sommigen dragen papieren hoedjes. „Ze hebben een feestje omdat enkele leerlingen voor het laatst zijn”, vertelt ze.

Dergelijke afscheidsmomenten vormen de weerslag van de coronacrisis. „Elke week nemen we wel afscheid van scholieren. Omdat ouders een baan vonden op Bonaire of omdat ze verhuizen naar Nederland.”

Het is niet de enige manier waarop corona haar 692 leerlingen en tientallen leraren raakt. Een deel van de gezinnen heeft moeite om de jaarlijkse contributie te betalen van 575 gulden voor de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO). „Voor sommige leraren is zelfs tien gulden voor de koffiepot teveel.” En de belangrijkste les uit de tien weken durende lockdown: niet elke leraar heeft thuis de beschikking over internet en/of laptop of computer om digitaal les te geven.

Beloningsstempeltjes

Toch laat Taylor zich niet uit het veld slaan. „Ik wil lachend naar mijn werk, anders kan ik net zo goed thuis Netflix kijken.” Maar de situatie is ronduit karig. In de twintig jaar dat ze directeur is van haar school bleef het jaarbudget van 35.000 gulden onveranderd. „Er is geen geld voor groot onderhoud, noch voor excursies naar de kinderboerderij of Bandabou (het natuurrijke noordelijke deel van het eiland). Zelfs niet voor beloningsstempeltjes. Leraren verven elk jaar hun schoollokaal uit eigen zak.”

De belangrijkste dreun voor het onderwijs op Curaçao is een dreigende nieuwe bezuiniging. Van de jaarbegroting van 350 miljoen Antilliaanse gulden (circa 175 miljoen euro) wil het kabinet Rhuggenaath zo’n 45 miljoen schrappen. Een woordvoerster van de premier legt uit: „De bezuinigingen gaan uit van de verslechterde liquiditeitspositie van het land als gevolg van de coronapandemie en het feit dat Curaçao op basis van de Rijkswet Financieel Toezicht een sluitende begroting moet hebben.”

Vrijwilligers Denice Bezemer en Sam van Dommelen van de Stichting Help de Schoolkinderen kunnen er met hun hoofd niet bij. Zeker in volksbuurten zijn Curaçaose kinderen nu al veroordeeld tot armetierig onderwijs. „Ik ben leesmoeder”, zegt Bezemer. „En dan zit je in groep 8 en dan spreken kinderen nog van ’Ik praten’. ’Wat is vervoegen?’, vragen ze dan. Dan denk ik bij mezelf: waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?”

Tweedehands spullen

Onthutst over het oude schoolmeubilair richtten ze in 2017 een stichting op en begonnen tweedehands spullen in Nederland te verzamelen. Niet alleen voor scholen, ook voor ziekenhuizen. „Ik denk dat we inmiddels tachtig tot vijfentachtig containers vol naar de eilanden hebben verscheept”, zegt Van Dommelen. „Maar het houdt nooit op. Nu zitten we weer in een project voor warme maaltijden. En dan gaat de regering intussen lekker bezuinigen op het onderwijs?”

Eén van de ontvangers is de onderwijsgroep VPCO. „We zijn er ontzettend blij mee”, vertelt directeur Maghali van der Bunt-George. Op een school voor beroepsonderwijs pronkt ze trots met een klas vol gedoneerde tafels en stoelen. Haar rondleiding toont ook minder fraais. Oefenapparatuur, van de opleiding elektrotechniek, uit het jaar nul. Gebutste werkbanken voor metaalbewerking uit diep in de vorige eeuw. En hier en daar: kapotte ramen. „En dan staan wij bekend als één van de betere scholen.”

Van der Bunt verruilde een topbaan bij een financieel dienstverlener voor het onderwijs. Met kunst- en vliegwerk verdeelt ze aanwezige fondsen over het noodzakelijke onderhoud van aangesloten VPCO-scholen. Het ene jaar een nieuw toilettenblok op de ene locatie, het andere jaar een nieuw dak op de andere. Zesenveertig miljoen gulden bezuinigen is onmogelijk, meent zij. „Het kan alleen door leraren te ontslaan. Maar willen we echt klassen met veertig à vijftig leerlingen?”

Internet

De Curaçaose overheid laat zeker steken vallen. Zo kondigde een vorige regering in 2013 internet aan voor alle scholen. Van der Bunt: „We wachten nog steeds op fase 1: de infrastructuur en bekabeling om digitaal te gaan. Leraren zeggen tegen mij: geef ons het geld, dan zorgen we er zelf wel voor. Maar het ministerie van Onderwijs begrijpt haar rol verkeerd. In plaats van te faciliteren, willen ze zelf alles uitrollen.”

Maar ook Nederland moet beter nadenken, meent de directrice. Op een eiland waar de vinger zo vaak wijst naar jeugdbendes of corruptie politici, vergeet men volgens haar de oorzaken van die ontsporingen. „Elke euro die we nu investeren in onderwijs, hoef je straks niet te steken in sociaal beleid of justitie. Als je volk zich niet kan ontwikkelen, krijg je mensen die niet voor zichzelf kunnen denken.”

Gelijke kansen

Een deel van het lerarenkorps is murw door de continue strijd om financiering, erkent de VPCO-directrice. Maar zij geeft zich niet gewonnen. „Het gaat niet gebeuren!” Een betere oplossing ziet Van der Bunt in het opleggen van gelijke kwaliteitseisen voor alle onderwijs in het hele Nederlandse Koninkrijk. Met evenredige bekostiging. „Laten we er alsjeblieft een koninkrijksaangelegenheid van maken. Zodat ieder kind gelijke kansen krijgt. In Nederland en in de Cariben.

Bron: Telegraaf

19 reacties

  1. Marta Dijkhoff was in’96 min v onderwijs en geeft het 2 talig system geïntroduceerd. Ze heeft een verwoestende erfenis achtergelaten. Veel kids vallen in NL af doordat zij de taal onvoldoende machtig zijn. Er is niks mis met een landstaal te leren, maar als je later wilt verder studeren en de meeste kids gaan naar NL omdat iedereen wel fam heeft, is het extra triest dat velen het eerste je al afvallen.
    Dus dank aan Marta cs.

  2. @philos, velen zouden dat eigenlijk ook wel willen en sommige doen het ook. (Dit speelt in de kaart van de zittende politiek)
    Maar de meeste zijn oprecht en maken geen naf 500 000 vrij voor de Kampanje. En gaan dus niet verkozen worden. Zij die minder principieel zijn accepteren giften voor de Kampanje en daar van wordt dan verwacht dat ze hun sponsors helpen nadat ze verkozen zijn en dan zijn ze net zo geworden als de zittende politiek. En zo is het cirkeltje weer rond.
    Dus daarom niet.

  3. Los van het feit dat veel van de reacties in zekere mate op waarheid berusten, zou ik graag zien dat al die mensen die dagelijks niets anders te doen hebben dan de vinger wijzen op anderen (vergetende dat de andere vier naar hunzelf wijzen) eens zelf de politiek ingaan en Curacao zo te verlossen van de zg losbandige dieven bende. Eens kijken hoe goed zij het doen.
    Oh. Trouwens mocht mijn nederlands niet goed zijn, dan komt het zeker omdat ik naar een bario school met armetierig onderwijs ben geweest .

  4. Ay nos mes por
    Trouwens alles moet op dit eiland gratis zijn .
    En wij proberen nog altijd het wiel uit te vinden .
    Vreemd , heel vreemd .

  5. Denk je dat Alcala over de snoepreisjes in de war zit? Straks als ze terug is in de Staten dan gaat ze weer gezellig met verschillende delegaties naar het buitenland. ….

  6. Helemaal eens met Curaçao Revisited. Het is beschamend de 2 ‘heren’ te horen spreken.
    Daarom gaat hier in huis de knop meteen om

  7. Het is toch triest om te weten dat ouders vroeger hun zwarte kinderen naar blanken noemden. Gelukkig is dat veranderd en hebben we nu veel vrouwen met namen als Miriam Makeba.

  8. Onze premier en dikzak begina spreken gebrekkig Nederlands dat zou bij zichzelf een reden moeten zijn om in het onderwijs te investeren

  9. Al decennia draait het om een het hier en nu, hoe kunnen fondsen zo effectief mogelijk in de zakken van bepaalde personen verdwijnen en de schijn van het dienen van het algemeen belang hoog gehouden worden. Met het verstrijken van de jaren is die schijn steeds meer verdwenen om de efficiency van het uitzuigen te verhogen. Onderwijs als verdien model.
    De toekomst heeft nooit echt meegespeeld, of het moet zijn dat een neven effect was dat het opleidingsniveau en algemene kennis naar beneden ging wat voordelen bood bij verkiezingen.
    Alcala Walle is weg dus komt er meer geld vrij op het ministerie. Nee dus, haar functie wordt, in naam uitgevoerd door Ruggenaath, waar voor hij ook geld krijgt, neem ik aan, en Alcala Walle wordt ingehuurd als extern “expert”. Ik denk dat dit meer kost als de snoep reisjes. Moses zou zeggen dat er budget voor was. En het maakt niet uit budgetten moeten overschreden worden en we mogen zeker geen budget overhouden.

  10. Marnix Basisschool. Ooit een hele mooie school waar ik zelf van de 1ste tot 6e klas op heb gezeten. Mijn vader heeft nog samen met andere ouders in de jaren 80 de plantenbakken geplaatst. Triest om te zien hoe het onderwijs voorgoed verkloot is. Dank u Harold Lampe, dank u Omayra Leeflang, dank u Kennedy Ruggenaath. Subliem idee om het onderwijs te omvormen. Hopi bon, goed gedaan. well done, excelente.

  11. De huidige verantwoordelijke kabouters in Forti realiseren zich niet dat de jeugd de toekomst is en dat die op termijn het land zal moeten regeren en wel op een zodanige wijze dat we daadwerkelijk zelfstandig kunnen functioneren zonder door Nederland aan het handje te worden gehouden. Deze club lukt dat niet en heeft daarnaast andere prioriteiten zoals hun eigen salaris, vriendjes en die van hun ambtenaren.
    Ik ga ervan vooralsnog van uit dat dit domheid is. De afgelopen weken is duidelijk geworden dat ze zelfs niet in staat zijn fatsoenlijk Nederlands te kunnen lezen en dat je ze moet vertellen wat er staat. ( onze MP met name)
    Er ligt dus een dankbare taak onze toekomstige leiders goed Nederlands te leren. Nederlands wordt ook maar beperkt gesproken ( Engels of Spaans ligt meer voor de hand) maar we zijn onderdeel van het koninkrijk en veel scholieren gaan voor een vervolg studie naar Nederland.
    Beste leraren/leraressen, hou vol en ga door, ondanks de beperkte middelen, met je ongelofelijk belangrijk werk en wel met name in het basis onderwijs. Daar wordt de basis gelegd voor de toekomst. Op Forti sputteren ze nog een beetje maar binnenkort zal Nederland hier wellicht de prioriteiten bepalen m.b.t. de financiën die binnen komen en zij realiseren zich ongetwijfeld wel het belang van goed onderwijs.

  12. Men is hier niet geïnteresseerd in onderwijs, men wil graag makkelijk te beïnvloeden kennisloos volk hebben, stemvee dus.
    De geluiden over het deplorable onderwijs horen we hier al zo lang, ik heb respect voor hen die er toch wat van proberen te maken.

  13. Gelijke kansen prima maar dan ook gewoon onderwijs in het Nederlands. Papiaments of een andere taal spreek je maar lekker thuis

  14. Met het vertrek van Senora Snoepreis Alcala Walle kunnen miljoen aan snoepreiskosten van de onderwijsbegroting nu echt aan onderwijs besteed worden.

    En zijn de miljoenen die vijswijf Margit de Freitas Bras aan drankorgel Carla Hueck overgemaakt heeft al teruggevorderd, desnoods bij de laffe commissaris Remigio Booi die hieraan zijn goedkeuring gaf?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties