Telegraaf | Gerrit Schotte ‘trekpop’ Italiaanse gokkoning

Oud-premier en MFK-leider Schotte en echtgenote in zaak verdachten witwaspraktijken

Oud-premier en MFK-leider Schotte en levenspartner in zaak verdachten corruptie, witwaspraktijken, valsheid in geschrifte, jammers en fraude diplomatiek paspooort

WILLEMSTAD – Gerrit Schotte was als minister-president van Curaçao een marionet van de Italiaanse gokkoning Francesco Corallo. In ruil voor financiële omkoping diende hij als ’een trekpop’ in Fort Amsterdam, aldus Officier van Justitie Philomijn van Logten.

,,Niet belangrijk was wat goed was voor de toekomst van Curaçao, maar voor gokbaas Corallo.’’

Dat stelt het Openbaar Ministerie voor de rechtbank in Willemstad in de rechtszaak tegen het huidige parlementslid en leider van de partij Movementu Futuru Korsou. ,,Het lijkt er zelfs op dat Corallo mee heeft geholpen bij de oprichting van de partij MFK.’’ Volgens het OM heeft de ambtelijke omkoping het vertrouwen in de democratie in ernstig gevaar gebracht.

In ruil voor tenminste 213.000 dollar heeft Schotte als premier geprobeerd een hoge functie voor Corallo te regelen bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Toen dat niet lukte, probeerde hij een naaste medewerker van Corallo naar voren te schuiven. Ook schreef de MFK-leider op aanwijzing van de Italiaanse gokkoning een brief aan het Amerikaanse consulaat om een inreisvisum naar de Verenigde Staten te regelen.

Corallo stortte voor de verkiezingen van oktober 2010 via twee overboekingen 140.000 en 73.000 dollar op een privé-rekening van Schotte’s partner Cicely van der Dijs in Miami. Van daaruit werd het geld doorgesluisd naar een rekening van een bedrijf van Schotte in Zwitserland. Ook zijn er meubels van gekocht in Miami en werden er schulden van Van der Dijs mee afbetaald.

Om de betalingen te verhullen hebben Schotte en Van der Dijs valse facturen gestuurd namens het bedrijf Vandis Groep naar Betplus. Zogenaamd omdat het pompstationbedrijf Vandis technische hulpmiddelen aan het gokbedrijf leverde. In de administratie van Vandis zijn de facturen onbekend. Op de valse facturen staat bovendien een privé-rekening en niet de officiële rekening van de brandstofleverancier.

Volgens het Openbaar Ministerie was er tussen Schotte en zijn partner Van der Dijs, die vandaag ook terecht staat, een ’bewuste en nauwe samenwerking’. Schotte was premier van oktober 2010 tot en met september 2012.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *