Telegraaf | ‘Gevangenen Curaçao in de val’

Door Edwin Timmer

De Surinaamse consul heeft een onderzoek geëist naar de gang van zaken in de vreemdelingenopvang | Persbureau Curacao

De Surinaamse consul heeft een onderzoek geëist naar aanleiding van een mishandeling van een Illegale Surinamer | Persbureau Curacao

Honderden gevangenen in de SDKK-gevangenis op Curaçao zitten door dichtgelaste nooddeuren als ratten in de vat  Als er brand uitbreekt, kan niemand een kant op.

Bovendien zijn brandslangen doorgesneden, brandkasten onbruikbaar en is er amper waterdruk. „Er is sprake van een Schiphol-situatie”, waarschuwt klokkenluider John Baselmans. Hij duidt op de ramp in het detentie-centrurn van Schiphol in 2005 waarbij elf mensen omkwamen, door nalatigheid van de overheid.

Volgens Baselmans, woordvoerder van de organisatie Movimentu Kontra Korupshon (Beweging Tegen Corruptie), houdt minister Navarro (Justitie) de
Nederlandse regering en de Tweede Kamer voor de gek als hij meldt dat er ‘vorderingen’ worden gemaakt in de bajes.

„De minister schrijft leugens in zijn rapportage aan Den Haag over de verbeteringen in de gevangenis”,

stelt Baselmans over de officiële brief van 18 januari 2016. Curaçao heeft afgesproken het Nederlandse kabinet op de hoogte te houden over de situatie in de bajes. De brief schetst het beeld alsof er door plaatsing van brandslanghaspels serieuze stappen zijn gezet.

Directeur Urny Florán van het Centrum voor Detentie en Correctie Curaçao (SDKK) erkent in een schriftelijke reactie dat nooddeuren nog zijn dichtgelast.

„Dat is om een mogelijke uitbraak te voorkomen. Dit knel-punt zal echter op korte termijn worden opgelost. Als zich op dit moment een calamiteit voordoet dan is er voorzien in een ontruimingsplan.”

Er warden binnenkort nieuwe sleutels in gebruik genomen voor branddeu-
Baselmans. kritiek komt vlak nadat een Surinaamse gedetineerde aangifte heeft gedaan van marteling. Denzel Roije stelt vorige maand ‘s nachts in zijn cel in elkaar geslagen te zijn door vijf bewakers Baselmans:

„Het is schering en inslag. Er loopt zelfs een knokploeg rond. Sommigen klagen over verkrachting. En met zeker 66 aangiftes tegen personeelsleden wordt niets gedaan.”

Minister van Justitie Nelson Navarro van regeringspartij PAIS:

„De heer Baselmans kletst uit zijn nek.”

Bron: Telegraaf

4 Reacties op “Telegraaf | ‘Gevangenen Curaçao in de val’

 1. Shell is er niet meer. Wat ervan is overgebleven, is niet eens toereikend voor
  eigen volk! Evolutie heeft plaats gemaakt voor revolutie, wat zoek je nog op het Eiland? Remigreren man, en hou de eer aan je zelf, indien je het nog eer hebt! Of wordt het nu een natie in een natie om te kunnen eten en blote voeten te voorkomen? Opzouten man! Een andere keuze is er niet, dan eruit gooien!

 2. John Baselmans-Oracle

  Heerlijk te zien de leugen van onze minister van justitie. Ik citeer:
  Minister van Justitie Nelson Navarro van regeringspartij PAIS: „De heer Baselmans kletst uit zijn nek.”

  En dan krijgen we het vanuit de bron de directeur van de SDKK, ik citeer:
  Directeur Urny Florán van het Centrum voor Detentie en Correctie Curaçao (SDKK) erkent in een schriftelijke reactie dat nooddeuren nog zijn dichtgelast.

  Wie geloofd nog deze minister ter bescherming van de maffia? Het gaat tijd worden dat de gehele justitie eens doorgelicht gaat worden en dit soort corrupte personen zelf geplaatst worden achter deze dichtgelaste deuren.

 3. Who cares? Een vuilnisbak hoort potdicht te zijn.

  Laat Baselmans zich eens druk maken over de slachtoffers van het tuig dat in Bon Futuro zit opgesloten.

 4. Zo’n opmerking kun je aan Navarro overlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *