Telegraaf | ’Guaidó en regering praten in Oslo over Venezuela’

Juan Guaidó en zijn aanhangers © EPA

OSLO – Vertegenwoordigers van het Venezolaanse regime en de oppositie hebben deze week vredesbesprekingen gehouden op een geheime locatie in Oslo. Het is een poging om een politieke crisis die al vijf maanden duurt te beëindigen, meldden Noorse media donderdag. Waarnemers noemden de ontwikkeling voorzichtig „hoopvol.”

Venezuela verkeert in een diepe politieke crisis sinds parlementsvoorzitter Juan Guaidó zichzelf in januari tot interim-president benoemde.

Het NRK-radio- en televisienetwerk in Noorwegen, dat anonieme bronnen opvoerde, zei dat de vredesbesprekingen „op een aantal dagen” op een geheime locatie in de Noorse hoofdstad hadden plaatsgevonden en dat de delegaties donderdag naar Caracas terugkeren.

Het is de tweede keer dat dergelijke gesprekken in Oslo worden gehouden tussen het regime van president Nicolás Maduro en Guaidó’s vertegenwoordigers, aldus NRK, eraan toevoegend dat ook in Cuba onderhandelingen hadden plaatsgevonden.

Een woordvoerster van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde „de betrokkenheid van Noorwegen bij vredesprocessen niet bevestigen of ontkennen.”

Noorwegen, thuisbasis van de Nobelprijs voor de Vrede en de inmiddels ter ziele gegane Israëlisch-Palestijnse Oslo-akkoorden, speelt vaker de rol van ’bemiddelaar’ in vredesprocessen. Recentelijk nog die tussen de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen in 2016.

Bron: Telegraaf

4 Reacties op “Telegraaf | ’Guaidó en regering praten in Oslo over Venezuela’

 1. ericlapas

  Zo gaat het altijd de onderhandelingen gaan over hoeveel goud Maduro mag meenemen en dat de hoge corrupte functionarissen niet gestraft worden. De arme bevolking die elke dag de straat opgaat en hun leven riskeren, zijn weer de Sjaak.

 2. Knoek-koe

  Het wordt tijd dat de boeing bij de overburen 747 door een gekwalificeerde piloot bestuurd wordt, en niet door een luidruchtig gesticulerende ongekwalificeerde taxichauffeur die het met passagier en al de afgrond in vliegt.

 3. Daan Banaan

  Er wordt een verkeerde indruk gewekt. De betreffende gesprekken waren onderzoekende gesprekken met beide partijen die onafhankelijk van elkaar hun eisen en wensen hebben duidelijk gemaakt. Niets meer en niets minder.
  Er is nog geen resultaat bekend en naar verwachting gaat dit stranden. Juan Guaido is ferm in de route dis is uitgestippeld: het stoppen van het machtsmisbruik (Maduro moet weg), een overgangsregering en vrije en eerlijke verkiezingen. Maduro kennende zal hij niet willen wijken.
  Overigens is dit een van de vele initiatieven om het doel te bereiken. Ook de militaire druk vanuit de VS neemt toe.
  De Telegraaf heeft, evenals de NOS, eigenlijk geen flauw benul wat er zich afspeelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *