Telegraaf | Heibel om Kamerreisje

Vrees voor imagoschade | Wouter de Winther

Het beeld van een ’snoepreisje’ naar de Cariben zou niet goed vallen bij veel kiezers | Met onder meer Mark Rutte, Mariette Hamer en Pieter van Geel voer het gezelschap in 2009 op de Surinamerivier | Beeld ANP

DEN HAAG – Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib hoopt volgende week een knoop door te hakken over een gezamenlijke reis van de fractievoorzitters. De preses hoopt zo een oude traditie in ere te herstellen, waarin de politieke toppers elkaar in een andere omgeving treffen dan in de Kamer.

„Goed voor de onderlinge verhoudingen”, licht Arib toe. Ze wil voorstellen om naar de Antillen te gaan en zo onder meer te bekijken hoe de wederopbouw verloopt nadat orkaan Irma huishield op Sint-Maarten.

Bij eerdere bezoeken zou zijn gebleken dat de eilandbewoners hoog Nederlands bezoek zeer waarderen. Het was voorheen gebruikelijk dat de fractievoorzitters eens in de zoveel jaren de Antillen aandeden of een land waar Nederland een geschiedenis mee heeft zoals Suriname.

Maar weinig fractievoorzitters durven openlijk enthousiasme te tonen voor de visite; het beeld van een ’snoepreisje’ naar de Cariben zou niet goed vallen bij veel kiezers. Achter de schermen klinkt dan ook gemok en wordt de kans van slagen een stuk pessimistischer ingeschat dan dat gebeurt door Arib.

Een fractieleider moet er niet aan denken om straks gefilmd te worden terwijl hij ’naast Denk-collega Kuzu in het busje moet zitten’. Een ander hikt nu al aan tegen een week op stap met de andere leiders. „Tradities moeten soms veranderen”, verzucht deze.

Een derde fractievoorzitter zegt liever in Den Haag te blijven, dan dat hij een week lang gevolgd wordt door het meereizende parlementaire journaille. Van het vooruitzicht om straks voor de natie in zijn zwembroek – met schildpadjes – op de voorpagina van een krant te schitteren, gruwelt hij nu al.

Gisteren werd er even na het middaguur tussen fractieleiders en Arib overlegd over de reis. De bestemming is ook onderdeel van discussie.

Reisdoel

VVD-fractieleider Dijkhoff heeft aangegeven dat hij alleen naar Bonaire wil als dat het resultaat zou zijn van lootjes trekken om een bestemming te bepalen. De liberaal pleitte voor Groningen als reisdoel, omdat daar vanwege de aardbevingen genoeg politieke aandacht is te vergeven.

Dat voorstel werd door Arib gelijk omarmd. Ze wil naast een verre reis nu ook voorstellen om met de fractieleiders naar Groningen te gaan.

Een ander vindt de angst van zijn collega’s voor imagoschade bij een verre bestemming belachelijk. Hij pleitte gistermiddag juist voor een reis met ’grandeur’.

Tijdens de vergadering werden dan ook geen beslissingen genomen. Arib mag nu met een voorstel komen en geeft desgevraagd aan dat ze de fractieleiders volgende week het liefst een keuze wil bieden tussen meerdere bestemmingen.

Palmbomen

Ook de datum moet nog worden vastgesteld. Op dit moment ligt de eerste week van het zomerreces of het herfstreces op tafel. Naar de Antillen in het kerstreces lijkt kansloos. Velen zien niks in het idee om onder wuivende palmbomen te worden gesignaleerd als het in Nederland ijskoud is.

Door gevallen kabinetten en onderlinge ruzie kwam het de laatste jaren niet meer van een grote, openbare reis. In 2006 ging men naar India, in 2009 naar Suriname en in 2011 naar de Antillen. Toen ging overigens ook niet iedereen mee.

Bron: Telegraaf

4 Reacties op “Telegraaf | Heibel om Kamerreisje

  1. Grote muil m rojer begrijpt de ophef ook niet.

  2. Ik ben benieuwd of die 2 sukkels van Groen Links en D66 ook mee gaan. Ik denk niet dat deze moraalridders het knnen maken om in het vliegtuig te stappen ivm het Milieu.

  3. Gewoon wegblijven, vooral gezien het feit dat de fractievoorzitters BC reizen en er dan nauwelijks plek is voor betalende pax, zoals ik. Het is een ramp met zo’n zootje geconfronteerd te worden!

  4. AlKLM Walle begrijpt de ophef niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *