Telegraaf | Helden verijdelen bloedbad in Thalys

Anthony Sadler uit Pittsburg, California, Aleck Skarlatos uit Roseburg, Oregon, en de Brit Chris Norman, die in Frankrijk woont overmeesterden de aanslagpleger.

Anthony Sadler uit Pittsburg, California, Aleck Skarlatos uit Roseburg, Oregon, en de Brit Chris Norman, die in Frankrijk woont overmeesterden de aanslagpleger.

PARIJS – Drie mannen die betrokken waren bij de overmeestering van een 26-jarige Marokkaan die in de Thalys een aanslag wilde plegen, hebben naar eigen zeggen geluk gehad dat ze nog leven. Ze wisten de dader te overmeesteren terwijl hij al had geschoten en nog met het geweer in zijn handen stond.

Deze video is afkomstig van de Facebook-pagina van Skarlatos en later op YouTube gezet. Daarop is te zien dat de schutter inmiddels is geboeid.

De mannen deden zaterdag hun verhaal tijdens een persconferentie in Arras. Het zijn de Amerikaanse student Anthony Sadler, de Amerikaanse militair Alek Skarlatos en de Britse zakenreiziger Chris Norman. Daarnaast was ook de Amerikaanse militair Spencer Stone erbij betrokken. Hij ligt gewond in het ziekenhuis.

De mannen zaten vrijdag met elkaar in hetzelfde treinstel toen ze opeens een man met ontbloot bovenlijf uit de wc zagen komen met een geweer over zijn schouder. Een treinmedewerker rende door de coupé nadat er al was geschoten, vertelt zakenman Norman. „Ik zag de man met de kalasjnikov en dook naar beneden in mijn stoel.”

De militairen Skarlatos en Stone grepen daarna meteen in. „Mijn vriend Alek schreeuwde: pak hem. Mijn vriend Spencer stond meteen op om die man te pakken, gevolgd door Alek en mijzelf”, zegt student Sadler tegen CNN. „Wij sloegen hem met zijn drieën in elkaar.”

Stone is volgens de drie de grote held in het verhaal. Hij rende 10 meter richting de verdachte en pakte het geweer van hem af. Samen met de drie anderen wist de militair hem te overmeesteren en tegen de grond te drukken. De man haalde echter een mes tevoorschijn en stak Stone.

Sadler heeft de verdachte daarna met hulp van Norman weten vast te binden. Volgens de student raakte Stone gewond aan zijn hoofd, nek en duim. Desondanks bleef hij helpen. „Zelfs toen hij gewond was, heeft hij een andere man geholpen die ook was gestoken”, vertelt Sadler.

Stone ligt nog in het ziekenhuis en maakt het volgens de mannen naar omstandigheden goed. „Maar als er iemand was doodgeschoten, was het Spencer geweest. We hebben geluk gehad.”

Burgemeester Frédéric Leturque van Arras heeft de mannen voor hun moedige optreden een medaille van zijn stad uitgereikt, zo heeft hij laten weten via Twitter.

Volgens ooggetuigen heeft het personeel van Thalys zich tijdens de aanslag verschanst in een afgesloten ruimte.

Bron: Telegraaf

Een Reactie op “Telegraaf | Helden verijdelen bloedbad in Thalys

  1. Er is helaas vergeten te melden dat deze helden van Curaçaose Roots zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *