Telegraaf | ’Intieme relatie verscheurt top OM’

Heleen Rutgers (l), Marc van Nimwegen en Marianne Bloos (r)
Ⓒ Dijkstra BV / Jan de Groen / DE TELEGRAAF

In de top van het Openbaar Ministerie zijn de onderlinge verhoudingen ernstig verstoord geraakt als gevolg van een intieme relatie tussen twee hoofdofficieren van justitie, die jarenlang verzwegen zou zijn. Dat schrijft NRC.

Vier hooggeplaatste aanklagers verwijten de betrokkenen en de leiding van het OM niet integer te handelen. Het gaat om een relatie tussen Marc van Nimwegen en Marianne Bloos. Zij werd in 2011 door Van Nimwegen benoemd tot hoofdofficier van justitie van het functioneel parket. In 2014 klaagden een aantal aanklagers daarom bij de minister over nepotisme.

’Hand in hand wandelend’

De twee zouden zich door hun chauffeurs regelmatig laten afzetten bij hetzelfde Van der Valk-hotel. De chauffeurs wachten op de parkeerplaats, aldus NRC. De twee aanklagers zouden ook samen op het strand zijn gezien. Hand in hand wandelend.

Bloos en Van Nimwegen zeggen desgevraagd tegen NRC zich „bewust te zijn van de verantwoordelijkheden om onderscheid te maken tussen onze partnerrelatie en de werkrelatie. Daar gaan we professioneel mee om”.

’Rokkenjager’

Een hoofdofficier van justitie omschrijft zijn Rotterdamse collega Van Nimwegen, die sinds 1984 bij het OM werkt, als „een rokkenjager tevens schaduw-PG”. Hij is de man die aan alle touwtjes trekt. Uit angst voor represailles wil de man anoniem blijven.

Vertrouwensbreuk

De kwestie speelt weer binnen het OM, omdat Bloos en Van Nimwegen er sinds vorig jaar openlijk voor uitkomen een ‘partnerrelatie’ te hebben. De justitiële Gedragscode Integriteit Rijk (GIR) schrijft voor dat er „open wordt omgegaan” met een liefdesrelatie op het werk.

De verhouding heeft volgens betrokkenen geleid tot een vertrouwensbreuk in het hoogste overlegorgaan van het OM, de zogeheten Groepsraad. Daarin hebben alle zeventien leidinggevende aanklagers van de organisatie zitting, waaronder Bloos en Van Nimwegen „Collega’s voelen zich onveilig en men durft geen kritiek meer op elkaar te leveren”, zegt een hoofdofficier van justitie tegen NRC.

’De wind van voren bij kritiek op Bloos’

„Als iemand kritiek levert op Bloos, krijgt hij van Van Nimwegen de wind van voren”, volgens een lid van de Groepsraad die iedere maand bijeenkomt. „Er is angst dat de twee zaken bespreken uit strafzaken die ze als magistraat niet geacht worden te delen”, aldus een ervaren aanklager.

Benoeming Heleen Rutgers

De spanningen binnen het OM zijn verder opgelopen doordat sinds deze maand Heleen Rutgers is benoemd als nieuwe hoofdofficier van justitie van het parket Oost-Brabant. Ook met haar heeft Van Nimwegen een intieme relatie gehad, voordat de romance met Bloos begon.

Die affaire kwam aan het licht, zo vertellen verscheidene bronnen binnen het OM aan de NRC, toen Van Nimwegen en Rutgers per ongeluk werden ‘betrapt’ door een observatieteam van de politie dat een verdachte in de gaten moest houden. Heleen Rutgers laat aan NRC weten niet op deze zaak in te willen gaan. Ze noemt het „rare vragen”.

Bron: Telegraaf

4 Reacties op “Telegraaf | ’Intieme relatie verscheurt top OM’

  1. @Eric, die herken je meestal bij de manier van zitten. Benen over elkaar gekruist. 🙂 Foto’s zeggen vaak meer dan men denkt.

  2. ericlapas

    Volgens mij heeft het meer te maken met het feit dat deze vrouwen op macht geilen dan dat ze voor de seks op deze figuur vallen. Ik heb de foto van Van Nimwegen op internet gezocht, het lijkt me niet iemand die het zonder hulpmiddel omhoog krijgt.

  3. Bulibuli

    Owee als dit op Curacao gebeurt; all hell will break loose xD

  4. Doet me denken aan Michel Romer (Veiligheidsdienst) en Del-vira Statie Rosalia (MOT).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *