Telegraaf | Italiaanse vicepremier woedend op Nederland

’Laat iemand in Amsterdam eens wakker worden’ | Maarten van Aalderen

Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini Ⓒ Reuters

ROME – De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini is woensdag flink tekeergegaan tegen Nederland. Salvini is kwaad omdat de Nederlandse regering niets doet tegen het schip Sea Watch 3, dat onder de Nederlandse vlag vaart en opnieuw migranten wil dumpen in Italië. Woensdag is ze ondanks het uitdrukkelijke verbod toch de Italiaanse wateren binnengevaren richting het eiland Lampedusa.

Salvini weigert pertinent nog andere migranten op te nemen en vindt dat de andere Europese landen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat geldt vooral voor Nederland, aldus Salvini, omdat het schip onder de Nederlandse vlag vaart.

„Het is niet te geloven dat de Nederlandse regering het helemaal niets kan schelen. Alsof een boot met de Italiaanse schip in de haven van Rotterdam wil komen en de Nederlandse marine wil uitdagen. We maken deel uit van de EU en betalen daar veel geld voor. Laat ze daar eens wakker worden. Laat iemand in Amsterdam eens wakker worden”, aldus Salvini, die verder sprak over een „regering in Amsterdam.” Salvini sprak zijn bericht tegen de Nederlandse regering in een video op Facebook, dat door een paar honderdduizend mensen werd gezien en op veel bijval van zijn aanhangers kon rekenen.

’Provocatie’

Ook schreef Salvini op zijn Facebook-pagina: „De Nederlandse overheid kan niet doen alsof er niets aan de hand is: Een schip dat onder de vlag van Nederland vaart negeert het verbod en is op weg naar Lampedusa. Het is een provocatie en een vijandige daad. Ik had hierover al naar mijn Nederlandse collega geschreven en ik ben tevreden dat de Italiaanse ambassadeur in Den Haag een formele stap heeft gezet bij de Nederlandse regering. Italië verdient respect: we verwachten dat Nederland de immigranten aan boord zal nemen.”

Sea-Watch ondanks verbod in wateren Italië

De Nederlandse regering stelt echter dat volgens het internationale zeerecht ons land geen enkele verplichting heeft om migranten op te nemen van een schip dat onder de Nederlandse vlag vaart. De migranten moeten naar de dichtstbijzijnde veilige haven worden gebracht.

Bron: Telegraaf

8 Reacties op “Telegraaf | Italiaanse vicepremier woedend op Nederland

 1. Knoek-koe

  Misschien heeft het anti migranten beleid ook wel beetje met het gedrag van de migranten te maken?

  https://youtu.be/72Sn-FOw8V0

 2. Showroe di Emmastad

  Salvini is boos op het leven, bewezen fascist en altright promotor. Alles wat meer pigment heeft dan een zonnekuur irriteert hem. Een absolute sicko.

 3. Knoek-koe

  Het lijkt er op dat de afrikaanse migranten 100 x liever bij hun zo verguisde voormalige “kolonisators” intrekken, dan dat ze onder het regime van hun eigen afrikaanse leiders leven.

 4. Joep Meloen

  @ Ericlapas,

  Nog even vergeten te melden.

  Wat Sea Watch 3 tegenwoordig doet is ongeveer 1 mijl uit de kust van Libie gaan liggen. Dan worden de illegalen tot vlak bij de boot gebracht, springen daar in zee of worden in een rubberboot gezet, waarna de Sea Watch 3 dichterbij komt en hen oppikt.
  Dat is de praktijk van de dag, het is allemaal te volgen op de sea traffic website. Het schip is de afgelopen tijd dagelijks in de gaten gehouden en vanaf het moment dat het wegvoer uit Nederland (waar het heeft vastgelegen) zijn alle bewegingen geregistreerd. Zo heeft men kunnen vastleggen dat het schip in 1 rechte lijn naar een ontmoeting op zee voer en vlak daarna meldde dat het weer ‘drenkelingen’ had opgepikt. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de Sea Watch in radio contact met de smokkelaars staat.

  Het is dus terecht dat de Italiaanse regering stelt dat de Sea Watch onderdeel is van het smokkel netwerk, alleen krijgen ze er niet voor betaald. Ze doen het uit ideologisch oogpunt.
  Maar hoe dan ook moeten dit soort praktijken worden gestopt.

 5. Joep Meloen

  @ Ericplapas,

  Voor het geval je het vergeten bent, we doen hier op Curacao precies hetzelfde. Alles en iedereen die met gammele bootjes naar Curacao probeert te komen wordt opgepakt, vastgezet en weer uitgezet. Daar hoor ik jou echter niet over.
  Nu Italie simpelweg stelt dat zij ze niet meer willen hebben is ineens het hek van de dam ?

  Laat ik je een beetje de situatie in Italie beschrijven.
  De EU heeft als stelregel dat het land van binnenkomst ook het land moet zijn waar men asiel moet aanvragen en dat land moet dan ook voor de asielzoekers zorgen. Reeds meer dan 10 jaar geleden begon zo de stroom economische gelukszoekers naar Europa. Zij kwamen in Italie aan, wilden doorreizen naar het Noorden, want daar zijn immers de uitkeringen te vinden, doch Frankrijk en Oostenrijk sloten de grenzen. Zo bleven deze economische vluchtelingen in Italie. De Italiaanse regering verzocht de EU om financiele bijstand voor de opvang van de asielzoekers, doch de EU weigerde.
  Vervolgens heeft Italie de asielzoekers maar losgelaten. Een groot deel zwerft nu nog door de straten van Italie, maken daar hele steden onveilig, maar een ander deel wist toch naar Frankrijk en Duitsland te komen, met alle gevolgen vandien.

  Toen Merkel met de idiote opmerking ‘wir schaffen dass’ aan kwam zetten gingen de poorten naar de hel open. In zo’n beetje heel Afrika begon men ijverig geld te sparen om de smokkelaars te kunnen betalen, zodat men naar Europa kon komen. Men wist immers dat eenmaal in Europa men altijd een uitkering, huisvesting etc zou ontvangen, zonder daarvoor te hoeven werken. Wanneer je kijkt naar de gemiddelde maandsalarissen in Afrika en dat vergelijkt met de uitkeringen dan snapt iedereen dat gratis geld weggeven een immens aanzuigende werking heeft.

  De smokkelaars brachten eerst de asielzoekers rechtstreeks naar Italie, maar door toedoen van Sea Watch is dit veranderd. Sea Watch moet de economische vluchtelingen afleveren in de eerste de beste veilige haven. De dichtstbijzijnde havens zijn in Libie, Egypte, Algerije etc, maar Sea Watch stelt dat die niet veilig zijn (ook al gaan daar tiendzuizenden Europeanen ieder jaar op vakantie) en bracht ze dus naar Italie. Zoals gezegd wilde de EU niet meewerken aan het opvangen en verwerken van deze immense stroom en dat heeft tot zeer veel onvrede (en terecht) bij de Italianen geleid.

  Doordat de toenmalige Italiaanse regering geen oplossing wist of durfde te implementeren voor de niet aflatende stroom stemden de Italianen massaal op Cinque Stelle en Lega Nord. Dat werd dus een nieuwe regering en ineens kon het dus wel. Salvini maakte zijn belofte waar, sloot de grenzen en eiste dat Sea Watch juridisch zou worden aangepakt wegens mensen smokkel.
  Nederland, onder wiens vlag de Sea Watch vaart, doet met alsof de neus bloedt en zegt dat Italie de economische vluchtelingen maar moet opvangen omdat zij de dichtstbijzijnde haven zijn. Hetzelfde zeggen Duitsland en Frankrijk.
  De landen, die dus verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van de stroom weigeren dus hun verantwoordelijkheid te nemen en willen Italie met de ellende laten zitten.
  Nu heeft de Sea Watch dan de Italiaanse wet overtreden, heeft zelfs een boot van de kustwacht geramd, oftewel kapitein gaat hoe dan ook zeer lang de gevangenis in en de boot zal aan de ketting worden gelegd. Mocht het ooit nog weer loskomen dan krijgen ze waarschijnlijk een verbod om ooit nog in Italie af te meren. En ook dit is geheel terecht.

  Het is, hopelijk, voor iedereen duidelijk dat je niet 1 miljard Afrikanen naar de EU kunt halen, zonder dat dit verstrekkende gevolgen heeft voor de economie en samenleving in de EU. Wie dat niet snapt heeft ze niet op een rijtje. Net zoals dat Curacao niet even 1 miljoen of zelfs 100,000 Venezolanen kan opvangen. Je zou wel willen, maar het is onmogelijk.

  De enige oplossing voor de economische situatie in Afrika is niet het overbrengen naar de EU, maar het economisch vooruithelpen van de landen aldaar. En ja, dat kan betekenen dat de moet gaan ingrijpen. Ook daar is de corruptie, fraude, clientelisme etc immens (waar zouden we die mentaliteit alhier toch vandaan hebben ?). Op die wijze komen die landen ook niet vooruit. Dus moet de EU daar keihard ingrijpen. Dan maar weer de koloniaal spelen, maar doorgaan zoals de EU nu wil (lees: niets doen) werkt niet.

  En dan mag je mij koel, koud en berekend vinden, ik heb tenminste enige realiteitszin en leef niet op een roze wolk. Ik heb zeer goed door wat de gevolgen kunnen zijn van ondoordacht beleid en wanneer je de discussie over het klimaatbeleid in Nederland enigzins hebt gevolgd dan snap je dat bij hen het geld ook op is.
  Toch spenderen ze ieder jaar miljarden aan uitkeringen aan economische vluchtelingen, die nog nooit iets hebben of zullen gaan bijdragen aan de Nederlandse economie. De gepensioneerden oftewel de mensen die Nederland hebben opgebouwd, moeten worden gekort om de parasieten van geld te kunnen voorzien. Dit is de gekheid ten top en is ook de reden van de opkomst van PVV en FvD. De bewoners van Nederland zijn deze onzin meer dan beu. Wil je naar Nederland komen ? Prima, maar dan ga je wel wat bijdragen en niet alleen komen profiteren. Een heel terechte eis lijkt mij zo.
  Voor veel politieke partijen (Groen Links, SP, PvdA, D’66, CDA en zelfs VVD) is dat een stap te ver. Zij vinden dat je geen eisen mag stellen aan deze ‘vluchtelingen’.
  Dat gaat dus een keer goed fout, daar kun je de klok op gelijk zetten.

 6. Er worden per jaar 19.000 immigranten uit niet westerse landen toegelaten in Australie.
  Er worden 190.000 geschoolde immigranten toegelaten wat teruggebracht gaat worden naar 169.000.
  Aardig stuk gelezen pver het immigratiebeleid van Jock Collins, hoogleraar sociale economie aan Sydney University of Technology, die al 45 jaar onderzoek naar immigratie in Australië doet.

  “Professor Collins: ‘Het werkt om mensen op hun toegevoegde waarde te beoordelen, dat is nu eenmaal zo. Het is in elk geval beter dan selecteren op basis van ras of religie.’ Toch denkt Collins dat het Australische model niet zonder meer naar andere landen is te exporteren. ‘Het systeem werkt vooral doordat Australië een eilandstaat is zonder landsgrenzen met buurlanden. Migratie is dus makkelijk te controleren. Australië heeft bovendien geen geschiedenis met gastarbeiders: eenieder die hier naartoe is gekomen, is vanaf het begin af aan geaccepteerd als volwaardig lid van de samenleving. Australië heeft ook nooit koloniën gehad aan wier bevolking het iets is verschuldigd. Dat is in Europa allemaal anders.’

 7. ericlapas

  Zo te lezen kan @Joep Meloen wel de adviseur van Girigorie worden. Heb begrepen dat nadat Huggins in de bosjes betrapt is met twee trago meisjes in de auto, hij gepromoveerd is tot adviseur van Girigorie. Hij zal samen met Joep Meloen een goed team vormen.

  Het is onbegrijpelijk dat iemand als @Joep Meloen die ook ooit hier naar toe is gemigreerd voor een beter leven nu zo een kei harde standpunt tegen vluchtelingen neemt. Een beetje empathie mag ook wel.

 8. Joep Meloen

  Salvini heeft nu wel een stok om mee te gaan slaan. Het schip is, zonder toestemming, de territoriale wateren binnen gevaren, maakt zich schuldig aan mensensmokkel, dus dan kan de boot eindelijk aan de ketting. De bemanning arresteren en gewoon vervolgen, opsluiten voor een jaar of 20.
  Dan houdt het veerpontje spelen heel snel op.

  Ook de visserschepen die migranten op zee dumpen rucksichtlos aanpakken. Zet gewoon levenslang op dit soort praktijken en ook dan is het snel afgelopen.

  Weet men niet hoe dat moet dan zou men eens met Australie kunnen gaan praten, hun beleid werkt verrassend goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *