Telegraaf | Kamer kritisch over noodwet bij harde Brexit

Kamer bezorgd om noodwet voor harde brexit | ANP

DEN HAAG – De Tweede Kamer is zeer kritisch over een noodwet die ministers vrijwel carte blanche geeft om op te treden als het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie tot chaos leidt. Vrijwel alle partijen roepen minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op het voorstel aan te passen.

De noodwet is opgesteld voor het geval Groot-Brittannië de EU verlaat zonder goede afspraken vooraf. Als dat gebeurt en daardoor in Nederland problemen dreigen te ontstaan, geeft de wet ministers de bevoegdheid beslissingen te nemen zonder eerst het parlement te raadplegen.

Experts waren woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer zeer kritisch over het voorstel. Naar aanleiding van die bijeenkomst hebben vrijwel alle partijen gezamenlijk Kamervragen gesteld aan Blok. Alleen diens eigen VVD zette daar geen handtekening onder.

’Ongehoord’

Kamerlid Pieter Omtzigt van regeringspartij CDA vindt het „ongehoord” en ook „onverantwoord” als ministers de volksvertegenwoordiging op die manier buitenspel kunnen zetten. „Ook hier dient het parlement de regering gewoon te kunnen controleren.”

Ook coalitiepartner D66 is kritisch. Volgens Kamerlid Kees Verhoeven heeft het kabinet de noodwet „vast met goede intenties gemaakt, maar te gehaast en op basis van verkeerde reflexen.” Hij wil dat Blok de wet beter toelicht en op punten aanpast zodat het machtsevenwicht tussen kabinet en parlement niet wordt verstoord.

Bron: Telegraaf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *