Telegraaf | KPMG eist valse getuigenis

Door: Bart Mos en Joris Polman

De mail die intern bij de accountantreus verstuurd werd over het conflict met Aachboun.|Foto: Telegraaf

De e-mail die intern bij de accountantreus verstuurd werd over het conflict tussen KPMG partner Wiebe Cnossen en fiscalist Karim Aachboun | Foto: Telegraaf

Amsterdam – De rel met een weggepeste Marokkaanse medewerker bij belastingadviesbureau KPMG Meijburg moest zo snel mogelijk de doofpot in. Een topmanager werd ingeschakeld om het politieonderzoek te laten stranden.
Dit blijkt uit vertrouwelijk e-mailverkeer, in handen van De Telegraaf.

Karim Aachboun, ontslagen fiscalist van KPMG Meijburg, deed aangifte van discriminatie, bij artikel Bart Mos

Karim Aachboun, ontslagen fiscalist van KPMG Meijburg, deed aangifte van discriminatie, bij artikel Bart Mos

De 28-jarige Karim Aachboun deed vorig voorjaar aangifte tegen KPMG Meijburg-topman Wiebe Cnossen wegens bedreiging. Schreeuwend en met gebalde vuist zou Cnossen de afdeling zijn opgelopen nadat Aachbouns leidinggevende hem een (in de ogen van het concern ongepast) compliment voor zijn werk had gegeven.

Ontslagaanvraag
Aachboun meldde zich vervolgens ziek, stapte naar de politie en komende week dient zijn ontslagaanvraag bij de rechtbank.

Naar nu blijkt, werden direct na de rel door het concern maatregelen genomen om te voorkomen dat bestuurder Cnossen in de problemen zou komen.

Simpel

Topman Wiebe Cnossen die door de leiding van KPMG uit de wind wordt gehouden.

Topman Wiebe Cnossen die door de leiding van KPMG uit de wind wordt gehouden.

In een mail schrijft senior-partner Gijsbert Bout aan een bij de rel betrokkene dat „…op een vraag of jij getuige was van bedreiging/intimidatie van/door Wiebe (kun) jij simpel ontkennend antwoorden. Case closed. Als de politie er al überhaupt mee aan de gang gaat; een labiel persoon die (…) overspannen thuis zit, zal denk ik niet hoog op het prioriteitenlijstje staan”.

In de sector wordt schande gesproken over deze sturende mail aan de getuige. Een voormalig partner van KPMG Meijburg, die wij de bewuste mail lieten lezen, noemt het tekenend voor de houding tegenover allochtonen bij het bedrijf, ooit opgebouwd door streng gereformeerde ex-belastinginspecteurs. „Dit is zeer laakbaar en in strijd met interne regels. Bovendien wordt de getuige in dezelfde mail gewezen op de afwikkeling van zijn eigen contract. Met andere woorden: als je niet meewerkt, gaat je dat geld kosten”.

Bestuursvoorzitter Wilbert Kannekens laat in een schriftelijke reactie weten dat er in de mail geen sprake is van beïnvloeding. „Mocht de situatie zich ooit voordoen waarbij personen onder ede een verklaring afleggen zijn wij uiteraard van mening dat gewoon naar waarheid dient te worden verklaard. Zulks is eerder ook uitdrukkelijk schriftelijk bevestigd”, aldus Kannekens.

Ontheven
Wiebe Cnossen werd twee weken geleden tijdelijk ontheven van zijn bestuurstaken voor Meijburg. Dat gebeurde na publicaties in De Telegraaf over zijn optreden in het conflict.

Bron: Telegraaf

2 Reacties op “Telegraaf | KPMG eist valse getuigenis

  1. Hier hebben we Victor Bergisch en Danny Zonneveld van KPMG al voor de tuchtrechter gehad, beiden zwaar veroordeeld.

  2. Bijzonder opvallend daat KPMG zo wereldwijd steeds in de negatieve publiciteit komt. Daarbij genomen natuurlijk de vele belaastingadviesbureaux de laatste jaren die vaak zomaar jaarrekeningen goedkeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *