Telegraaf | Kritiek op behandeling arrestanten Antillen

Kritiek op behandeling arrestanten Antillen | foto: John van der Tol

Kritiek op behandeling arrestanten Antillen | foto SDDK: John van der Tol

STRAATSBURG – Het gaat nog niet altijd goed met de behandeling van arrestanten en gevangenen in Caribisch Nederland. Hoewel vooruitgang is geboekt laat de toestand van een aantal cellen nog steeds te wensen over, zitten mensen soms te lang in voorarrest en zijn er meldingen over mishandeling van mensen die vastzitten.

Dat schrijft de organisatie CPT van de Raad van Europa dinsdag in een rapport. Het comité, dat zich inzet tegen marteling en onmenselijke behandeling, heeft op de eilanden een kijkje genomen nadat het eerder al aanbevelingen had gedaan.

Het CPT ontving beschuldigingen over mishandeling van individuele arrestanten door de politie op Aruba, Curaçao and Sint Maarten. Daarbij gaat het om schoppen en slaan als iemand al handboeien om heeft. Het zou ook gebeuren in de gevangenissen Korrektie Instituut Aruba (KIA), Centrum voor Detentie en Correctie Curaçao (SDKK) en Pointe Blanche op Sint Maarten.

De rapporteurs bevelen aan de duur van het voorarrest op politiebureaus te verminderen. Op Curaçao zaten twee personen ongeveer acht maanden vast op het bureau in omstandigheden vergelijkbaar met eenzame opsluiting.

Verder zou aan het naakt opsluiten van gedetineerden op Aruba en Curaçao (om zelfmoord tegen te gaan) een eind moeten komen. Daarnaast zijn veel cellen bij de politie, maar ook in de gevangenissen KIA en SDKK in vervallen staat. De gevangenis op Bonaire krijgt van de CPT-delegatie een goede beoordeling wat betreft beheer en veiligheid.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *