28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Maatregelen uit vrees voor ’Nederland-Narcostaat’

HomeMediaTelegraaf | Maatregelen uit vrees voor ’Nederland-Narcostaat’

Jorn Jonker en Mick van Wely

Strengere controle op post met drugs nadat Europol een bijna beschamend beeld van land van pillendraaiers en poederstampers schetste | Beeld Telegraaf

Den Haag – Minister Blok (Veiligheid en Justitie) laat onderzoeken of de post in Nederland strenger gecontroleerd kan worden op drugs. Ook laat hij onderzoeken hoe de Nederlandse straffen voor drugshandel zich verhouden tot die in de rest van Europa.

Dat zei hij naar aanleiding van berichtgeving in deze krant over een Europees rapport waarin nog eens onomstotelijk blijkt dat Nederland een hoofdrolspeler is in de Europese drugswereld. Het rapport van Europol waarschuwt voor de explosieve groei van online drugsverkoop via de post. Drugs uit vooral Nederland gaan de hele wereld over en zorgen voor een omzet van tientallen miljoenen euro’s.

Blok wil onderzoeken of daar verandering in gebracht kan worden en gaat hierover met post- en pakketbedrijven in overleg. Op aandringen van CDA-Kamerlid Van Toorenburg gaat hij bekijken of bijvoorbeeld controles met drugshonden praktisch haalbaar zijn.

„Maar we onderzoeken ook de juridische kant, zoals de relatie met het briefgeheim. Als zo’n hond iets ruikt, heeft het alleen zin als je daar ook iets mee kan.”

Het openbaar ministerie pleitte in 2015 voor uitgebreidere controles van post op drugs. Die worden nu al gedaan door de douane met scans en honden, maar steekproefsgewijs en niet bij post tussen EU-landen. De VVD-minister verwelkomt het idee om extra Europees geld in te zetten voor de drugsbestrijding hier.

Dat werd onder meer geopperd door burgemeester Jan Hamming van het Brabantse Heusden op Radio 1 gistermiddag. Hij stelde dat het drugsprobleem van Nederland een Europees probleem is, vooral vanwege de rol die de Rotterdamse haven bij de smokkel speelt. Blok gaat daarover spreken met zijn Europese collega’s en wil van hen horen of zij er de portemonnee voor gaan trekken.

„Als er kansen liggen, wil ik die wel benutten.”

Criminoloog Fijnaut zei in het verhaal ’Nederland Narcostaat’ zaterdag in De Telegraaf dat de productie van synthetische drugs als xtc en amfetamine, ’industriële proporties’ heeft aangenomen. Hij stelde dat Nederland onder meer zo’n belangrijke spil in de drugshandel is omdat de straffen hier zo laag zijn. Ze hebben volgens de specialist op het gebied van georganiseerde misdaad een ’onvoldoende verstoren effect’ op de drugscriminelen.

Blok belooft een onderzoek uit te voeren naar de verschillende strafhoogtes in Europa zodat de vergelijking goed gemaakt kan worden. In Groot-Brittannië zijn de straffen voor drugssmokkel bijvoorbeeld aanzienlijk hoger. Zo werden drie Nederlanders vorig jaar juli in het land tot 18, 24 en 28 jaar cel veroordeeld voor grootschalige drugssmokkel.

In december werd in Rotterdam een man veroordeeld tot 12 jaar cel voor de smokkel van 15000 kilo cocaïne. Dat is in Nederland al aan de hoge kant. Verschillende Kamerleden willen nu actie en extra geld voor opsporing. Het kabinet is echter demissionair en voelt zich enigszins gebonden. Veel geld uitgeven zit er nu niet in, dat is aan een volgend kabinet, redeneert Blok. Hij wijst er op dat er de afgelopen jaren al extra geld is vrijgemaakt voor de opsporing van deze vorm van criminaliteit en er zijn overlegkoepels opgericht zodat de informatie over criminelen beter wordt gedeeld.

Parlementariërs spraken tijdens het vragenuurtje hun afschuw uit over de mate waarin Nederland een narcostaat wordt. „Onze haven is zo lek als een mandje”, zei CDA’er Van Toorenburg. CU’er Segers vindt de berichtgeving ’zeer zorgwekkend’. Helder (PVV) zei geïrriteerd dat ze ’iets meer dan nader onderzoek’ wil van de minister naar dit belangrijke probleem.

Bron: Telegraaf

1 reactie

  1. 12 jaar cel voor het smokkelen van 15 ton coke ?
    In sommige landen krijg je voor 100 gram al de doodstraf.
    De ellende die drugs met zich meebrengen vereist een veel hogere straf. Levenslang voor dit soort hoeveelheden zou beter passen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties