Telegraaf | Mexico stemt in met uitleveren ‘El Chapo’

Mexico stemt in met uitleveren 'El Chapo'

Mexico stemt in met uitleveren ‘El Chapo’

MEXICO-STAD – De Mexicaanse regering heeft vrijdag ingestemd met de uitlevering van drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán aan de Verenigde Staten om te worden berecht.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het van de VS de garantie heeft gekregen dat de doodstraf niet tegen Guzmán zal worden geëist.

Eerder gaf een Mexicaanse rechter al zijn goedkeuring aan de uitlevering. Het is niet bekend wanneer dat gebeurt. Een van Guzmáns advocaten kondigde al aan ,,vele” juridische stappen te ondernemen tegen de uitlevering, waardoor deze waarschijnlijk weken vertraging op zal lopen. Als de drugsbaas wordt uitgeleverd zal hij in federale rechtbanken in Texas en Californië terechtstaan voor onder meer drugssmokkel, moord en witwassen.

’El Chapo’ zwaar bewaakt

De Mexicaanse autoriteiten hebben Guzmán enkele weken geleden overgebracht naar een zwaarbewaakte gevangenis in Ciudad Juárez in de buurt van de Amerikaanse grens. Guzmán werd in januari weer gearresteerd, na in juli 2015 te zijn ontsnapt uit een extra beveiligde strafinrichting.

De ontsnapping was een blamage voor de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto, die aan het begin van zijn termijn in 2013 de samenwerking met de VS in de oorlog tegen drugs op een lager pitje had gezet. Na Guzmáns arrestatie in januari kondigde Nieto echter aan dat hij stappen had ondernomen om ervoor te zorgen dat de drugsbaas zo snel mogelijk kon worden uitgeleverd.

’s Werelds machtigste drugsbaron staat aan het hoofd van het beruchte Sinaloakartel in Mexico. Dit kartel dook voor het eerst op in de jaren 80 en is een van de grootste drugsorganisaties ter wereld.

Bron: telegraaf

Een Reactie op “Telegraaf | Mexico stemt in met uitleveren ‘El Chapo’

  1. Nu Curacao nog met het uitleveren van Schotte en Robbie dos Santos en die corrupte luie vadsige Elmer Wilsoe.

    In de USA heeft men godzijdank geen Irma Lipsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *