Telegraaf | ‘Misbruikpater’ werkt nog steeds met kinderen

Bewaker GOG had teveel mogelijkheid om meisjes te verkrachten

Nederlandse ‘Misbruikpater’ van Curacao werkt nog steeds met kinderen in Brazilie

HILVERSUM – Een negentigjarige Nederlandse pater die in de jaren zeventig op Curaçao jonge jongens seksueel heeft misbruikt, werkt in Brazilië nog steeds dagelijks met kinderen.

Pater Cornelio heeft tegenover het Meldpunt Misbruik van de Rooms-Katholieke Kerk ook toegegeven dat hij zich aan jongens heeft vergrepen. Dat meldt het tv-programma Dit is de Dag Onderzoek (EO) zaterdag.

De Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, de congregatie waar de pater aan verbonden is, was al geruime tijd op de hoogte. Maar de beloofde ‘passende maatregelen’ bleven uit. Zelf zegt de pater daarover: „Ik heb daar nooit iets van gemerkt. Ik heb een dagopvang opgezet waar ik dag in dag uit kinderen begeleid bij het maken van speelgoed.” Pater Cornelio werkt sinds 1988 in Brazilië. „Ik zeg u, dat ik een eunuch ben”, reageert hij in de uitzending (een gecastreerde man).

‘Gecastreerd’

De pater, die voor zover bekend nooit is veroordeeld, was tussen 1962 en 1988 leider van het katholieke jongerenwerk in Vught. Drie mannen hebben, onafhankelijk van elkaar, gemeld dat ze als kind door hem zijn misbruikt en toekeken als hij zich aan andere jongetjes vergreep.

In 2010 werd op Curaçao een commissie ingesteld die het misbruik door missionarissen op de Antillen in kaart moest brengen. Met verhalen van drie slachtoffers over seksueel misbruik dat vaak uitliep op mishandeling en vernedering, heeft de commissie nooit wat gedaan. „Dat had uitgezocht moeten worden. Ik moet toegeven dat de slachtoffers geen recht is gedaan”, aldus voorzitter Ronald Koeijers zaterdag.

Meldingen gegrond

Bij het Meldpunt Misbruik RKK zijn tot nu toe 23 meldingen binnengekomen van (buitenlandse) slachtoffers. Op 1 mei sluit het meldpunt. Tot nu toe zijn drie zaken gegrond verklaard. Drie andere slachtoffers hebben een schikking getroffen.

De zaak-Cornelio is, zo lijkt het, nog maar het topje van de ijsberg. Het EO-tv-programma stuitte tijdens uitgebreid onderzoek op de namen van tientallen Nederlandse geestelijken die kinderen zouden hebben misbruikt en ook tijdens de missie in de fout zijn gegaan. Dat was in landen als China, Chili en de Nederlandse Antillen.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *