Telegraaf | Omkoping door politicus Sint-Maarten

| Foto : Valerie Kuypers

Omkoping door politicus Sint-Maarten | Foto : Valerie Kuypers

PHILIPSBURG – Op Sint-Maarten is vrijdag voormalig staatssecretaris voor de Nederlandse Antillen en parlementariër Patrick Illidge veroordeeld.

Hij kreeg voor omkoping een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar, en ontzegging uit het passieve en actieve kiesrecht voor vijf jaar. Hij liet zich omkopen door een Nederlandse nachtclubeigenaar, die hij hielp met het regelen van vergunningen van prostituees en versoepeling van de openingstijden.

Op veiligheidscamera’s in de nachtclub stonden opnames van de omkoping. Die werden in 2013 bij de redactie van een lokale krant anoniem afgeleverd, waarna ze op internet verschenen.

De nachtclubeigenaar, Jaap van den Heuvel, is veroordeeld voor omkoping, belastingontduiking, witwassen, vrouwenhandel en valsheid in geschrifte. Hij kreeg een gevangenisstraf van 42 maanden waarvan twaalf voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Zijn bedrijf is veroordeeld voor belastingontduiking, vrouwenhandel en witwassen tot een geldboete van 1,5 miljoen Antilliaanse guldens (ongeveer 730.000 euro).

De manager van de nachtclub, Krijn van de Burg, is voor vrouwenhandel veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar en als bijzondere voorwaarde het verrichten van een dienstverlening van 240 uur.

Sint-Maarten kent volgens verschillende onderzoeken veel problemen met fraude en corruptie. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijskrelaties heeft onlangs maatregelen genomen om de integriteit van het bestuurlijk apparaat te verbeteren.

Bron: Telegraaf

Een Reactie op “Telegraaf | Omkoping door politicus Sint-Maarten

  1. Ik vind de straffen nog licht, maar ben blij dat de rat Illidge veroordeeld is.

    Hopelijk zijn de rechters op Curacao even daadkrachtig als Schotte dadelijk aan de beurt is, maar met rechters als Irma Lips die drievoudig moordenaar Nelson dos Santos met enkele maanden cel liet wegkomen vrees ik het ergste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *