Telegraaf | Omkoping Schotte ‘geen partijfinanciering’

'Nederland achter rechtszaak;

‘Nederland achter rechtszaak;

Willemstad – De omkoping van Gerrit Schotte door gokkoning Francesco Corallo kan niet worden vergoeilijkt als onschuldige partijfinanciering. Dat stelt Officier van Justitie Gert Rip op de tweede dag van de rechtszaak tegen de voormalige minister-president van Curacao.

Rip reageert op de tweede dag van het proces op een verhit debat op sociale media. Die draait om de vraag of een zakenman niet gewoon geld mag geven aan een politieke partij. ,,Ja, dat mag wel, maar onder twee voorwaarden’’, stelt de aanklager. ,,Het moet transparant zijn en het geld moet direct aan de partij worden betaald. Daarvan is in deze zaak geen sprake.’’

Schotte staat op Curacao terecht omdat hij en zijn partner Cicely van der Dijs 213.000 dollar kregen van het bedrijf Betplus van de Italiaanse casinohouder Corallo. Volgens het Openbaar Ministerie was dat ambtelijke omkoping omdat Schotte zich daarmee in 2010 uitleverde aan de wensen van de gokbaas. Woensdag noemde de aanklager Schotte een ‘trekpop’ van de Italiaanse gokkoning.

Van openlijke financiering van Schotte’s partij MFK was geen sprake omdat het geld verhullend naar een persoonlijke rekening in Miami is overgemaakt. Het bedrag ging vervolgens niet naar MFK-vlaggetjes of foldertjes maar naar een bedrijfsrekening van Schotte in Zwitserland. Ook betaalde Van der Dijs er schulden mee af en kochten beiden er meubels voor.

Rip: ,,Dit heeft met een politieke campagne niets te maken, wel met omkoping.’’ De Officier van Justitie veegde verder de aantijging van de verdediging van tafel dat er sprake zou zijn van een oneerlijk proces. ,,Het enige politieke element in dit proces is dat één van de verdachten politicus is. Maar dat maakt het nog niet tot een politiek proces.’’

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *