28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NU | VS weigert ook mensen met verblijfsvergunning na besluit Trump

HomeMediaNU | VS weigert ook mensen met verblijfsvergunning na besluit Trump
Inreisverbod zeven islamitische landen raakt ook KLM reizigers
Inreisverbod zeven islamitische landen raakt ook KLM reizigers

Het inreisverbod voor de Verenigde Staten voor passagiers uit zeven islamitische landen geldt ook voor mensen die een geldige Amerikaanse verblijfsvergunning hebben, een zogenoemde green card.

Dat meldt een woordvoerster van de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst zaterdag. Later werd daaraan toegevoegd dat iedereen uit de zeven landen die daar woont of op dit moment verblijft niet de VS in mag.

Eerder bestond nog onduidelijkheid bij luchtvaartmaatschappijen toen leek dat houders van een verblijfsvergunning voor de VS uit de zeven landen nog wel naar de VS mochten reizen.

Het reisverbod, dat door Trump voor negentig dagen is ingesteld, geldt voor mensen uit Irak, Syrië, Iran, Libië, Somalië, Sudan en Jemen.

Over de hele wereld komen berichten naar buiten over gestrande reizigers en reizigers die in hun thuisland niet op vluchten mogen.

De KLM weigerde zaterdag zeven passagiers op vluchten naar de Verenigde Staten vanwege het reisverbod van Trump. De luchtvaartmaatschappij benadrukt aan NU.nl geen andere keuze te hebben door het reisverbod.

Geweigerd

Van de zeven reizigers zouden er vijf Schiphol slechts als overstap gebruiken. Zij werden al voor hun vlucht naar Nederland geweigerd. De andere twee reizigers waren wel al op Schiphol en zijn vervolgens door KLM kostenloos teruggevlogen.

De KLM-woordvoerder zegt in de komende dagen meer duidelijkheid te krijgen van de VS over mogelijke uitzonderingen of verscherping van de regels zodat dat ook naar reizigers gecommuniceerd kan worden.

Compensatie

Het is nog niet duidelijk of en hoe de passagiers worden gecompenseerd, zegt de KLM. “Daar moeten we allemaal nog naar kijken. We zijn hier pas net mee geconfronteerd”.

De KLM heeft nog geen cijfers paraat van het aantal passagiers uit de zeven landen dat al vluchten geboekt heeft naar de VS. “Wij verwachten in ieder geval wel dat mensen uit de zeven landen zelf geen tickets meer zullen kopen.”

Egyptair

Eerder op de dag liet EgyptAir ook al weten passagiers niet mee te nemen door het recent ingestelde reisverbod.

Vijf Irakezen en een man uit Jemen werden zaterdag door EgyptAir geweigerd voor een vlucht van Caïro naar New York.

De passagiers kwamen in Caïro aan via een transitvlucht en zouden doorreizen naar New York, maar werden teruggestuurd naar het land waar ze vandaan kwamen. Volgens de bronnen hadden de passagiers wel geldige visa voor de Verenigde Staten.

Iran

De regering in Iran heeft al aangekondigd met tegenmaatregelen te komen na het inreisverbod. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het besluit van Trump ‘een aanval op de moslimwereld en de Iraanse natie’.

Door de maatregel van de VS is het ook mogelijk dat de voor een Oscar genomineerde Iraanse filmmaker Asghar Farhadi niet naar de uitreiking van de Oscars op 26 februari komt, meldt Trita Parsi, voorzitter van de National Iranian American Council.
De 44-jarige regisseur beweert dat hij de Verenigde Staten wel in mag maar dat hij binnen enkele dagen zelf beslist of hij dat wel wil.

Rechter

Immigratieadvocaten kondigden zaterdag aan een rechtszaak te beginnen om het besluit van Trump terug te draaien. Ze doen dat namens twee Irakezen die vrijdag het land niet inkwamen in New York na het besluit van de Amerikaanse president. Inmiddels is een van de twee reizigers wel toegelaten, melden ooggetuigen.

Het gaat om een voormalig vertaler van het Amerikaanse leger van Iraakse afkomst. De man had wel een visum en zat volgens NY Daily News al in het vliegtuig toen Trump het decreet ondertekende.

De advocaten worden gesteund door vele Amerikaanse organisaties die met migratie te maken hebben en de American Civil Liberties Union, een organisatie die opkomt voor rechten van Amerikanen.

Koenders

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zegt bezorgd te zijn over de rechtmatigheid en de praktische gevolgen van het inreisverbod dat president Trump heeft ingesteld.

“Het is belangrijk dat het niet tot discriminatie leidt. Binnen de VS vindt daar nu debat over plaats. We houden toepassing van de maatregel goed in de gaten”.

Vice-premier Lodewijk Asscher, ook lijsttrekker van de PvdA, twitterde zaterdagavond over de ban: “Mensen weigeren op basis van geloof of geboorteplek is discriminatie. Een klap in het gezicht van onze vrije wereld.”

‘Catastrofaal’

Amnesty International zegt dat het inreisverbod “catastrofale consequenties” zal krijgen. “Met één pennenstreek heeft president Trump zijn retoriek uit de verkiezingsstrijd over vreemdelingenhaat in een daad omgezet.”

Mensen worden nu op grond van hun religie aangepakt, aldus Amnesty in Londen. De mensen die de Amerikaanse president nu de toegang weigert, zijn juist door dezelfde terreur getroffen waarvoor Trump de VS wil behoeden. “De ironie daarvan is ongelooflijk”, aldus een woordvoerder.

Bron: Nu.nl/ANP

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Trump is een autoritair figuur die zijn nieuw verworven macht aan het testen is. Zoals te verwachten was, heeft een rechter in Brooklyn inmiddels het besluit van Trump gedeeltelijk terug gedraaid.

    Door het reisverbod voor mensen uit Irak, Syrië, Iran en Jemen te doen gelden, versterkt Trump alleen maar de invloedsfeer van Iran. Door Iran getrainde en bewapende sjiitische milities ondersteunen de regeringen in Irak en Syrië. Daarnaast hebben door Iran gesteunde Houthi stammen in Jemen de regering daar omver geworpen. Iran reageerde metteen op het door de VS ingestelde reisverbod door te stellen dat het “de gepaste diplomatieke, wettelijke en politieke maatregelen” tegen het inreisverbod zal nemen.

    Dit lijkt eerder een eerste zet van de nieuwe administratie in de VS om de nucleaire overeenkomst die in Wenen tussen Iran en de P5+1-landen werd bereikt te ondermijnen. Opmerkelijk is dat het reisverbod niet geld voor mensen uit Saoedi-Arabië. De Saoedi’s zijn zeer bezorgd over de invloed dat Iran nu uitoefent in de buurlanden Jemen en Irak. Israel is ook verrontrust omdat Iran bij een definitieve overname van Jemen de Rode Zee kan afsluiten in geval van conflict.

    Libië, Somalië en Soedan worden gezien als vrijstaten voor extreem radicale groeperingen als ISIS. Het effect van de slag om Mogadishu en de mislukte actie van de VS om de Somalische clan-leider Muhammed Farha Aideed in 1993 gevangen te nemen, blijven vandaag de dag hun effecten uitoefenen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties