Telegraaf | ‘Panama mag geen zondebok worden’

'Panama mag geen zondebok worden'

“Een aanval van hackers is een zware misdaad”, beklemtoonde Ramón Fonseca

PANAMA-STAD – Panama mag niet als zondebok worden gebruikt en is beslist geen belastingparadijs. Dit heeft een minister en naaste medewerker van president Juan Carlos Varela Rodríguez, Alvaro Alemán, dinsdag beklemtoond in een reactie op de publicatie van de ‘Panama Papers’.

 Die tonen naar het zich laat aanzien tot in detail wat het Panamese financieel en juridisch adviesbureau Mossack Fonseca & Co. heeft uitgevoerd bij het helpen oprichten van offshorefirma’s voor talrijke klanten.

Alemán ziet het besluit van Parijs om Panama weer als belastingparadijs te boekstaven als een belediging. Ook de uitlatingen van de voorzitter van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), José Angel Gurría, zijn “onverantwoordelijk en respectloos”. Gurría klaagde dinsdag in Berlijn dat Panama een van de laatste grote weigeraars is als het gaat om het verstrekken van informatie over zwart geld.

De Panamese regering heeft dinsdag gesuggereerd dat de affaire helemaal geen Panama Papers zou moeten heten, maar Mossack Fonseca Papers omdat de problemen daar zijn. Die onderneming heeft aangekondigd alles in het werk te stellen de schuldigen, die de informatie over klanten hebben ontfutseld aan de firma, op te sporen en te vervolgen. “Een aanval van hackers is een zware misdaad”, beklemtoonde Ramón Fonseca, medeoprichter van het adviesbureau.

Een aantal Panamezen klaagt dat het land ten onrechte verdacht wordt gemaakt als de grote spelbreker in de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking. Ze vragen zich af waarom de speurders naar zwart geld en bijvoorbeeld Gurría van de OESO niets zeggen over de nieuwe Amerikaanse belastingparadijzen, met name Nevada, Wyoming en Zuid-Dakota.

Bron: Telegraaf

2 Reacties op “Telegraaf | ‘Panama mag geen zondebok worden’

  1. Panama staat bekend als een land waar alles kan. Al die hoge gebouwen gebouwd met zwart geld.. meesten staan gewoon leeg. Mensen die beweren in Panama te wonen en te werken kunnen gewoon 1 keer per jaar naar Panama te gaan om een stempel te halen en ze betalen vrijwel geen belasting.. Panama is een belastingparadijs!

  2. De president van Panama heeft wel gelijk. Het grootste belasting paradijs ter wereld is de staat Delaware in de US.

    Grote multinationals zijn statutair (maatschappelijke zetel) gevestigd in de staat Delaware. Waarom? Het antwoord is eenvoudig: de lage belastingtarieven. Neem bijvoorbeeld Citgo, die nu volop in de belangstelling staat in Aruba. Citgo is statutair een Delaware company.

    Delaware is, bij uitstek geschikt om IP-rechten onder te brengen. De zeer lage tarieven en de belastingovereenkomsten ter voorkoming van dubbele aanslagen, die de US met veel bondgenoten is overeengekomen, geven auteurs en andere eigenaren van intectuele eigendommen de zekerheid van een hoog rendement. Honderdduizenden IP gerelateerde zaken zijn gevestigd in Delaware.

    Pas als de eigenaar – van al die voordelen – onbekend wenst te blijven, kan er een probleem ontstaan. Maar dan nog, de geringe belastingen zijn in Delaware betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *