Telegraaf | Plasterk: aanwijzing Sint-Maarten overeind

Den Haag, 18 oktober 2013 Ministerraad, aankomst Plasterk ANP MARTIJN BEEKMAN

Plasterk Plasterk: aanwijzing Sint-Maarten overeind | Foto ANP

DEN HAAG – Nieuwe bestuurders mogen op Sint-Maarten pas aantreden als uit onderzoek blijkt dat ze integer zijn. Deze aanwijzing die de Rijksministerraad vorige week aan Sint-Maarten heeft opgelegd, blijft overeind, ook al heeft het parlement van het eiland de maatregel woensdag verworpen. Dat heeft minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties donderdag laten weten in een reactie op de actie van het parlement.

De Rijksministerraad, waarin naast het kabinet ook de gevolmachtigd ministers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zitten, willen dat de gouverneur van het eiland na de controle bepaalt of de benoeming kan doorgaan. „Die aanwijzing staat. Het is in het belang van de bevolking van Sint-Maarten dat er goede waarborgen zijn voor de integriteit van toekomstige ministers”, aldus de minister.

Aanleiding voor de bepaling zijn twee rapporten waaruit blijkt dat er in alle lagen op Sint-Maarten, inclusief het politieke bestuur, sprake is van belangenverstrengeling en machtsmisbruik. De standaardcontrole zoals die nu geldt bij de aanstelling van een nieuwe regering op de eilanden is „te dun”, zei premier Mark Rutte vrijdag nog. Maar op Sint-Maarten is veel kritiek ontstaan op het besluit van de Rijksministerraad. Het parlement wil zelf een actieplan gaan opstellen om misstanden tegen te gaan.

Ook het parlement op Curaçao heeft eerder deze week een motie aangenomen waarin de gouverneur van het eiland buitenspel zou worden gezet bij de benoeming van ministers. Maar volgens Plasterk geldt ook hier dat het wijzigen van de rol van gouverneur een koninkrijksaangelegenheid is. „En de Rijksministerraad heeft geen voornemen de belangrijke positie van de gouverneur te veranderen”, aldus de minister.

Het gaat om een Rijkswet waar alle landen in het Koninkrijk over gaan en die niet zomaar eenzijdig kan worden opgezegd, aldus het ministerie.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *