Telegraaf | Politie doet inval bij UEFA vanwege Panama Papers

 Gianni Infantino is amper begonnen bij de FIFA of hij ligt al onder vuur | Foto: EPA

Gianni Infantino is amper begonnen bij de FIFA of hij ligt al onder vuur | Foto: EPA

De Zwitserse politie heeft woensdag een inval gedaan bij de UEFA. Agenten zouden onder meer de contracten tussen de Europese voetbalbond en het bedrijf Cross Trading willen inzien, blijkt uit een verklaring van de UEFA die in handen is van verschillende internationale media.

De UEFA stelt in een verklaring dat het volledige medewerking heeft verleend bij de actie van de politie. Infantino stelde dinsdagavond al dat ‘hem niets valt te verwijten’.

Dubieuze contracten

Dinsdag meldde de Süddeutsche Zeitung dat FIFA-baas Gianni Infantino in zijn tijd als secretaris-generaal van de UEFA mogelijk dubieuze contracten tekende met de Argentijnse sportrechtenhandelaren Hugo en Mariano Jinkis. Dat zou blijken uit de zogenoemde Panama Papers, een grote hoeveelheid gelekte documenten van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca. Dat bedrijf hielp bedrijven belasting te ontwijken.

Eilandje Niue

De Argentijnen kochten met het op het eilandje Niue gevestigde Cross Trading in 2006 de rechten voor drie seizoenen van de Champions League en in maart van 2007 ook voor de UEFA Cup en de Europese Supercup. Dat kostte destijds in totaal 139.000 dollar. Die rechten verkochten de Argentijnen met forse winst door aan de Ecuadoraanse televisiezender Teleamazonas. De UEFA liep daardoor mogelijk tonnen mis.

Vader en zoon Jinkis zijn in de VS eerder aangeklaagd in het corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond FIFA.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *