31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Premier Aruba stuurt Rutte pittige brief: ’Zo kunnen we niet ademen’

HomeLandenArubaTelegraaf | Premier Aruba stuurt Rutte pittige brief: ’Zo kunnen we niet...

Edwin Timmer

Minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes: ’Onze democratie wordt uitgehold’

Premier Evelyn Wever-Croes van Aruba meent dat het kabinet Rutte haar land in een verstikkende nekklem houdt. Die actuele beeldspraak gebruikt ze in een pittige brief aan de Nederlandse minister-president over de scherpe voorwaarden die Den Haag stelt aan een nieuwe geldlening.

„Het lijkt als het ware dat Aruba de landversie is geworden van de Amerikaan George Floyd (en onze eigen Mitch Henriquez). Mark, zo kunnen we toch niet ademen”, pleit Wever-Croes in een brief aan het Torentje, die in handen is van De Telegraaf.

Toezicht

De Nederlandse regering eist dat Aruba, in ruil voor een nieuwe lening van circa 100 miljoen euro, toetreedt tot de Rijkswet Financieel Toezicht. Ook Curaçao en Sint-Maarten vallen onder die wet. Het geeft Nederland meer controle en toezicht over de uitgaven van de eilanden.nnAruba is echter fel tegenstander.

„Voor 34 jaar lang heeft Aruba genoten van politieke en financiële autonomie”, schrijft Wever-Croes. Nu krijgt Aruba „minder dan vier werkdagen” om over een document te beslissen dat „Aruba met 34 jaar terug in de tijd zet.” Aruba vreest dat ze in één klap de felbevochten autonomie inlevert.

’Democratie uitgehold’

Bovendien zou Nederland instemming eisen zonder eerst ruggespraak te houden met het Arubaanse parlement. Wever-Croes: „De democratie en autonomie van de Caribische landen worden uitgehold.” De premier wijst er fijntjes op dat haar land voor dit jaar, voor de coronacrisis, een begrotingsoverschot kon boeken.

Gelijksoortig protest klonk gisteren van premier Eugene Rhuggenaath op Curaçao. Ook hij is boos over de voorwaarden die Nederland stelt aan nieuwe geldleningen, die nodig zijn als gevolg van de economische crisis door corona. Zo kraakt hij het Nederlandse plan voor de oprichting van een instituut met Nederlandse experts dat de komende zeven jaar moet toezien over de inzet van geldhulp aan Curaçao, Aruba en Sint-Maarten.

Orkaan Irma

Sint-Maarten tenslotte zet ook de hakken in het zand. „Opnieuw zien we een herhaling van 2017, waarbij onredelijke condities worden gesteld aan een zeer noodzakelijke lening als gevolg van een ramp”, aldus premier Silveria Jacobs van Sint-Maarten. Ze doelt op de voorwaarden die Nederland stelde aan de hulp na orkaan Irma.

Vrijdag wordt er in de Rijksministerraad besloten over de nieuwe financiële hulp aan de eilanden.

Bron: Telegraaf

8 reacties

  1. De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes is niet te spreken over de manier waarop Nederland extra voorwaarden stelt aan een lening aan het eiland. Het geld is bedoeld om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.
    In een brief aan premier Rutte trekt Wever-Croes de parallel met George Floyd. “Mark, zo kunnen we niet ademen”, schrijft ze. Ze heeft naar eigen zeggen veel te weinig tijd gekregen om een pakket van 218 pagina’s met aanvullende voorwaarden te kunnen bestuderen.
    In het radioprogramma Nieuws en Co zegt Wever-Croes dat ze de vergelijking met George Floyd niet te ver vindt gaan. “Het is een metafoor voor mensen die niet kunnen ademen. Aruba ligt op dit moment op de grond”, zegt ze.
    De manier waarop de voorwaarden worden gepresenteerd stuit haar tegen de borst. “Het pakket is in Nederland in maanden tijd opgesteld, wij krijgen vier dagen om te antwoorden. De stukken zijn nog geheim ook.” Het betekent dat Wever-Croes bepaalde zaken niet kan voorleggen aan de inwoners van het eiland. “Ik wil het volk kunnen raadplegen, maar dat kan nu niet.”
    Onafhankelijk instituut
    De lening van Nederland weigeren kan ze niet meer. “Als ik dit had geweten, had ik een andere oplossing gezocht.” De honderd miljoen euro van Nederland heeft Aruba echt nodig, stelt ze.
    Ook andere eilanden zijn boos over de voorwaarden die worden gesteld aan de leningen. Naast Aruba zijn Curaçao en Sint-Maarten zwaar getroffen door de coronacrisis.
    Staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties bracht de regeringen van deze landen in het weekend op de hoogte van de voorwaarden die Den Haag stelt aan een nieuw steunpakket. Een van de voorwaarden is de oprichting van een onafhankelijk instituut dat op de verdeling van het geld toeziet.
    Weerbaarheid vergroten
    De drie landen moeten vrijdag in de Rijksministerraad laten weten of ze instemmen met de voorwaarden, waar ook een sanering van het ambtenarenapparaat en een hervorming van het pensioenstelsel onder vallen.
    Voor steun aan de landen is al 350 miljoen euro uitgetrokken. Daar kan een bedrag tot 1 miljard euro bijkomen, zei staatssecretaris Knops vrijdag. Hij benadrukte dat de financiële situatie van de landen al langer slecht is. Volgens hem is dit het moment om de “weerbaarheid” van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten te vergroten, en kan dat niet worden uitgesteld.
    Nieuwsuur zond vrijdag deze reportage uit over de nieuwe leningen aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten

    • De lening van Nederland weigeren kan ze niet meer. “Als ik dit had geweten, had ik een andere oplossing gezocht.” De honderd miljoen euro van Nederland heeft Aruba echt nodig, stelt ze.

    – Dus de voorwaarden voor zoveel geld komen zomaar uit de lucht vallen ?
    – Wie komt er hier uit een ei ?

  2. Het is zeer onredelijk om corrupte politici hun gang te laten gaan..
    Meisje Croes uit welk ei ben jij gekropen??

  3. “Voor 34 jaar lang heeft Aruba genoten van politieke en financiële autonomie”, schrijft Wever-Croes. En wat een geweldig succesnummer was dat niet waar? Hoe vaak is Nederland in die tussentijd bijgesprongen omdat “spend like there is no tomorrow” zo ongeveer het motto was?? Ook op Aruba kunnen ze niet met geld omgaan en controle op uitgaven is absoluut geen overbodige luxe. Binnenkort zit er misschien weer iemand in een tentje te pruilen omdat men zijn zin niet krijgt.

  4. Laat ze aankloppen bij het IMF en dan zien welke eisen daar gesteld worden. De vergelijkingen die ze maakt zijn onfris.

  5. Aruba no ta haña placa y no mester paga bek hulanda ta un pais sinberguenza y corupto y traidor nan debe nos nos 1400 ton di oro cu nan a horta di e rikeza di e Isla di Aruba sin conta e interes y Aruba ta fia y paga triple bek bisa hulamda stop di hode nos gas y petroli nan kier controla bay controla boso mma

  6. Evelyn, als we zo niet kunnen ademen, zoeken wij een andere manier om te ademen. Lukt dat ook niet….pech, en nog ‘ns pech. Ruste in vrede. Nederland moet ook voor zichzelf en haar bewoners kunnen zorgen. Wat dacht je dan. Hulanda no por corta su nanishi danja su cara. Ik zou zeggen, zoek het maar zelf uit. Ieder voor zich, God voor allen. Let op: steunend op “eigen” kracht, doch met de wil elkander bij te staan. staat geschreven op de rotonde voorheen nieuwe haven en daarna omgedoopt tot Rijkseenheid boulevard. Steunend op eigen kracht, doen jullie dat? No no no. Jullie zijn nog steeds aan de moedermelk. Jullie drinken(fig.)nog steeds melk aan de borsten van Nederland. Wordt nou ‘ns volwassen mensen van de regering. Jullie lopen nog steeds rond in baby broekies met je zuigfles in de hand. tatataaa. Jullie hebben nog steeds iemand nodig die jullie van het begin af de elementaire dingen leert. Jullie moeten jullie waarnemingsvermogen ontwikkelen. Hoe is het nu precies; Nos mes por…of nos mes No por nunca? Halo, de deur die naar de lening leidt hebben jullie zelf gesloten door jullie wanprestaties jongens, jullie zijn dubieuze debiteuren. Olala. Sinja paga debe swa. Kom toch van dat dak af, ‘k waarschuw niet meer Neeneeneeneeneenee, van dat dak af, dat was de laatste keer. lalaaala

  7. Sint-Maarten tenslotte zet ook de hakken in het zand. „Opnieuw zien we een herhaling van 2017, waarbij onredelijke condities worden gesteld aan een zeer noodzakelijke lening als gevolg van een ramp”, aldus premier Silveria Jacobs van Sint-Maarten. Ze doelt op de voorwaarden die Nederland stelde aan de hulp na orkaan Irma.

    Onredelijk voor corrupte politici bedoelt ze

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties