Telegraaf | Premier IJsland stapt op

Eerste slachtoffer Panama Papers

Eerste slachtoffer Panama Papers

REYKJAVIK – De premier van IJsland is dinsdag afgetreden. De positie van Sigmundur David Gunnlaugsson werd zondag aan het wankelen gebracht door de onthullingen in de zogenoemde Panama Papers. Hij is de eerste politicus die na het verschijnen van de onthullingen het veld ruimt.

Het vertrek van de premier werd bekendgemaakt door Sigurdur Ingi Johannsson, de nummer twee binnen Gunnlaugssons Progressieve Partij en de huidige minister van Landbouw en Visserij. De partij zal Johannsson voordragen aan de coalitiepartners als nieuwe premier.

Uit de Panama Papers blijkt dat Gunnlaugssons echtgenote Anna een bedrijf heeft dat obligaties bezit van drie IJslandse banken die door de recessie omvielen. De premier steunde een beweging die schuldeisers van deze banken, waaronder Nederland, wilde uitbetalen. Daardoor had hij tevens een persoonlijk belang bij uitbetaling van schulden.

President

Gunnlaugsson vroeg dinsdag president Olafur Ragnar Grímsson het parlement te ontbinden en zo de weg vrij te maken voor vervroegde verkiezingen. De president weigerde dat omdat hij eerst in overleg wilde met de belangrijkste partijen. Kort daarna kwam het nieuws dat Gunnlaugsson was afgetreden.

Maandagavond gingen duizenden IJslanders de straat op in Reykjavik om het vertrek van Gunnlaugsson te eisen. De premier liet toen nog weten niet aan aftreden te denken. De Piratenpartij diende maandag een motie van wantrouwen in. Daar was nog niet over gestemd toen het vertrek van Gunnlaugsson bekend werd.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *