Telegraaf | Prijsvechters ook op verre vluchten

KLM krijgt het zwaar te verduren

Prijsvechters gaan zich ook bemoeien met verre vluchten. Het KLM-bolwerk op de Atlantische vliegroutes naar de USA en de Cariben krijgt het zwaar te verduren. De consument kan komend jaar fors lagere tarieven tegemoet zien | Foto Alain Duzant

Prijsvechters gaan zich ook bemoeien met verre vluchten. Het KLM-bolwerk op de Atlantische vliegroutes naar de USA en de Cariben krijgt het zwaar te verduren. De consument kan komend jaar fors lagere tarieven tegemoet zien | Foto Alain Duzant

BERLIJN – Prijsvechters gaan zich ook bemoeien met verre vluchten. Het KLM-bolwerk op de Atlantische vliegroutes naar de USA en de Cariben krijgt het zwaar te verduren. De consument kan komend jaar fors lagere tarieven tegemoet zien.

Met name uit Duitsland en Scandinavië is de aanval geopend op de lucratieve operatie van Air France KLM en alliantiepartner Delta tussen Europa en Amerika. Dat bleek dit weekend op de ITB in Berlijn, de grootste reisbeurs ter wereld.

„Die tarieven zijn veel te hoog. Dat kan honderden euro’s goedkoper”, zei Lufthansa-baas Karl Garnadt, die in het najaar budgetmaatschappij Eurowings lanceert. De uitvoering is in handen van SunExpress, een samenwerking met Turkish Airlines die 40 procent voordeliger personeel kan inzetten.

Voor de KLM-groep zal dat een zware dobber worden, verwachten analisten. „De Atlantische Oceaan is nog een van de weinige lange afstanden waar goed geld wordt verdiend. Als die tarieven worden ondermijnd, is dat een hard gelag.”

Ook de Noorse prijsvechter Norwegian doet serieuze pogingen om grip te krijgen op vluchten tussen Europa en Amerika met goedkope arbeidskrachten en dito vliegvergunningen. Daar is felle kritiek op van Europese en Amerikaanse concurrenten.

Het IJslandse Wow Air (via Reykjavik) en het Duitse Airberlin (vanuit Düsseldorf) zijn eveneens druk bezig om marktaandeel te veroveren op Atlantische vluchten met afbraakprijzen. De Ierse budgetvlieger Ryanair wil ook wel, maar heeft daarvoor nog geen geschikte vliegtuigen.

Eurowings opent een eerste basis op de luchthaven van Keulen. „Voor Nederlanders kan dat een interessant alternatief zijn. In het buitenland kijken we naar meer opties. Toeristen zijn een belangrijke groeimarkt met bestemmingen als Thailand, Cuba, de Dominicaanse Republiek en Dubai. Een enkele reis kost vanaf 99 euro”, aldus de zegsman.

Zowel Lufthansa als Airberlin introduceren nieuwe tariefklassen, van basic tot all-in. De passagier heeft de keuze uit comfort en service. Voor extra’s moet betaald worden. Ze willen het behalve KLM ook vakantievlieger Arkefly op Schiphol en Eindhoven moeilijk maken. Die zeggen niet bang te zijn.

„Nederland is voor ons een A-markt. Daar gaan we in investeren”, zei de nieuwe topman Stefan Pichler van Airberlin in Berlijn. Hij is niet in gesprek met KLM over samenwerking, liet hij weten.

In Amerika werkt Airberlin nauw samen met American Airlines voor doorverbindingen. „Zelf gaan we vaker naar toppers als New York, Los Angeles en Miami vliegen. Ook in de Cariben breiden we bestemmingen uit”, kondigde Pichler aan.

Bron: Telegraaf

Een Reactie op “Telegraaf | Prijsvechters ook op verre vluchten

  1. Precies wat Curacao nodig heeft. Airlift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *