Telegraaf | Proces Bouterse voor Decembermoorden gaat door

Proces Bouterse voor Decembermoorden gaat door

Het proces over de Decembermoorden, waarin de Surinaamse president Desi Bouterse hoofdverdachte is, wordt voortgezet. Dat blijkt uit het vonnis donderdag van het Hof van Justitie, de hoogste rechterlijke instantie in Suriname.

Het hof was aan zet in het strafproces, omdat het Openbaar Ministerie (OM) hoger beroep had aangetekend met als doel het proces stop te zetten. Het hof verklaarde het beroep van het OM niet-ontvankelijk.

Moord op 15 politieke tegenstanders

De krijgsraad had voordat het OM beroep aantekende, een verzoek van de procureur-generaal om het strafproces te stoppen, naast zich neergelegd. Dit verzoek was een opdracht van Bouterse. Die gebruikte hiervoor artikel 148 uit de Surinaamse grondwet, dat de president de mogelijkheid biedt een strafproces stop te zetten als de staatsveiligheid in gevaar is.

In het proces draait het om de moord op vijftien politieke tegenstanders van Bouterse in december 1982. Bouterse, toen legerleider, en 24 anderen staan hiervoor verdacht.

’Doorgaan proces overwinning’

Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname vindt het een overwinning voor de rechtstaat dat het strafproces in Suriname over de Decembermoorden kan doorgaan. „Ik ben ontzettend blij met de uitspraak, maar ik vrees dat nog de nodige hobbels moeten worden genomen voordat de krijgsraad aan het werk kan”, aldus Romeo Hoost van het comité.

„Je weet nooit wat Desi Bouterse gaat doen om het proces te laten mislukken. Die man is tot alles in staat. Misschien roept hij wel een Constitutioneel Hof in het leven dat het besluit van het Hof van Justitie kan terugdraaien.”

Bron: Telegraaf

2 Reacties op “Telegraaf | Proces Bouterse voor Decembermoorden gaat door

  1. Bijltjesdag!

    In Suriname Bouterse het gevang in, op Curacao Schotte.

    Opgeruimd staat netjes!

  2. Abraham Mossel

    Mooi, werd tijd ook, ook levenslang bitte!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *