Telegraaf | Regering Venezuela woedend om sancties

Generaal Gustavo Gonzalez, één van de zeven prominente Venezolanen op de Amerikaanse sanctielijst | Foto: Reuters

Generaal Gustavo Gonzalez, één van de zeven prominente Venezolanen op de Amerikaanse sanctielijst | Foto: Reuters

CARACAS – President Nicolás Maduro van Venezuela heeft woedend gereageerd op de Amerikaanse sancties tegen zeven Venezolanen, die betrokken zouden zijn geweest bij mensenrechtenschendingen. De maatregelen zijn volgens Maduro bedoeld om zijn regering omver te werpen.

De linkse president haalde tijdens een speech hard uit naar zijn Amerikaanse ambtsgenoot. President Barack Obama ,,heeft de taak op zich genomen mijn regering te verslaan en in te grijpen in Venezuela”, aldus Maduro.

Om het land te wapenen tegen het ,,Amerikaanse imperialisme”, wil Maduro een wet door het parlement loodsen die hem tijdelijk meer macht geeft. Dat is nodig om ,,de vrede, integriteit en soevereiniteit van de natie te behouden”, zei de president dinsdag.

Onder de door de VS bestrafte Venezolanen zijn het hoofd van de inlichtingendienst en de directeur van de politie. Hun tegoeden in Amerika zijn bevroren, ze komen het land niet meer in en Amerikanen mogen geen zaken met ze doen. Voor Maduro zijn de zeven landgenoten die op de zwarte lijst zijn geplaatst ,,helden”. Hij heeft direct één van hen benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken, zo was live op tv te zien.

Volgens de VS wordt de onderdrukking van de Venezolaanse oppositie steeds erger. Het olierijke land wordt al sinds februari 1999 geregeerd door autoritaire links-populistische presidenten. Het gaat er economisch erg slecht.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *