Telegraaf | Schokkende foto’s MH17-slachtoffers op Facebook

Foto |  facebook

Foto | facebook

AMSTERDAM – Bijzonder schokkende foto´s van MH17-slachtoffers hebben dagenlang op een Nederlandse facebookpagina gestaan. Na een storm van kritiek haalden de makers de beelden weg.
Het ging om beelden van zwaar verbrande of anderszins ernstig aangetaste stoffelijke overschotten. Onder de afgebeelde slachtoffers bevonden zich kinderen. De overledenen zijn herkenbaar.

De beelden werden gepubliceerd door vijf Nederlanders die denken dat het neerstorten van het Malaysia Airlines-toestel een andere aanleiding heeft dan tot nu toe wordt aangenomen. Het clubje noemt zich MH17 False Flag. De naam verwijst naar hun voornaamste claim dat er veel te snel is aangenomen dat Rusland of pro-Russische rebellen achter de aanslag zouden zitten.

Walgelijk
Sommige foto’s zijn best heftig. Misschien moet je zelfs zeggen walgelijk“, erkent één van de leden van MH17 False Flag. Hij wil anoniem blijven uit angst voor repercussies.

„Maar ze horen wel bij wat daar is gebeurd. Daarom hadden we ze ook online staan. Maar na overleg hebben we besloten ze te verwijderen en excuses te maken aan degenen die we ermee pijn hebben gedaan.”

Letselschadespecialist Bob van der Goen die optreedt namens een serie MH17-nabestaanden heeft geen goed woord voor de pagina over. „Dit is walgelijk”, oordeelt

Van der Goen. „Ik durf eerlijk gezegd mijn cliënten hier niet op te attenderen. Het ergste vind ik nog dat dit soort gedoe voorkomen had kunnen worden als er sneller en beter onderzoek zou zijn gedaan naar de oorzaak van de ramp.”

Platform
Facebook besloot ondanks meerdere meldingen niet het materiaal te verwijderen. Een woordvoerder kan niet zeggen wat daarvoor de beweegredenen waren. Het is niet voor het eerst dat Facebook een platform blijkt voor complotdenkers in de MH17-ramp die hun punt willen maken door het plaatsen van gruwelijke foto´s. Direct na het neerhalen van het vliegtuig gebeurde hetzelfde.

Het fotobeleid van Facebook is omstreden. Vooral omdat foto’s waarin velen geen kwaad zien worden verbannen. Zo werden foto’s van bevallingen en moeders die borstvoeding geven verwijderd omdat ze pornografisch of obsceen zouden zijn.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *