28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Slap beleid maakt Nederland narcostaat

HomeMediaTelegraaf | Slap beleid maakt Nederland narcostaat

Pil slikken of snuif nemen mag van Amsterdamse burgemeester
| Opinie John van der Heuvel

Opinie John van den Heuvel | Remco de Waal/ANP

Na jaren van pappen, nathouden en wegkijken staat het terugdringen van drugshandel eindelijk hoog op de agenda. Daar was wat voor nodig. Het zuiden van Nederland zucht al jaren onder drugsterreur, maar ontving vanuit de centrale overheid slechts mondjesmaat financiële steun.

Pas na een aantal excessen én een onthullend boek De Achterkant van Nederland van Pieter Tops en Jan Tromp kreeg Den Haag oog voor de problematiek. Er kwam geld voor een speciale Taskforce; een samenwerkingsverband tussen een aantal overheidsdiensten die gezamenlijk strijden tegen ondermijnende criminaliteit. Ook de Randstad merkt steeds duidelijker dat de aanpak van drugshandel jarenlang geen prioriteit had.

In Utrechtse en Amsterdamse drugsmilieus worden complete gangsteroorlogen uitgevochten, die qua heftigheid niet onderdoen voor misdaadseries op Netflix of Videoland. Een afgehakt hoofd voor een shishalounge, bomaanslagen op mediabedrijven, gruwelijke vergismoorden en liquidaties van een misdaadblogger, een broer en een advocaat van een kroongetuige tegen de criminele bende van Ridouan Taghi.

Lef

Het programmaplan ’Weerbare mensen, weerbare wijken’, dat Amsterdam dinsdag presenteerde komt dus geen dag te vroeg. Na eerdere rapportages als ’De weerbare Stad’ en ’De Achterkant van Amsterdam’ gooit het gemeentebestuur een ambitieus plan in de strijd om drugshandel terug te dringen. Het is goed dat dit gebeurt. De hoofdstad heeft eindelijk het lef de problematiek te benoemen, net zoals enkele zuidelijke steden dat veel eerder deden.

Het plan is op het eerste gezicht goed doortimmerd en gebaseerd op internationale literatuurstudie, veel gesprekken met insiders en ervaringen in andere grote steden. Een voornemen specifieke aandacht te besteden aan de grote financiële verleidingskracht van drugshandel en jongeren in kwetsbare buurten weerbaarder te maken, verdient alle steun. In het rapport wordt bijvoorbeeld gewezen op zogenoemde doorgroeiers.

„De politie signaleert dat personen ’uit het niets’ worden gerekruteerd voor liquidaties en vergelding. Het is noodzakelijk om meer zicht te krijgen op deze doorgroei- en rekruteringsprocessen. Op basis van eerder onderzoek naar de voorgeschiedenis van de plegers van liquidaties, dossiers van personen in de Top600 en uit jeugdgroepen zal worden geanalyseerd welke jongeren en jongvolwassenen zich bezighouden met drugshandel en geweld en op welke wijze ze daarin terechtkomen,” schrijven de rapporteurs.

Een prijzenswaardig voornemen, dat wordt gevolgd door nog veel meer prachtige doelstellingen. Op dat vlak begint het rapport te wringen. Het loopt over van ambitie en mooie plannen, maar wie terechtkomt bij de financiële onderbouwing schrikt zich te pletter. Voor de komende vier jaar heeft de coalitie vier miljoen euro uitgetrokken voor het drugsprogramma. Dat is dus één miljoen euro per jaar.

Van de vier miljoen wordt drie miljoen aangewend voor de aanpak van drugshandel. „Dit onder regie van de burgemeester”, aldus het rapport. Lachwekkend. Een ander woord heb ik er niet voor. Een miljoen per jaar als extraatje om de nu totaal falende drugsbestrijding vlot te trekken. Wie verzint dat? Een gemeentebestuur dat megabedragen steekt in groene zones, het weren van auto’s uit de binnenstad en het wegjagen van gemotoriseerde bootjes uit de grachten, heeft welgeteld één miljoen extra over om de totaal geëscaleerde drugsproblematiek te bestrijden.

Weeffout

Los van de financiële onderbouwing, bevat het rapport nog een weeffout. Zou de explosieve groei van drugshandel ook niets te maken hebben met de vraag naar drugs? Pieter Tops en Jan Tromp beschreven haarfijn wat iedere insider al weet. Er zit geen enkele rem meer op openlijk drugsgebruik. Het is volkomen genormaliseerd, zeker bij de jeugd. Waarom besteedt ’Weerbare mensen, weerbare wijken’ amper aandacht aan dat gegeven? Waarom geen plannen om scholen, sportclubs, studentenverenigingen en andere op jeugd gerichte organisaties meer bij het terugdringen van drugsgebruik onder jongeren te betrekken? En wat is er eigenlijk mis met het moreel appel dat vanuit steeds meer geledingen van de samenleving klinkt; namelijk dat drugsgebruikers zich moeten realiseren dat ze meewerken aan het in standhouden van een criminele wereld vol geweld, milieuvervuiling en corruptie. ’Hou je van Amsterdam, gebruik dan geen drugs,’ kregen bezoekers van het Amsterdam Dance Event deze week als boodschap mee. Burgemeester Femke Halsema is hier ’ambivalent’ over, zei ze woensdag in een interview met de Volkskrant.

„We hebben jarenlang een beleid gehad dat was gericht op preventie en gezondheid van drugsgebruikers. Dat staat internationaal hoog aangeschreven. Ik wil niet naar een sfeer waarin gebruik wordt gecriminaliseerd, want dat werkt niet”, aldus de burgemeester. Het schuldgevoel dat Amsterdam haar bewoners probeert aan te praten ten aanzien van milieuvervuiling, hoeven drugsgebruikers dus niet te hebben. Een drugs pil slikken of een snuif nemen mag gewoon van de burgemeester van Amsterdam, maar erin handelen niet. Het is juist dít softe en internationaal onbegrepen beleid dat van Nederland een beginnende narcostaat maakt.

Reacties of tips? Mail naar: [email protected]

Bron: Telegraaf

7 reacties

  1. @lastiwz. Ok. Duidelijk. Er zijn idd burgemeesters die deze bevoegdheden toepassen. Ook in de grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag enzz. Meestal zijn dit standaard procedures.

  2. @Bash: @Boesta zegt: “…Wat een vreemde, vooral domme reacties die de burgemeesters van grote steden verwijten dat hun schuld hebben aan de drugshandel. Burgemeesters maken geen wetten!…”

    Mij eactie daarop was dat Burgemeesters inderdaad geen wetten maken. Ze hebben echter op gemeentelijk niveau meer dan genoeg slagkracht om drugshandel buiten hun gemeente te houden.

    Zie met name in veel Limburgse gemeenten. Drugspanden worden op last van de Burgemeester voor bepaalde tijd gesloten.. Deze mogelijkheid staat in de APV of Gemeentewetof… (ik heb geen zin om dat uit te zoeken).
    Echter burgemeesters hebben genoeg bevoegdheden om met harde hand te handhaven.

    Nogmaals, ze maken geen wetten, ze hebben echter wel de keuze om gemaakte wetten wel of niet uit te voeren.

  3. Wat een vreemde, vooral domme reacties die de burgemeesters van grote steden verwijten dat hun schuld hebben aan de drugshandel. Burgemeesters maken geen wetten! Nederland heeft al meer dan 10 jaar een rechtse regering…

    Zijn jullie gewoon erg slecht geïnformeerd, of vinden jullie het gewoon leuk om onzin uit te kramen..? Jullie reacties slaan echt helemaal nergens op…

  4. Rotterdam en Amsterdam hebben beide Links bestuur en zijn beide hotspots van criminaliteit en drugs. Tel daarbij op een laf OM, laffe rechters en ratadvocaten..

  5. De conclusie is fout.Nederland is geen beginnende narco staat.Nederland IS een narcostaat.De laffe en slappe houding van figuren zoals Halsema,en vele soortgelijke anderen maken dat Nederland nog verder achteruit gaat en uiteindelijk een mafiastaat is geworden.We kijken naar drugs maar Nederland is simpelweg een land waarin misdaad gewonnen heeft.Salonjuristen bedenken het recht op privacy maar dan zover doorgevoerd dat de misdaad alle kansen WANT stel je voor dat je een crimineel niet netjes wordt behandeld.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties