Telegraaf | Trump: Europa moet 800 IS-strijders overnemen

Donald Trump | Reuters

WASHINGTON – De Amerikaanse president Donald Trump wil dat Europa meer dan achthonderd gevangengenomen IS-strijders overneemt en hen gaat vervolgen. Dat laat hij weten via een Twitterbericht. Volgens Trump heeft Amerika zijn plicht gedaan tegen Islamitische Staat en is het tijd voor andere landen om hun steentje bij te dragen.

„De Verenigde Staten vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om meer dan 800 IS-strijders die gevangen zijn genomen in Syrië terug te nemen en ze te berechten”, aldus Trump. Volgens de Amerikaanse president is het alternatief dat ze anders worden vrijgelaten. En hij wil niet toekijken hoe ze vervolgens Europa binnendringen, „waar ze naar verwachting naartoe zullen gaan.”

De strijd tegen IS in Syrië nadert zijn einde. Door de VS gesteunde strijders verwachten „op zeer korte termijn” het laatste IS-bolwerk in Oost-Syrië onder de voet te lopen, liet een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zaterdag weten.

De laatste dagen geven IS-strijders zich naar verluidt massaal over. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat zo’n 240 jihadisten donderdag hun wapens hebben neergelegd. Een dag later zouden nog eens 200 strijders zich hebben overgegeven. Er bevinden zich vermoedelijk nog enkele honderden IS-strijders in Baghouz, het laatste bolwerk van de terreurorganisatie.

Bron: Telegraaf

6 Reacties op “Telegraaf | Trump: Europa moet 800 IS-strijders overnemen

 1. Stuur die IS-ers maar naar La Stiwz.

  Een eerlijk proces voor hen is hen de keel doorsnijden of ze laten overrijden door een vuilniswagen van Selikor. Niks gevangenisstraf.

 2. @Lastwiz, Die zogenaamde linkse lui of de Irma Lipsen? Die willen graag al dat tuig naar Nederland halen en ze een woning aanbieden.
  De ISérs hebben hun rechten verspeeld op een eerlijk process. Je zal oogsten wat je gezaait hebt!

 3. @Brian S: omdat degene die willen dat IS’ers een eerlijk proces krijgen wel ontwukkeld zijn.

 4. Laat ze berechten door Irma Lips, terug in NL, dan krijgen ze geen eerlijk proces.

  Of wel, Nelson dos Santos van de drie Road Runners doden?

 5. We hebben op veel filmpjes gezien wat IS strijders deden met mensen die zij gevangen hadden genomen. Waarom moeten deze IS strijders nu ineens wel een eerlijk proces hebben? 800 man is 800 kogels. simpel!

 6. Waarom geven we de strijders niet in handen van Assad.Dan is het probleem gelijk opgelost . Ze zijn nl hetzelfde soort en vinden bepaalde praktijken gewoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *