Telegraaf | Tuchtklacht tegen accountant ABN Amro

KPMG heeft het jaarverslag van de ABNAMRO bank volgens Lakeman „ten onrechte goedgekeurd”

KPMG heeft het jaarverslag van de ABNAMRO bank volgens Lakeman „ten onrechte goedgekeurd”

UTRECHT – Bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman gaat een tuchtklacht indienen tegen de accountant van ABN AMRO. De betrokken accountant van KPMG heeft het jaarverslag van de bank volgens Lakeman „ten onrechte goedgekeurd”. Dat liet Lakeman maandag weten.

Volgens de financieel activist staan in het verslag een aantal onjuistheden over de „mogelijke financiële impact” van de verkoop van in zijn ogen ondeugdelijke renteswaps. Het jaarverslag suggereert volgens Lakeman dat de bank geen financiële risico’s loopt door de verkoop van die omstreden financiële producten.

„Dit is een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken”, zegt Lakeman, die namens het bedrijf Swapschade optreedt voor gedupeerde mkb-bedrijven.

Lakeman stelt dat de accountant „onvoldoende onderzoek” heeft gedaan en zich bovendien „heeft laten voorlichten door juristen van ABN AMRO zelf”.

Renteswaps

Eerder heeft Lakeman ABN AMRO al gedagvaard wegens de verkoop van renteswaps. Deze complexe financiële producten waren bedoeld om de risico’s van rentestijgingen af te dekken. Maar veel mkb’ers zijn in de problemen geraakt omdat ze verlies lijden op deze renteswaps. Lakeman verwijt ABN AMRO de ondernemers te hebben misleid met deze verkooppraktijken.

De financieel activist voorziet dat de bank dit jaar in toenemende mate geconfronteerd wordt met door de rechter toegewezen schadeclaims. Alleen al voor het mkb kunnen die volgens hem oplopen tot ver boven de 2 miljard euro.

In totaal kunnen de schadeclaims oplopen tot een bedrag van 3,65 miljard euro, denkt hij.

Bekocht

In dit verband zou het volgens Lakeman ook verstandig zijn de aanstaande beursgang van ABN AMRO „met twee jaar uit te stellen”. De kopers van de staatsbank kunnen zich wel eens „bekocht voelen als er steeds nieuwe claims ontstaan”. Het is beter dat de bank met een schone lei begint, aldus Lakeman.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *