Telegraaf | Turkije: cartoonist Oppenheimer moet tweet met spotprent verwijderen

’Ondanks Erdogan-trollen niet geïntimideerd’

 

UPDATE 18.47 uur – Cartoonist Ruben L. Oppenheimer moet een tweet met zijn eigen spotprent over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan offline halen. Dat heeft Twitter hem medegedeeld. De tekenaar peinst er niet over om mee te werken, vertelt hij aan De Telegraaf. „Ik verwijder de cartoon zeker niet.”

De bekende spotprent, waarop te zien is hoe de Turkse president het bekende vogeltje van Twitter van achteren neemt, raakte in april 2016 in opspraak. Facebook verwijderde destijds een bericht met die cartoon. Later bood het bedrijf hiervoor excuses aan en kort daarna was de prent weer te zien.

Op 6 december van dit jaar besloot de Turkse rechter dat de cartoon een ’belediging van Erdogan’ is.

Gerechtelijke uitspraak

Cartoonist Oppenheimer kreeg dan ook maandagochtend een mail van het juridische team van Twitter, waarin de gerechtelijke uitspraak van de Turkse rechtbank wordt medegedeeld. De eis: Oppenheimer moet zijn tweet van 11 april 2016 verwijderen.

„De eis van Erdogan is om tachtig internationale accounts of tweets – die hem zouden hebben beledigd of waarin hij zou zijn beledigd – te verwijderen. Mijn tweet is daar een van. Of Twitter moet dit doen, of ikzelf. Mocht dit niet gebeuren, dan volgt een rechtszaak wegens belediging van het staatshoofd én van Ataturk himself. Dat is in Turkije net zo erg als aanzetten tot zelfmoord, kinderporno, prostitutie. Een boete kan oplopen tot omgerekend 33.000 euro.”

Oppenheimer deelde de mail van Twitter maandag, begeleid van zijn eigen commentaar: „Het is dit jaar vroeg kerst! En wel in de vorm van een gerechtelijk bevel namens mijn Grote Geitenneukende Vriend Erdogan.”

Twitter en Recep Tayyip Erdoga | Cartoon Ruben L Oppenheimer

Twitter heeft zelf nog geen actie ondernomen, maar laat weten dat mogelijk later wel te doen. „Twitter vroeg mij of ik overweeg de cartoon vrijwillig te verwijderen. Zij zelf zijn nog in beraad”, zegt Oppenheimer.

’Dit is hem’

De freelance cartoonist lijkt niet van plan gehoor te geven aan de eis van de Turkse regering. „Ik verwijder de cartoon zeker niet. Maar mocht Twitter hem evenmin verwijderen, volgt dan een verzoek om uitlevering? Wie zal het zeggen?”

’Massaal delen’

Maandagmiddag tweet hij zijn cartoon nóg een keer. „Dit is dus de cartoon die Erdogan van Twitter wil laten verdwijnen”, schrijft hij erbij. „Is het heel erg flauw als ik nu dus een oproep doe om hem opnieuw massaal te delen? Ja, hè?”

De recente tweets lijken voer voor fanatieke Erdogan-aanhangers. „Nee, ik ben ondanks alle Erdogan-trollen, die ik nu op social media achter me aan heb, niet geïntimideerd.” De tekening is binnen enkele uren al weer meer dan 1000 keer geretweet.

’Vragen in Kamer’

Bij Oppenheimer thuis is tot op heden geen officiële brief bezorgd. „Bovendien is de tekst niet in een taal geschreven die ik beheers. Ik vraag me daarom af of dit wel rechtsgeldig is”, zegt hij. „D66 en VVD gaan dinsdag mogelijk vragen stellen.”

Waar ging de spotprent over?

De bewuste Erdogan-cartoon verscheen in april 2016, nadat de islamitische AKP-leider woedend reageerde op ZDF-presentator Jan Böhmermann die Erdogan een ’geitenneuker’ had genoemd. Hij werd aangeklaagd in Duitsland vanwege belediging. Het aantal striptekenaars en komieken dat Erdogan vervolgens op de hak nam, was niet te tellen.

„Ik ga op tournee om de president te beledigen”, kondigde Martin Sonneborn, lid van het Europees Parlement in Brussel en geboren satiricus, destijds aan. „Erdogan, Erdogan, geef me aan!”, dichtte de Berlijnse zanger Dieter Hallervoorden. Ook Ruben L. Oppenheimer ging aan de slag. Met alle commotie van dien.

Geweld

Volgens Duitse media hing eerder genoemde komiek Jan Böhmermann overigens, naast de rechtszaak en online intimidaties, destijds ook fysiek geweld boven het hoofd. De Duitse televisiezender ZDF en de Duitse krant Stüttgarter Nachtrichten onthulden afgelopen weekend dat de regering van Erdogan een Duits-Turkse boksclub wilde inzetten om komiek Böhmermann te mishandelen.

De Duitse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de bewuste club: Osmanen Germania BC.

Bron: Telegraaf

4 Reacties op “Telegraaf | Turkije: cartoonist Oppenheimer moet tweet met spotprent verwijderen

  1. Abraham Mossel

    @plasje, als er één iemand de rode kaart moet krijgen van KKC, ben jij het wel George, half zoon van!. de vader heeft het kind weg gegooid en het bad water met baarmoeder erbij in het wiegje gelegd , toen moeder er in keek heeft ze zelfmoord ge pleegt, ga toch weg man, je bent een 100 e klas op naaier, betaaald met een flesje riolering. dag Plas pretige kerst. tot volgende jaar daan zie ik je wel als je in die asielboot zit zonder roei spanen gratis gekregen van MFK/KFO/KndT.

  2. Beste KKc Redactie, Mossel wordt met de dag moeilijker te volgen. Wellicht een idee om hem een tijdje op de strafbank te zetten, kan hij weer bij zinnen komen.

  3. Abraham Mossel

    @ Plasje, kom je nou nu echt net uit het ei, of ben je echt net onder het ” moord monument cq boom Marie pampoen van Helmin Wiels uit gekropen “, je ziet hier toch duidelijk Gerry met st.}y in het vliegtuig staan te ??.

  4. Volgens mij kan Erdogan en Steven Martina best eens goede vrienden van elkaar worden, ze lijden allebei aan grootheidswaanzin. Wat Cartoonist Oppenheimer hier doet is gewoon goedkoop scoren. Veilig vanuit een ander land deze gek beledigen is geen kunst. Nu heeft Oppenheimer ook zijn 15 minutes of fame.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *