Telegraaf | ’Twee jonge meisjes zijn nu sterretjes geworden’

Dordtse wijk in shock. Exterieur van de woning aan de Heimerstein in Dordrecht waar het gezinsdrama zich voltrok Ⓒ Rob Engelaar

Dordrecht – Update 07.19 uur – Als de wijk Sterrenburg in Dordrecht vanochtend ontwaakt, kunnen buurtbewoners het drama van gisteravond nog nauwelijks bevatten. Veel mensen kenden de slachtoffers. „Een paar dagen geleden sprak ik de moeder nog, ze was verdrietig.”

Een jonge vrouw is op weg naar haar werk als ze klokslag 05.00 uur op de Heimerstein op afzetlinten en drie politiewagens stuit, die haar de weg versperren. Ze keert haar fiets, maar spreekt eerst nog haar afschuw uit. „Ik heb amper kunnen slapen”, vertelt de vrouw. „Twee jonge kinderen met nog een heel leven voor zich, zijn door toedoen van hun vader twee sterretjes geworden. Dan ga ik nu niet klagen dat ik nu een klein stukje om moet rijden.”

Het rechercheonderzoek in het rijtjeshuis bevindt zich op dat moment in de afrondende fase. Een opgetrommelde slotenmaker is nog bezig om de ingebeukte voordeur af te dichten. Als er een afdekplaat op maat wordt gezaagd, gaat bij een woning in de slaapkamer het licht aan. Een man kijkt uit het raam, maar duikt bij het zien van zoveel bedrijvigheid toch nog maar weer snel zijn bed in.

Op dat moment worden buiten het zicht de drie levenloze lichamen, van twee dochters van 8 en 12, en van de vader (35), vanuit de woning overgebracht naar de lijkwagen. Het is 05.10 uur als de wagen zich in beweging zet en, achter een politiebus, de in rouw gedompelde straat uitrijdt.

Stilte

De gedachten gaan bij iedereen terug naar zo’n twaalf uur eerder. Het is maandagavond rond etenstijd als een agent zijn twee kinderen doodschiet, op zijn vrouw vuurt en daarna de hand aan zichzelf slaat. De moeder werd ’in zorgwekkende toestand’ naar het ziekenhuis gebracht, en is later aan haar verwondingen overleden, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

Zwijgend kijken buurtbewoners maandagavond naar het huis aan het einde van de straat, waar mannen met witte pakken naar binnen lopen. Ook doen ze onderzoek in de tuin en de auto, die voor de deur geparkeerd staat. Een buurvrouw die haar voordeur uitloopt en ziet wat voor immense politiemacht op de been is, barst in luid snikken uit. Een agent loopt op haar af om haar een troostende hand op de schouder te leggen. Een man die achter een rood-wit lint staat, kan het niet langer aanzien en duikt onder het lint door. „Kom hier, meis.”

Bushalte

Een Arubaanse vrouw barst in huilen uit bij het zien van de vele hulpverleners rond de afgezette hoekwoning. „Een paar dagen geleden sprak ik de moeder bij de bushalte”, vertelt ze. „Ik noemde haar altijd ’dushi’ (schatje). Ze komt ook van Aruba, dus dat schept een band. Ze was verdrietig, maar wilde niet vertellen wat er aan de hand was. Had ze het maar wel gezegd, dan had ik misschien iets voor haar kunnen doen.”

De gebeurtenis en de indrukwekkende hoeveelheid hulpverleners heeft een enorme impact gehad in de buurt. „Er waren zeker vijftien auto’s”, vertelt een buurtbewoner. Direct daarna werden vier ambulances en twee traumahelikopters opgeroepen.

Een getuige vertelt dat iemand schoten had gehoord, waarna meteen groot alarm werd geslagen. „We zagen gewone agenten eerst aankloppen bij het huis en toen vrij snel erna braken ze de deur met flinke kracht open en gingen ze naar binnen. We zagen meteen aan de gezichten dat het goed mis was”, aldus een overbuurman.

De politie bevestigt dat er vier slachtoffers zijn. „Het gaat om twee meisjes en een 35-jarige man die vermoedelijk ook de schutter is. Het gaat waarschijnlijk om een politieman. Inmiddels is ook de 28-jarige moeder overleden.” Het onderzoek is in handen van de Rijksrecherche. De hele avond heeft de politie gewerkt achter inderhaast neergezette afschermende hekken.

Akelig

Een buurvrouw aan het begin van het rijtje kan het niet bevatten. „We hebben geen idee wat er nou precies speelde bij het gezin, dat zoiets kan gebeuren. Ik ben er helemaal akelig van.” Een jongeman, die een stukje verderop in de buurt woont, zegt: „Ik ken het gezin. We kennen elkaar hier allemaal via-via. Dit komt als een volslagen verrassing.”

Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht kwam al een paar uur na het drama naar de buurt en sprak uitvoerig met omwonenden. Hij kwam tot de conclusie dat het ’een hechte buurt is’. „Het is er flink ingeslagen”, vertelt hij zichtbaar aangedaan. De burgervader was in Breukelen bij een bijeenkomst, en werd van het tragische nieuws op de hoogte gebracht door de politiechef van de eenheid Rotterdam.

„Toen ik het hoorde, stond ik aan de grond genageld. Ik ben meteen in de auto terug naar Dordrecht gegaan.” Hij wil geen uitspraken doen over wat er precies is gebeurd. „Dat is momenteel niet mijn taak”, vindt hij. Dinsdagochtend heeft hij overleg in de ’driehoek’, met het Openbaar Ministerie en de politie.

Heb jij hulp nodig? Praat erover! Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 en 113.nl

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *