Telegraaf | Vaticaan reageert geschokt op kindermisbruik

„Schaamte en spijt” | EPA

ROME – Het Vaticaan heeft met ontsteltenis gereageerd op de berichten over langdurig en grootschalig kindermisbruik door katholieke geestelijken in de Verenigde Staten.

 

Deze week onthulden opsporingsautoriteiten in Pennsylvania dat meer dan 300 priesters zich de afgelopen zeventig jaar hebben vergrepen aan duizenden minderjarigen. Daarop zijn volgens het Vaticaan slechts twee woorden van toepassing: „Schaamte en spijt.”

Woordvoerder Greg Burke noemde het Amerikaans schandaal donderdagavond „crimineel en moreel verwerpelijk.” De slachtoffers zijn beroofd van hun trots en geloof. De kerk moet „harde lessen” trekken uit haar verleden. De daders en degenen, die het misbruik mogelijk hebben gemaakt, moeten ter verantwoording worden geroepen.

Volgens Burke staat de paus aan de kant van de vele slachtoffers. Zij hebben bij hem de „hoogste prioriteit.” De kerk zal naar hen luisteren „om deze tragische verschrikkingen, die het leven van onschuldigen hebben geruïneerd, uit te roeien.”

Bron: Telegraaf

5 Reacties op “Telegraaf | Vaticaan reageert geschokt op kindermisbruik

 1. @Shonfefe,
  Er is ‘iets’ goed mis met de geloof organisatie en niet enkel de “boodschappers” (rotte appels). De Katholieke kerk is heel erg hiërarchisch. Hoewel gelovigen door het doopsel en het vormsel met de kerk verbonden worden is er een strikte scheiding tussen gewijde clerici en (goed) gelovige leken. Diakens en niet-gewijde gelovigen zijn niet toegestaan handelingen en gebaren te verrichten, zelfs niet bepaalde gebeden uit te spreken die eigen zijn aan de priester. Hierdoor wordt een ongelijkheid gecreëerd waar vervolgens misbruik van gemaakt wordt. Daarnaast kiezen priesters voor een celibatair leven,

 2. Lionfish, je hebt gelijk.de kerk is niets anders dan een soort mafia.

  Het geloof is niet ter sprake maar pertinent de boodschappers wel. Als je dan ziet en hoort hoe mensen ,met het geloof als rugdekking , andere mensen beschadigen en beledigen dan heb je helemaal geen behoefte meer om ook maar iets met de kerk te maken willen hebben.

 3. Ook op de Eilanden worden de priesters door het Bisdom en door het OM beschermd.
  Club van Pedofielen met een moreel verwerpelijke handelingen die zogenaamd waken over de mensheid.
  Daarom snap ik niet dat het Bisdom zoveel te vertellen heeft op de eilanden.

 4. Na duizenden gevallen van misbruik reageert de Vaticaan nog steeds geschokt? Wat een stelletje hypocrieten zeg.

  Het is voor mij moeilijk te begrijpen dat gelovigen via een priester God moeten aanbidden. Ik weet wel dat er priesters zijn die zo arrogant zijn om zichzelf de vertegenwoordiger van God op aarde te noemen.

  Blijkbaar zijn velen van ons nog zo naïef om te denken dat het hier bij ons niet gebeurd. Laatst nog is een priester hals over kop naar Saba overgeplaatst en nu wordt hij weer naar St. Eustatius overgeplaatst. Alles wijs erop dat hij op Saba weer in de fout is gegaan. Het OM vindt een onderzoek op dit moment ook niet oppertune dus onze kinderen blijven kwetsbaar.

  Het wordt simpelweg tijd dat ze dit clubje verbieden. Ze kunnen altijd nog een echte baan zoeken.

 5. Wordt het geen tijd om deze club een criminele organisatie te gaan noemen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *