30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 19:34

Telegraaf | Venezuela op rand van afgrond

Haast dagelijks wordt er geprotesteerd tegen de president die zijn verlies bij de laatste verkiezingen niet wil erkennen
Vrijwel dagelijks wordt massaal geprotesteerd tegen de president die zijn verlies bij de laatste verkiezingen niet wil erkennen en aanblijven tot 2018

AMSTERDAM – De Amerikaanse regering maakt zich ernstig zorgen over een ophanden zijnde ineenstorting van Venezuela. Volgens de VS is de economische, financiële en politieke situatie daar zo labiel dat het bewind Maduro elk moment ten onder kan gaan.

Venezuela gaat gebukt onder dagelijkse straatprotesten van de bevolking tegen de regering van president Maduro, staat financieel gezien op het punt om bankroet te gaan en ziet zich geconfronteerd met een economie die tot stilstand is gekomen ondanks het feit dat het land over een van de grootste oliereserves ter wereld beschikt.

Volgens hoge Amerikaanse functionarissen zal de uiterst onpopulaire Maduro de bestaande politiek crisis verergeren door niet akkoord te gaan met de roep van de oppositie om een referendum over de vraag of hij mag aanblijven of niet.

De Venezolaanse president Maduro leek onmiddellijk gehoor te geven aan deze angst door gisteren de staat van beleg uit te roepen voor een periode van twee maanden. Volgens Maduro zijn de VS en de rechtse oppositie gesteund door anti-Rousseff krachten in Brazilië bezig een coup tegen hem uit te voeren en is er een invasie ophanden. Bewijs voor deze stellingen gaf hij echter niet.

Haast dagelijks wordt er geprotesteerd tegen de president die zijn verlies bij de laatste verkiezingen niet wil erkennen. Maduro zegt tot het einde van zijn ambtstermijn in 2018 te zullen aanblijven. Naast de straatprotesten wordt Venezuela geplaagd door bendes die winkels overvallen waar nog wel meel, kip of zelfs onderbroeken in de schappen ligt.

Washington verwacht echter niet dat Maduro het tot 2018 zal redden. De kans is volgens de VS groot dat hij door zijn partijgenoten zal worden afgezet. Ook een militaire coup behoort tot de mogelijkheden, alhoewel de Amerikanen daar geen aanwijzingen voor hebben.

„Je kan het ijs horen kraken. Je weet dat er een crisis ophanden is”, aldus een Amerikaanse functionaris die erkende dat de Amerikanen weinig kunnen doen om de zaak te beïnvloeden. Washington maakt zich vooral zorgen dat als de huidige malaise uitmondt in gewelddadigheden dit overslaat naar bijvoorbeeld buurland Colombia.

Bron: Telegraaf

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties