Telegraaf | Verdachte KPMG-partner betrokken bij SBM

Accountantskantoor KPMG moet miljoenen betalen aan het Openbaar Ministerie

Accountantskantoor KPMG moet miljoenen betalen aan het Openbaar Ministerie

AMSTERDAM – KPMG-partner Jack van R., een van de verdachte KPMG-partners in de smeergeldaffaire rondom bouwbedrijf Ballast Nedam, was eveneens als accountant betrokken bij scheepsbouwer SBM Offshore. Ook dit scheepsbouwbedrijf blijkt zich schuldig te hebben gemaakt aan betaling van honderden miljoenen aan steekpenningen.

De betrokkenheid van Jack van R. valt op te maken uit de jaarverslagen van SBM Offshore over de afgelopen jaren.

De afgelopen najaar gepensioneerde KPMG-partner Van R. werkte van 2005 tot en met 2010 als certificerend accountant bij SBM Offshore. In diezelfde periode zou de scheepsbouwer smeergeld hebben betaald aan functionarissen in onder meer Angola en Brazilië. Zelf wilde Van R. vandaag niet reageren.

SBM heeft de zaak onlangs zelf aanhangig gemaakt bij justitie. Het openbaar ministerie wilde vandaag niet reageren of het inmiddels aangevangen onderzoek naar de smeergeldaffaire zich eveneens richt op de rol van KPMG. “We kijken overal naar”, aldus een woordvoerster van het functioneel parket.

Smeergeldaffaires blijven accountant KPMG maar achtervolgen. Deze krant onthulde eind vorig jaar dat KPMG door justitie werd aangemerkt als verdachte in de smeergeldaffaire van Ballast Nedam in Saudi-Arabië. De accountantsreus trof enkele weken later voor 7 miljoen euro een schikking met justitie om vervolging voor het verhullen van de omkopingspraktijken te voorkomen.

Ballast deed dat al een jaar eerder voor 17,5 miljoen euro. De bedrijven mogen dan van vervolging verlost zijn, dat geldt nog niet voor ex-directieleden van Ballast Nedam en ex-partners van KPMG. Mocht het tot vervolging komen, dan zouden tijdens het openbare proces alsnog alle details over de smeergeldaffaire op straat kunnen komen te liggen.

Bron: Telegraaf

door Bart Mos en Edwin van der Schoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *