Telegraaf | Vijf jaar na arrestatie Madoff gaat miljardengevecht door

Jan Braaksma

Verslaggever Jan Braaksma blikt terug op de grootste fraudezaak ooit. ‘Dit zou opnieuw kunnen gebeuren.’

Exact vijf jaar na de arrestatie van meesteroplichter Bernie Madoff op 11 december 2008 claimen Amerikaanse advocaten namens gedupeerde Madoff-beleggers $1 miljard bij de Nederlandse en Canadese vestigingen van accountantskantoor PwC en het Nederlands-Curaçaose trustkantoor Citco.

 

Accountant Madoff: ik ben onschuldig Foto: ANP Terwijl zij geacht werden twee toevoerfondsen van Madoffs miljarden grote piramidespel te controleren, „sloten zij de ogen en incasseerden hun vergoedingen”. Dat zeggen advocaat David Barrett en zijn Nederlandse collega Olav Haazen van het New Yorkse kantoor Boies, Schiller & Flexner in gesprek met deze krant.

Trustkantoor Citco maakte financiële en fiscale verslagen op voor twee beleggingsfondsen van de Fairfield Greenwich Group, die in werkelijkheid toevoerfondsen voor het piramidespel van Bernie Madoff waren. Ook beoordeelde het bedrijf de waarde van de beleggingen. Accountantskantoor PwC keurde de jaarrekeningen van de fondsen goed.

Fairfield Greenwich schikte in maart voor $80,3 miljoen met de eisers. Financieel dienstverlener GlobeOp, die institutionele beleggers zou hebben verleid geld in de frauduleuze beleggingsfondsen te storten, volgde in augustus voor $10 miljoen. Maar de duizend cliënten van Barrett en Haazen, onder wie een aantal Nederlanders, claimen een gezamenlijk schadebedrag van meer dan $1 miljard.

„Inclusief die schikkingen hebben we dus ruwweg een gat van $1 miljard”, vertelt David Barrett telefonisch vanuit New York.

„De jury moet beslissen hoeveel voor rekening van PwC is en voor welk deel Citco moet opdraaien.”

De advocaten zijn zeker van hun zaak. Citco gedroeg zich volgens Barrett „roekeloos” bij het waarderen van de beleggingen. „De waarde daarvan was in werkelijkheid zo goed als nul.”

De controles van de PwC-accountants noemt de advocaat „in het beste geval incompetent. Ze hebben het vertrouwen van beleggers beschaamd.” Een woordvoerder van PwC wil niet reageren nu de zaak onder de rechter is. Bovendien ontdekten Barrett en zijn team dat Citco geen aanspraak kon maken op het verschoningsrecht. Daar beriep het kantoor zich op om meer dan tweehonderd documenten met interne correspondentie buiten de rechtszaal te houden.

Maar het hoofd juridische zaken van de Citco Bank, Renger Boonstra, is nooit beëdigd als advocaat. Dat is in de VS een voorwaarde om een beroep te doen op het verschoningsrecht. Boonstra reageerde niet op vragen. „Beleggers konden niet weten dat Madoffs fondsen frauduleus waren”, zegt Barrett. „Ze vertrouwden op bedrijven als Citco en PwC, die waarschuwingstekens hadden moeten zien. Zij hadden toegang tot niet-openbare informatie, waar de beleggers geen weet van hadden.”

Ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC moet het ontgelden. „Toezicht vanuit de SEC is geen garantie voor legitimiteit van het fonds.” Al twee weken nadat Madoff in december 2008 in de boeien werd geslagen, zetten Barrett en zijn team hun eerste juridische stappen. De complexe zaak sleept zich voort, onder andere door de vele jurisdicties waar de advocaten mee te maken hebben.

Sowieso duren dergelijke class action-zaken vaak lang en zijn ze, legt Haazen uit, onder de huidige wetgeving niet in Nederland te voeren. Bovendien gaat het om een enorm bedrag: Madoff maakte $17 miljard zoek. $2 miljard was afkomstig van Nederlandse beleggers, zoals het Shell-pensioenfonds en bondscoach Louis van Gaal.

Naast David Barrett en Olav Haazen voeren ook andere partijen rechtszaken om (een deel van) de verloren miljarden terug te vorderen. Het heeft er alle schijn van dat gedupeerden nog meer geduld moeten opbrengen. Barrett: „We hopen de zaak voor het eind van 2014 aan een jury voor te leggen.”

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *