31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Vrees voor coronaramp op de Antillen

HomeLandenArubaTelegraaf | Vrees voor coronaramp op de Antillen

Paul Eldering

Op Curaçao mogen mensen nog wel naar de supermarkt, maar ze moeten afstand houden

De spanning op de Antillen is om te snijden. Alleen de Nederlandse gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius profiteren van alle steunmaatregelen die ook in ons land van kracht zijn om de coronacrisis te bezweren. De situatie op Curaçao, Sint Maarten en Aruba verergert met de dag.

Dat laten Nederlandse ondernemers ter plekke weten.

„Het toerisme is al weken tot nul gereduceerd. Dat is wel driekwart van de inkomsten van onze Dutch Cariben eilanden. Gezondheid is natuurlijk heel belangrijk, maar de economische problemen worden hier erger dan na de orkaan Irma 2,5 jaar geleden, als er niet snel hulp wordt gegeven”, zegt de Nederlandse ondernemer Jan Willem van der Wal op Sint Maarten.

Cruises

Ook de zwaar door corona getroffen cruises blijven massaal weg uit Sint Maarten. „Er is niks meer. Straten zijn verlaten, we hebben een totale lockdown. We mogen ons huis niet uit, zelfs niet om boodschappen te doen. Die kunnen slechts bezorgd worden. Lokale mensen hebben geen baan meer en dus ook geen inkomen. De problemen beginnen zich op te stapelen. Er moeten al voedselpakketten worden uitgedeeld om hongersnood te voorkomen. Een vangnet is er niet. De enige optie is geld van Nederland.”

Het grote gevaar is volgens Van der Wal dat mensen hun huizen uitkomen als ze honger krijgen en dan aan het plunderen slaan. „We kunnen nu niet zonder concrete steun. Het virus slaat ook op Sint Maarten om zich heen met tientallen besmettingen en doden. Bedrijven voelen zich aan hun lot overgelaten.”

Barmhartig

Op Curaçao zit ook alles op slot. Ontwerpster Manon Hoefman doet een dringend beroep op de Nederlandse regering om ’barmhartig over de brug te komen’. No work, no pay, no food, zegt ze. „Er zijn geen uitkeringen. Wat hebben we aan gezondheid als niemand meer in zijn onderhoud kan voorzien? Een donker toekomstbeeld op zo’n zonnig eiland.”

De kans op escalatie is ook volgens haar levensgroot aanwezig. „Als mensen geen enkel uitzicht meer hebben in eerste levensbehoeften, kunnen ze rare dingen gaan doen. Als de nood hoog genoeg is, komt de criminaliteit dichterbij. Er is geen tijd meer voor uitstel van financiële steun”, vreest ze.

Ook de Nederlandse ondernemer Harry op Curaçao (’geen achternaam, onrustige tijden’) maakt zich zorgen over de werkloosheid onder de bevolking. „Daardoor nemen de spanningen met de dag toe. De anticorona-maatregelen zijn goed, nu moeten we alles doen om een economische ramp te vermijden. Er staan zeker 16.000 banen op de tocht.”

De Nederlandse noodhulp komende maanden zou volgens de eilanden eerder in de vorm van schenkingen moeten komen dan van leningen, waardoor de schulden nog meer gaan knellen. Het Nederlands-Caribische College Financieel Toezicht bleek afgelopen dagen in het advies aan Den Haag verdeeld.

Bron: Telegraaf

26 reacties

  1. De situatie op de eilanden, met het wegblijven van toeristen kan nog wel een jaar of 2 duren en ook daarna zijn rampen zoals orkanen of het gewoon weg blijven van toeristen door een economische crisis goed mogelijk. We hebben nu gezien dat bij het idee van zelfstandigheid er een macht vacuüm ontstaat, waarbinnen bepaalde mensen op een bestuurs- plek gaan zitten en vooral hun eigen zakken gaan vullen en dit zonder controle ongezien kunnen doen. Daarboven op, allen is een eiland gewoon te kwetsbaar voor rampen helemaal als er een eenzijdige economie is ( toerisme ). Waarbij in goede tijden de zakken worden gevuld door een paar mensen en in slechte tijden de bevolking geen hulp krijgt. Ook missen de contacten en expertise vanuit Nederland, dat zie je ook bij kleine Nederlandse gemeenten wanneer ze opeens overheids taken moeten uitvoeren, dat ging ook fout. Weer samenvoegen met Nederland is denk ik de enige optie, tenminste als Nederland dat nog wil, want dat zal veel energie en moeite kosten, onafhankelijk binnen het koninkrijk was makkelijker en goedkoper, maar dit is duidelijk niet het beste voor de mensen op de eilanden. Uiteindelijk zullen de mensen op de eilanden zelf weer het heft in handen moeten nemen en hiervoor hulp moeten vragen uit Nederland, om van deze bestuurders af te komen & de corruptie terug te dringen.

  2. Wel eens “animal farm” gelezen of gezien? Aardig toepasselijk. Met het verschil dat er hier, een groep binnen de varkens, zich losmaken en de elite ging vormen. De overige varkens bleven de elite steunen, want ja varkens, hoewel ze het niet beter kregen. Daardoor is er geen noodzaak om zwaar geweld toe te passen. Maar in basis het zelfde verhaal.
    Na de rel in 1969 is eigenlijk de macht verschoven van makamba, industrieel en macamba bestuur naar niet macamba bevolking en dat was de geboorte van de elite. Het eerste is niet het grootste probleem het 2de wel. De elite had en heeft maar één doel; zelf minimaal net zo veel rijkdom vergaren als hun voorgangers. De macamba industrieel bleef (nog even) en makamba regering werd vervangen door een elite regering. In facto kwam het hele management van het eiland bij de nieuwe elite te liggen, de vader van de elite is de vakbond. De kosten van exploitatie voor de macamba industrieel schieten om hoog en de efficiency valt naar beneden. Het gros van het personeel krijgt een ruime aanwezigheidsvergoeding. Op de duur is het niet meer rendabel te krijgen en de macamba industrieel trekt zich ook terug en verkoopt al zijn bedrijven en installaties aan de elite regering voor 3 is dollar.
    De elite plaatst hun eigen mensen op de management posities en verkrijgt op die manier ook een verbreding van zich zelf en draagvlak. We hebben nu één boom; vakbonden, regering en grootste bedrijven die allemaal van een groep zijn de elite. Waar mogelijk worden ook andere bedrijven over genomen of wegge pest (bv. Smit weg en welkom ktk). De doelstelling van de elite is onveranderd; net zo rijk worden als hun voorgangers. Met een paar verschillen, bij de elite gaat het om individuen en niet om bedrijven en de voorgangers hadden kennis van hun producten.
    Het gevolg is dat de concurrentie positie van de bedrijven af neemt door incapabel management en hoge personeelskosten en dan ook nog systematisch wordt afgeroomd door de individuele elite. Dit gaat ten koste van de bedrijven die in een negatieve spiraal afzakken, met de tijd toch moeten krimpen (ondslagen volgen) en de burgers die nu, door het wegvallen van room van de bedrijven als melkkoe gebruikt worden.
    Tot dat het eiland leger als leeg (alleen met schulden) over is gebleven. En daar zijn we nu.
    Het is nodig om dit te weten om te voorkomen dat we nog een keer dit krijgen

  3. …..”Het lijkt me een goed wanneer Curacao voor de volle 100% onder NL bestuur/curatele wordt geplaatst, de enige voorwaarde voor volledige steun mijns inziens”…..

    Gezien de ervaring uit het verleden, inclusief het nabije verleden, en het feit dat – nagenoeg – elk regeringsl8d óf zichzelf of familieleden verrijkt heeft, óf (en dit is minstens zo niet nog crucialer) totaal geen kennis heeft van managen, sturen en constructief “governen”. Totaal incapabel zijn naast de chit chat briefings en media momenten….

    Denk ik dat het onder curatele stellen of strak de NL regie in handen houden , bij het verstrekken van noodfondsen 100% geoorloifd en zelfs brood noodzakelijk is.

  4. Het lijkt me een goed wanneer Curacao voor de volle 100% onder NL bestuur/curatele wordt geplaatst, de enige voorwaarde voor volledige steun mijns inziens.
    Ook wij macambas (zoals velen van jullie ons noemen) hebben baat bij een mooi en schoon eiland om de vakantie door te brengen of er te wonen.
    Het eiland behoort immers toe aan Antillianen en Nederlanders sinds de Caiquetos indianen zijn uitgeroeid door de Spanjaarden.
    Ook wij Nederlanders houden van “jullie” eiland, en willen niet constant worden gewezen op de misstappen van onze voorouders, ook wij verachten dat.
    Het eiland is een puinhoop, de Isla is een millieuramp op zich. Ik heb het zelf gezien, in 1994 al hoe men afgedankte wasmachines dumpt in de knoek, bierflesjes all over the place en zwervend straatvuil.
    Het word tijd dat de eilandbewoners de hand in eigen boezem steken en de armen uit de mouwen steken om het eiland er weer bovenop te helpen, met hulp van NL maar wel onder zeer strenge voorwaarden en regie.
    Verplicht iedere inwoner, dus ook de “macambas” in zijn/haar directe omgeving het zwerfvuil opruimen, zorg voor een goede infrastructuur, onderhoud de wegen, er is zoveel te doen.
    Belasting betalen naar vermogen, heb je veel dan betaal je veel, heb je weinig…..

    Denkt u dat de toeristen na de Corona crisis zitten te wachten op een explosieve stijging van de criminaliteit, ze blijven weg.
    Ik spreek hier voor mezelf maar ook voor veel Nederlanders die ik spreek.
    Ik heb geboekt voor half Augustus 2020 maar heb mn bedenkingen om te gaan naar Curacao, hoe tref ik het eiland aan, ben ik nog wel veilig als ik op straat loop met mn gezin of Grote Knip heb bezocht of wordt ik onderweg geripped?

    veel sterkte toegewenst voor alle eilanders.

    Groeten uit NL

    Mike

  5. @Ambicil: ja, ik koop gezondheid.
    Maar hoe kom je er bij dat het mij niet interesseert dat er mensen zijn die honger hebben?

    Weet jij of ik mijn mensen die nu niet werken wel of niet door betaal?
    Ik wel! En neem van mij aan dat ik geen cent van de gobiernu vraag.

    I put my money where my mouth is. Do you?

  6. Jij koopt gezondheid toch. Dus geld zat.
    Dus waarom kan de voordeur niet gecontroleerd open dan.
    Wat de enige echte oplssiing is die er is.

  7. Jij koopt gezondheid toch. Dus geld zat.
    Dus waarom kan de voordeur niet gecontroleerd open dan.
    Wat de enige echte oplssiing is die er is.

  8. Er zijn nu 4 opties.
    Weed kweken ahumm
    Bes eiland worden
    De voordeur open zetten
    Naar nederland gaan.
    En al het andere is alleen maar bla bla bla
    En het ligt niet meer aan sars.
    In nl ligt alles zo.n beetje onder het niveau dan toen de tellingen begonnen op 21 maart.
    Nou waar is die totale overbelasting en waar zijn die straten met doden. Paniek.. Angst.
    Waar is onze overbelasting.
    Helemaal niks.
    1. een hartpatient van 2 miljard.
    En nu nu moet de curve van 1 of 2 gecrushed worden…. Er is geen curve… Opgeklopte flauwekul. Nog even en de regeribg is drukker met het quarantaine spelletje dan echte dingen terwijl alles aan het in elkaar aan het sodemieteren is
    Nog eventjes dan gaan de oogjes weer open.
    En dan realizeren we ons wat een schijtlijsters we allemaal zijn geweest. En wat dat heeft gekost.
    Kijken hoe we daar weer om heen gaan kletsen.
    Kleren van de koning.

  9. @Ambicil: wat loop je nu weer te bazelen. Hoe kom je er bij dat het mij niet interesseert dat er mensen zijn die honger hebben?
    Graag enige uitleg.

  10. A stawitz.
    Precies. Het interesseert jou geen zak dat mensen honger hebben zolang alles maar op slot blijft.
    Vandaar al die opgeklopte leugens.
    En het negeren van feiten..
    Nou weetje.. Mhh. Veel sterkte.

  11. Sorry Dick met 10% ga je het, misschien, reden om de nood te legen. Maar dat was alleen de nood. En nu kom je bij de solidariteit tax van de overheid. Het is geen structurele oplossing. Al met al is de belasting druk hier ongeveer even groot als in Nederland. Dus 10%er bij zit je dus hoger als Nederland. En wat kan je er van terug verwachten? Ik denk niet dat belasting verhoging een oplossing is. Er zijn alweer “experts” ingehuurd om de hulp geld en goederen te “coördineren” ervaring leert dan dat er veel weg gecoördineerd wordt dus 10% blijft niet veel tot niets van over net als van je normale belasting centen

  12. @Bosman zegt:”…Want: wat heb je aan geld, als je niet gezond bent?…”

    Ik kan je daar uit ervaringen een antwoord op geven: “Gezondheid kopen.”

  13. Er schreef iemand: wat heb je aan gezondheid, als je geen geld hebt.
    U bent zeker nog nooit ziek geweest?
    Want: wat heb je aan geld, als je niet gezond bent?
    Als iedereen op het eiland, die een goed inkomen heeft, 10 procent in een pot stopt, is de armoede voorbij.

  14. Het is dus niet dat de elite laag overbodig is. Het is dat de elite laag schadelijk is. Ze zijn als een lintworm; het is niet alleen overbodig maar, onbehandeld is ondervoeding of overlijden een reële optie. En genezer is alleen mogelijk als de lintwormen verwijderd worden.

  15. De maatschappij heeft nu, meer dan ooit, geld en ideeën nodig om de economie meerdere bronnen van inkomsten te geven. Het mogen, nu, duidelijk zijn dat een mono economie te riskant is om te hebben. Ik zeg dus niet dat tourisme weg moet, in tegendeel. Maar alles op een kaart is vragen om problemen. Het grootste probleem, op het moment vormt de elite. Door hun toedoen zitten we in deze situatie, corona heeft het alleen versneld en verergert, en zolang de elite blijft gaat er geen ruimte komen voor economische veranderingen.

  16. Het is nu, hopelijk, duidelijk dat de elite en maatschappij het zelfde nodig hebben en dat is geld.
    Het probleem is dat de elite het ontvangt door belasting, winsten, fondsen en hulp. Daar het meeste blijft hangen en dat de kruimels zijn voor de maatschappij die van die kruimels nog belasting moet betalen ook. Deze spiraal is dus altijd neerwaarts. Maar kan door blijven gaan als er maar een hulp injecties komen. Nu is de situatie drastisch verslechterd. Voor corona was het punt al bereikt dat er een hulp reset nodig was. Nu heeft de maatschappij echt zelf nodig. En de elite? Die had al problemen. Jammer genoeg is het nog steeds de elite die ontvangt en kruimels zijn nu niet meer genoeg.

  17. Hoe is het mogelijk dat deze situatie is ontstaan jarenlang van piraterij van de regering.In de tussen tijd lijdt de maatschappij eronder.Miljoenen zijn geleend en nooit terecht gekomen waar het echt hoort.
    Het wordt tijd dat de regering met SPOED wordt opgedoekt voordat ze Curaçao de afgrond in sleuren.In de tussentijd lijdt de maatschappij.Gezinnen die niet weten hoe ze de volgende dag moeten eten en een enige waar de regering aan denk is Geld.

  18. Ik zie jammergenoeg geen inzameling aktie van een stichting of organisatie voor voor Aruba, Curaçao en sint Maarten in deze corona tijd

  19. ……”De beste oplossing is het opheffen van de locale regeringen en het hele bestuur overnemen”….

    Dat is economisch ook zeer gunstig, geen overtollige, totaal inapte redundante bestuurslaag die slechts consumeert en niet construeert, verspilt, vernielt en verspat.

    Geen van de regeringen, ministers, (staats) directeuren, kreeg iets zelfstandig voor elkaar.
    Zeer dure stagelopers allemaal.

    Ik hoef geen CBCS directeur die er zit vanwege de banden met een partij, maar bank instituten niet overeind kan houden, geen black out Utiliteiten directeur, geen CEO die toko den toko’t met zijn zussen.

    Geen ziekenhuis directeur zonder ziekenhuis ervaring, geen RvC bij wie thuis de good governance kraan lekt.

    Niet voor die prijs van 30 K – 70 K per maand basissalaris.

    Direct onder de DNB laten vallen en aansturen de CBCS en de regering, zeker nu blijkt dat ze zelf niets kunnen doendan geld vragen, waarvan ze in staat zijn dat te misbruiken voor hun pensioen en salarisrechten….

  20. Schenkingen lossen helemaal niets op, dar hebben we de afgelopen tien jaar wel geleerd, tenzij het puur en alleen in de vorm van voedselpakketten is. Geld moet je ver weg houden van de struikrovers op de eilanden. De beste oplossing is het opheffen van de locale regeringen en het hele bestuur overnemen. Maar ja, dat wil debestuurlijke elite hier niet, die ziet de bui al hangen dat ze niet langer samen met hun vriendjes kunnen graaien. En dan wordt meteen de bekende kaart weer getrokken. En het klootjesvolk hier laat zich steeds opnieuw in ruil voor wat spiegeltjes en kraaltjes voor hun karretje spannen. Dus opnieuw een lening totdat iedereen ziet dat het vastloopt is de enige optie. Dit is een volk wat zichzelf zo met open ogen te gronde richt. Hoe dom kan je zijn.

  21. Ben het niet eens met een schenking. NL valt zeker ook te verwijten te lang aan de kant gestaan en te laat ingegrepen vwb het Cft.
    Het is al tientallen jaren een puinhoop gebleken., met 2010-12 als grootste uitschieter. Daarna is het alleen maar razendsnel bergafwaarts gegaan, tot op de dag van vandaag.
    Dat geldt eveneens voor AUA en SXM.

  22. @ Roberto ik ben het niet helemaal met je eens, maar wil je horen hoe het eiland en de YDK er over twee maanden dan bij staat en helemaal de mentaliteit van het volk, hoop met je mee, maar vrees het ergste!

  23. Curacao bevindt zich momenteel in een heel moeilijke tijd en situatie, begrijpelijk en ook logisch. Maar volharden betekent krachtig en onwankelbaar vasthouden aan een voornemen, toestand of onderneming, ondanks belemmeringen of tegenslagen. Het houdt ook in dat men ondanks tegenspoed resoluut doorgaat, dat men vasthoudend is en het niet opgeeft. Een jiu di Corsow kan wel zevenmaal vallen, en hij zal stellig weer opstaan. In plaats van het op te geven wanneer hij met moeilijkheden of mislukkingen te kampen krijgt, zal hij (jiu di Corsow) die volhardt „opstaan”, oftewel doorgaan, en het opnieuw proberen. Con cu para, para. Dos cos tin, un ta keda. Wij gooien niet gemakkelijk het bijltje neer. Zij geven niet toe aan zelfmedelijden, zij geven niet iedereen de schuld, zij worden niet bitter en zij geven het NEVER op. Esey ta jiunan di Corsow. Kei en kei hard voor zichzelf…………………….TOPPIE. Tene duru brothers en sisters nan. Les recuerdo en mis oraciones……………….Ten paciencia porque no hay MAL que por BIEN no venga……………………..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties