Telegraaf: We zitten vast aan Antillen

Schermafbeelding 2013-11-28 om 00.34.13

“Eilanden willen band met Nederland niet veranderen”


DEN HAAG – Aan de inrichting van het Nederlands Koninkrijk wordt niet gemorreld. De voormalige Antillen hebben geen zin in een lossere samenwerking en dus gaat dat ook niet gebeuren.
Minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) houdt dat partijen voor die meer afstand willen tussen het Europese en het Caribische deel van het Koninkrijk. Vooral de VVD, SP en PVV willen dat Nederland minder verantwoordelijk wordt voor wat er op de eilanden gebeurt. Ze ergeren zich vrezen voor corrupt eilandbestuur en het onverantwoord uitgeven van belastinggeld, waar Nederland weer voor moet opdraaien. Maar Plasterk noemt oproepen tot meer afstand van de eilanden ’luchtfietserij’.

Advertentie

Er kan volgens internationale verdragen pas wat veranderd worden aan de samenwerkingsverbanden als de eilanden dat ook zelf willen. „En daar heb ik nul signalen van ontvangen bij mijn recente bezoek”, zegt Plasterk. Nederland kan ’in z´n eentje’ niets veranderen, de eilanden die wel varen bij de samenwerking zouden dat dan ook moeten willen. De initiatiefnota van coalitiegenoot VVD en van de SP om van het Koninkrijk een gemenebest te maken (samenwerking maar zonder verantwoordelijkheid voor elkaar) beschouwt hij daarom als ’irreeël’.

Premier Rutte maakt er geen geheim van dat hij de eilanden liever kwijt dan rijk is. Deze zomer zei dat hij een eiland niet tegen zou houden als dat uit het Koninkrijk wil stappen. „Als u mij morgen belt dat u eruit wilt dan gaan wij dat onmiddellijk regelen”, zei hij tegen de plaatselijke vertegenwoordigers. Plasterk neemt die woorden niet voor zijn rekening. Hij brengt in herinnering dat over Koninkrijksrelaties niets is afgesproken in het regeerakkoord.

In de Tweede Kamer werd verhit gedebatteerd over de kabinetsplannen met het ministerie van Koninkrijksrelaties. VVD-Kamerlid Bosman stelde voor om mensen uit de drie andere landen van het Koninkrijk een paspoort met een andere kleur te geven. Zo zou onder meer direct duidelijk zijn waar ze vandaan komen. „Discriminatie”, oordeelde PvdA-Kamerlid Van Laar over het plan van zijn coalitiegenoot. Bosman reageerde geschokt en noemde het ’ongepast’. Plasterk wil geen kwalificaties over het VVD-plan geven, maar geeft het voorstel geen kans. Hij wijst er op dat ook op dit punt Nederland niet zelfstandig beslissingen kan nemen. „Het is een Rijkspaspoort. De andere landen moeten het dan ook willen veranderen.”

Bron: Telegraaf

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *