Telegraaf | Wereldzeilers Machiel en Liselotte houden de moed erin

Spannende tijden voor Machiel en Liselotte. Ze hopen binnenkort door te kunnen varen naar Curacao

Vrij volgt Nederlandse wereldzeilers. Machiel en Liselotte zitten op hun schip Pitou in quarantaine op Martinique.

We liggen voor anker op droomeiland Martinique. Door de lockdown hebben we hier nog niets kunnen zien, alleen de supermarkt.

Ons dagelijkse sportmomentje is ons hoogtepunt. We rennen rondjes op de boot, hilarisch op zo’n belachelijk klein parcours! Lachend om elkaars zottigheid houden we er de moed in, mede gesteund door de andere Nederlandse zeilers die ook vastzitten.

Toch zitten we op een tijdbom. In juni begint het orkaanseizoen en dan moet je hier weg zijn. Orkaanschade wordt niet vergoed door de verzekeraars. Maar waar kunnen we naartoe? Aruba, Bonaire en Curaçao liggen buiten het orkaangebied en zijn onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Maar de eilanden hebben hun wateren gesloten.

Achter de schermen wordt op diplomatiek niveau geprobeerd toegang te krijgen tot Curaçao voor een veertigtal Nederlandse boten, waaronder wij. Er is op Curaçao veel plek en wij zijn bereid om een paar weken in quarantaine te gaan. Fingers crossed, we hopen zo op groen licht.

Wordt vervolgd…

Bron: Telegraaf.nl

4 Reacties op “Telegraaf | Wereldzeilers Machiel en Liselotte houden de moed erin

 1. peter stuivenberg

  Beste zeilers, wat ik ga zeggen zal niet in dank worden afgenomen. Goed zeemanschap betekent dat je let op weer, piraterij, havens die dicht zijn, plekken waar je met je boot uit het water kan en dus ook op pandemieen. Neem je verantwoordelijkheid van het vrij zijn en het zeilersleven dat je hebt gekozen. Doe niet alsof je in ‘imminent danger’ zit, want tot nu toe is er helemaal niets aan de hand. De lock down zal vermoedelijk eind april worden versoepeld en eind mei van de baan zijn. Ook heb je nog 7 weken voordat het orkaanseizoen zich aantekent. Als het coronavirus dan nog zou heersen, haal dan in week 6 de boot uit het water, mast eraf en graaf de kiel in en bindt de romp vast op autobanden of zandzakken . Als dat kan. Of vertrek in week 5 naar Nederland, prima tijdstip. In 14 of 20 dagen ben je in de Azoren, kan je kijken of dat virus-gedoe voorbij is. Zo niet dan vaar je door. Eventueel naar Turkije, dat land is open. Zeilen is vrijheid toch? En anders, wat te denken van St Vincent en de Grenadines 14 dagen quarantaine aan de wal, Nicaragua is open, Brazilie 14 dagen quarantine (prima plek!) en Frans Guyana 14 dagen quarantine. Genoeg keuzes, dus wentel svp je eigen verantwoordelijkheid en de consequenties van ‘vrij willen zijn’ niet af op eilanden die nu vechten om overeind te blijven. Medisch en financieel staan ze met de rug tegen de muur. Er zijn nauwelijks ventilatoren of persoonlijk veiligheidsmateriaal. Nederland brengt nu net 12 IC units naar Aruba, 12 naar Curacao en 6 naar Boaire. Toeristen inkomen is er niet meer. Werkloosheid zal de pan uitreizen. De verliezen van de eilanden zijn ‘astronomisch’. Bedenk overigens dat het virus ook asymptomatisch kan zijn. Dit betekent dat je een drager kan zijn, maar er niet ziek van hoeft te worden. Wil je nu echt dat een eilandbevolking door jullie zogeheten oncomfortabele positie in de problemen komt? Dat je vrolijk op zo’n eiland na een nietszggende quarantaine van 14 dagen rondloopt en anderen kan besmetten? Weet je dat het coronavirus op de eilanden meestal door buitenlanders is binnengebracht?
  Peter Stuivenberg, Bonaire, yachtmaster ocean, 100.000 NM, 20 jaar stafredacteur van Zeilen, wereldwijd vele koerswijzigingen gemaakt om wat voor reden dan ook.

 2. Idd @LaStiwz,
  Griezelige opmerking van een op alles reagerend griezelig figuur.

 3. @Lapas zegt: “…Wij willen de weinige tests die we hebben liever aan onze mensen besteden…”

  Eigen volk eerst. Waar heb ik dat eerder gehoord.

 4. ericlapas

  Als mensen graag hun geld aan dure speeltjes willen besteden moeten ze het zelf weten maar als het fout gaat zelf oplossen graag.

  Als wij nu deze avonturiers hier binnenlaten moeten ze waarschijnlijk getest worden. Wij willen de weinige tests die we hebben liever aan onze mensen besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *