Telegraaf | Willem-Alexander en Máxima troosten kinderen Sint-Maarten

Door Jorn Jonker

Koning Willem-Alexander op Sint-Maarten Ⓒ Telegraaf

Philipsburg – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben op Sint-Maarten met lokale kinderen gepraat over hoe zij orkaan Irma hebben beleefd. Een koninklijke, bemoedigende aai over de rug was even nodig bij die enge verhalen.

Het koningspaar is vandaag hun bezoek aan Sint-Maarten begonnen. Ze bekijken er hoe het met de bevolking en de natuur gaat, bijna drie maanden na orkaan Irma.

Het koningspaar bezocht zojuist een project van het Rode Kruis in een deels verwoeste school. De organisatie geeft dagelijks circa 4.000 kinderen ontbijt en lunch. Menig ouder kan na orkaan Irma namelijk niet genoeg voedzaam eten betalen. En dat is wel nodig om goed op te letten.

Verzamelde kinderen vertelden Willem-Alexander en Máxima dat ze blij zijn met het eten. Al was er soms wat aansporing nodig. Dat moet je opeten he, daar wordt je sterk van, sprak Maxima een meisje toe.

Tijdens het eten spraken de kinderen ook over de orkaan zelf. De koning vroeg ze wat ze het ergst vonden. „De wind, dat was zo eng”, zei een meisje. Dat kon de koning zich wel voorstellen. Het geluid is net als alsof er een vliegtuig naast je opstijg hé, vroeg Willem-Alexander. Een ander jongetje vertelde hem dat hij tijdens Irma in de badkamer schuilde. De koning: ja, dat is de veiligste plek.

Máxima vroeg aan een meisje naast haar: Jij was aan het schreeuwen? Dat kan ik me voorstellen hoor, zei de koningin. Máxima hield het meisje even vast en aaide haar over de rug. Maar er was ook vrolijkheid. Tijdens een eerdere presentatie had Máxima gehoord dat de kinderen om gezondheidsredenen een keer per week chocopasta bij het ontbijt mogen. Dat vinden jullie zeker het lekkerst, vroeg Máxima. Er werd driftig geknikt.

Het koningspaar bezocht vandaag ook een middelbare school die momenteel in een noodgebouw zit. Ook kregen ze uitleg over de verwoeste natuur op het eiland. Mangrovebossen moeten weer worden aangeplant en onderwater is er ook veel verwoest. Doordat er zand over het koraal rond het eiland is geklotst, is naar schatting 30 procent van het koraal afgestorven en minstens 50 procent beschadigd. Als duikers weten de koning en koningin hoe belangrijk het onderwaterleven is, ook voor het toerisme. Rondom Saba hebben ze zelf tijdens een diepzeeduik de gevolgen van Irma op het zeeleven kunnen zien.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *