Telegraaf wint kort geding van Gregory Elias

Gregory Elias | Foto- Dick Drayer

Gregory Elias | Foto | Persbureau Curaçao

AMTERDAM – De Telegraaf heeft het kort geding dat de Gregory Elias eerder deze maand tegen de mediagroep aanspande gewonnen. De krant handelde volgens Elias onrechtmatig door een publicatie van een artikel op 17 september over zijn persoon.

Daarin wordt gesteld dat Elias doodsbedreigingen heeft gedaan aan het adres van Frank Does, directeur van de Amsterdamse reisorganisatie Does Travel. Later trok Does de beschuldiging in en bood zijn excuses aan Elias aan.

Elias eiste verwijdering van het artikel op de website van de Telegraaf of anders een aanpassing, waarbij duidelijk wordt dat de beschuldiging tegen Elias vals is geweest. De rechter stelt echter dat niet is vastkomen te staan dat de beschuldiging onjuist was; de beschuldiging is alleen maar ingetrokken door Does.

De Telegraaf krijgt wel een standje van de rechter voor het niet toepassen van wederhoor bij een andere belanghebbende in deze zaak, Mojo Concerts. Maar omdat de krant de fouten onmiddelijk heeft toegegeven en Elias heeft aangeboden ook in de papieren krant te rectificeren, heeft Elias geen belang meer bij een voorlopige voorziening van de rechter.

De Curaçaose zakenman wilde ook een verbod tot berichtgeving in de toekomst over de doodsbedreiging. Althans daar zou bij moeten worden vermeld dat de beschuldiging vals en volledig gerectificeerd is. Maar daar ging de rechter niet in mee. Dat de beschuldiging vals is, staat niet vast en een verbod zoals Elias wil, gaat te ver en beperkt de Telegraaf teveel in haar journalistieke vrijheden. De voorzieningenrechter wees ook alle andere eisen van de hand en veroordeelde Elias in het betalen van de proceskosten.

Bron: Persbureau Curaçao

Vonnis Gregory Elias vs Telegraaf

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *