Telegraaf | Ziekenhuis Curacao bezorgt NL strop

Yteke de Jong en Edwin Timmer

Ziekenhuis Curacao bezorgt NL strop

De nieuwbouw van het ziekenhuis op Curacao dreigt uit te lopen op een financiële strop, ook voor Nederland.

Dat zeggen ingewijden tegen De Telegraaf. De hervorming van het oude ziekenhuis naar het nieuwe ziekenhuis ligt nu al een jaar stil, als gevolg van interne strubbelingen. De teller van de rekening loopt door en komt op het conto van Curacao en uiteindelijk ook Nederland, die de financiering heeft geregeld middels een obligatielening van €200 miljoen. „Het kabinet in Nederland kan straks fluiten naar zijn centen”, zeggen betrokkenen.

Nieuwbouw

In 2011 is de nieuwbouw van het ziekenhuis gestart, onder toezicht van SONA, die in het recente verleden namens Nederland ook de juiste besteding van subsidies aan projecten in Curacao bewaakte.„Er wordt nu een hoop geld uitgegeven voor nieuwe muren, waar van het beoogde doel: de verbetering van de zorg niets van terecht komt ”, zo verklaren betrokkenen.

De artsen van het Elisabeth Hospitaal zijn tot nu toe veelal niet bereid om hun vrijgevestigde maatschappen in het ziekenhuis op te geven en in loondienst te treden. Het ondernemingsplan gaat daar wel van uit, waardoor er bij doorgaan in de huidige situatie jaarlijks miljoenen verlies geleden zal worden.

Er is dan straks geen geld over om de Nederlandse lening terug te betalen.„Het is wel een herstructurering die zijn tijd nodig heeft. De bedoeling is uiteraard om de zorg goedkoper te maken’’, zegt demissionair minister Zita Jesus-Leita. ,,Het klopt dat in de oude situatie medisch specialisten op het eiland veel meer verdienden dan in Nederland. Nu gaan we dat op een andere manier regelen.”
Duurder

Het project is sowieso al vertraagd omdat er door een aantal regeringen verschillende ideëen waren over waar het ziekenhuis zou moeten komen. Dit leidde al meteen tot spanning op de begroting van het bouwproject, omdat er uiteindelijk gekozen werd voor het duurdere, binnenstedelijk bouwen.

Volgens minister Jesus is er sprake van’een redelijke overschrijding’ op het project van €14 miljoen. De overschrijding zal veel hoger worden, onder meer door claims van bouwer Ballast Nedam, stellen betrokkenen. De lokale overheid was onder meer te traag voor het tijdig afgeven van bouwvergunningen.

Er is een apart onderzoek geweest naar het project, uitgevoerd door een Belgisch ingeniersbureau en accountantskantoor PwC, maar dit ligt sinds september in la bij Jesus en is in het bezit van De Telegraaf. Daarin wordt aanbevolen om de uitvoering onder te brengen in een aparte ontwikkelings- en een exploitatiemaatschappij, die het proces vlot kunnen trekken. „Sona is verantwoordelijk voor de bouw van het ziekenhuis. Dus zij moeten zorgen dat het klaar komt. De opening is over een jaar”, zegt Jesus, die daarmee bevestigt dat ze het advies niet opvolgt. Er zijn onlangs verkiezingen geweest op het eiland, waardoor er weer een opening ontstaat bij het project.

Ballast Nedam

Ballast Nedam bouwt het ziekenhuis, dat nodig is om het 150-jaar oude hospitaal te vervangen. De zorg op het eiland is zo achterhaald, dat minister Schippers van Volksgezondheid heeft besloten om voor medische zorg op het naburige Bonaire uit te wijken naar Colombia of Miami. Bonaire is een Nederlandse gemeente.

Ingewijden hebben er een hard hoofd in. „Curacao is een klein eiland, iedereen komt elkaar tegen. Dat maakt ingrijpen moeilijk”, zegt een bron. „Zoals het nu is, is het ziekenhuisproject een open einde.”

Bron: Telegraaf

Een Reactie op “Telegraaf | Ziekenhuis Curacao bezorgt NL strop

  1. Joscelin Trouwborst

    Laat de Telegraaf even checken hoe bij de tijd ze zijn met hun verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *