Telegraaf | Zorg Kamer om roof geheimen

Op Curaçao wellicht ook gegevens van AIVD buitgemaakt. Door Jorn Jonker en Edwin Timmer

Koninkrijksminister Ronald Plasterk wil de zaak aan Curacao overlaten

Minister Plasterk (PvdA) wil de zaak aan Curacao overlaten, Ronald van Raak (SP) niet

DEN  HAAG – Een grootschalige diefstal bij de Veiligheidsdienst Curacao (VDC), waarbij waarschijnlijk ook geheime informatie van de AIVD is buitgemaakt, bezorgt de Tweede Kamer flinke kopzorgen.

De Kamer wil dat minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) actie onderneemt en de kwestie niet overlaat aan het eiland, zoals hij wil. SP-Kamerlid Van Raak wil dat de VDC „gezuiverd” wordt en vindt dat er een „vrijwel compleet nieuwe inlichtingendienst” moet worden opgetuigd op het eiland.

„De mensen die er nu zitten, kunnen nog steeds contacten hebben met de onderwereld en informatie doorspelen. Ook informatie van onze AIVD.”

Gegarandeerd

De roep om actie van de SP’er vindt veel gehoor in de Kamer. PVV-Kamerlid Fritsma wil dat de AIVD stopt met samenwerken met VDC, totdat er gegarandeerd kan worden dat er geen informatie meer terechtkomt bij criminelen.

Ook PvdA-Kamerlid Van Laar vindt dat er wat gedaan moet worden aan de banden tussen onder- en bovenwereld op de eilanden „waardoor informatie van bijvoorbeeld de geheime dienst in verkeerde handen is gevallen”.

Hij stelt een wetswijziging voor waardoor een rijkscommissie voor integriteit wordt opgetuigd die benoemingen bij overheidsorganisaties als de VDC in de gaten gaat houden. VVD-Kamerlid Bosman wil ook actie:

„De hele veiligheidsketen op de eilanden moet eindelijk sluitend worden.”

Dat er gegevens van de VDC ontvreemd, vernietigd en gekopieerd waren, werd bekend omdat een ontslagen medewerker aan de bel heeft getrokken bij de ombudsman op Curacao. Deze klokkenluider werd, in het weekend van 29 en 30 oktober 2011, gedwongen digitale paswoorden af te geven en enkele Nederlandse en Colombiaanse figuren te assisteren bij een ongekende informatie-roof.

Toen de netwerkbeheerder twijfelde om mee te werken, stelden de dieven dat het ging om een ‘opdracht van de minister-president’. Dat was op dat moment MFK-leider Gerrit Schotte. Vlak voor de diefstal had deVDC een pijnlijke screening gedaan naar Schotte. De dienst ontdekte ‘nauwe banden met dubieuze figuren’ in de gokwereld.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *