Terugbetaling SXC laat op zich wachten

Het model van het ruimtevaartuig Lynx op ware grootte.

Het model van het ruimtevaartuig Lynx op ware grootte.

 

Willemstad – De 350.000 dollar die Curaçao Airport Holding (CAH) in 2010 in het space-project van Space Expedition Corporation (SXC) heeft geïnvesteerd, wordt nog altijd niet terugbetaald.

Begin februari maakte CAHdirecteur Maurice Adriaens tegenover deze krant al bekend dat het bedrag zou zijn omgezet in een lening en dat werd onderhandeld over een terugbetalingsregeling.
Die onderhandelingen zijn onlangs spaak gelopen, bevestigt Adriaens tegenover deze krant. SXC had Curaçao benaderd met de vraag of er interesse was om het schaalmodel van de Lynx – het vliegtuig waarmee de commerciële ruimtereizen vanaf eind 2014 moeten worden uitgevoerd – over te kopen.
De kosten hiervan zouden dan van de lening afgetrokken worden.

,,Dit is besproken met het Curaçao Tourist Board (CTB) die mogelijk geïnteresseerd zou zijn in dat vliegtuig.
Onlangs heeft het bestuur mij laten weten niet de financiële ruimte te hebben om het aan te schaffen en dus zullen we niet op dat aanbod ingaan”

, verklaart Adriaens tegenover deze krant.
Nu zal er opnieuw onderhandeld moeten worden over een betalingsregeling, bevestigt Adriaens desgevraagd.
In eerste instantie werd het bedrag van 350.000 dollar op verzoek van het toenmalige Bestuurscollege gedaan, met het idee om dat om te zetten in aandelen zodra SXC zijn naamloze vennootschap (nv) op Curaçao had opgericht.
Ook zou de holding een beslissende bevoegdheid krijgen binnen de nv om te kunnen garanderen dat SXC ook in de toekomst op Curaçao zou blijven.
Curaçao zou dan ook verankerd worden in de naam, die voorheen nog Space Experience Curaçao heette.
In 2011 adviseerde een taskforce echter om niet langer in het project te investeren en het geld niet in aandelen om te zetten maar in een lening.
De voorwaarde dat Curaçao in de naam verwerkt werd is komen te vervallen nu er niet langer een financiële bijdrage wordt geleverd en dus heeft het project de naam veranderd in Space Expedition Corporation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *