Thuis bevallen gegarandeerd

zwangerWillemstad – Zwangere vrouwen kunnen gewoon thuis blijven bevallen. Dit laat minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Bernard Whiteman (PS) tegenover deze krant weten. Hiermee reageert Whiteman op de stichting Belangen Behartiging Verloskundige Zorg (BBVZ) die een brief aan het adres van de minister richtte met de oproep het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw te beschermen.

Advertentie

Hieraan geeft de minister gehoor:

,,Ik ben er faliekant op tegen dat alle vrouwen in het ziekenhuis moeten bevallen”

, aldus Whiteman.
Niet alleen is het volgens de minister goedkoper om thuis te bevallen maar is het vooral zo dat ‘een zwangere vrouw geen patiënt is en dus niet onnodig in aanraking moet komen met ziektekiemen of bacteriën’.
De stichting kaartte aan dat de situatie dreigde te ontstaan dat verloskunde geheel en al in het nieuwe ziekenhuis zou plaatsvinden.

,,Verloskundigen hebben een bij de wet vastgelegd, beschermd beroep waarbij de verloskundige zich vrij kan vestigen. Dit recht wordt genegeerd door al in een huidig beleid verloskundigen alleen toe te staan en een vergunning te verlenen indien zij in dienst treden bij de kraamkliniek”

, legt BBZV-voorzitter Agnes Cobelens uit.
Niet alleen in de kraamkliniek is volgens BBZV een probleem, ook weigert de SVB bij thuisbevallingen de verloskundige assistentie en de kraamzorg te betalen.

,,Alle rechten als vrije keuze van de plaats voor bevalling, kraamzorg thuis en door wie en de vrije keuze van de verloskundige komen daarmee te vervallen”

, aldus de organisatie.
Volgens Whiteman is er wel sprake van een geïntegreerd kraamcentrum en moeten alle betrokkenen die kunnen komen kijken bij de bevalling intensief worden betrokken bij de opzet hiervan, maar neemt dit niet weg dat de keuze voor een thuisbevalling gewoon blijft bestaan.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *