Tijdelijke schaarste cement bij verkooppunten

Er worden wat cementzakken ingeslagen bij Gomez Enterprises.

Er worden wat cementzakken ingeslagen bij Gomez Enterprises.


WILLEMSTAD — Er is een tijdelijke schaarste aan cement ontstaan, die met de levering van nieuwe ladingen aanstaande maandag opgelost zal zijn.
De verwachting is dat de laatste cementzakken die nog bij Gomez Enterprises beschikbaar zijn, vandaag in de namiddag op zullen raken.

De tijdelijke schaarste werd veroorzaakt doordat het schip, dat de lading voor importeur en verkoper van cement Kooyman vervoerde, vertraging opliep door de tropische storm Chantal, zo laat Curd Kooyman, de manager voor inkoop van bouwmaterialen, desgevraagd weten.
De tijdelijke schaarste, die voor dit weekeinde nog zal gelden, valt samen met een ‘doorgaans stille zomerperiode voor de bouwsector’.

Mike Willem van aannemersvereniging AAV licht toe:

“Ondanks het feit dat de bouwvakantie in december pas start, zijn de zomermaanden in verband met schoolvakanties doorgaans ook rustige maanden voor de bouwsector.
Dit omdat velen toch met hun gezin op vakantie gaan.
Omdat vrijwel het hele AAV-bestuur op vakantie is, hebben wij ook geen bestuursvergaderingen gehouden waarbij zulke zaken, (zoals schaarste, red.) besproken worden.
Ik was er dan ook niet van op de hoogte”

, aldus Willem.

De kleine aannemer ‘van Z bouw’, Frits van Zwienen:

“Het viel mij al een paar dagen op dat er sprake van schaarste was en dat er meteen grotere hoeveelheden van de nog beschikbare cementzakken bij Gomez Enterprises werden ingeslagen, mensen lopen met paletten weg.
Men gaat dan natuurlijk hamsteren.
Maar het is een rustige periode, zelfs voor een groot gedeelte van Nederland, waar de bouwvakantie in sommige delen van het land ook in de maanden juli en augustus valt. We zien, als we materiaal uit Nederland willen bestellen, dat veel leveranciers nu met vakantie zijn en niet leveren”

, aldus Van Zwienen.

‘Domino-effect’
Curd Kooyman licht toe dat er op het eiland in totaal twee cementimporteurs zijn, namelijk Kooyman en Mijnmaatschappij Curaçao.
Het grotendeels geïmporteerde cement wordt op het eiland bij vier verschillende verkooppunten verkocht:

  • Kooyman,
  • Gomez Enterprises,
  • Building Depot en
  • Marchena Hardware.

“Het schip zal maandag gelost worden, waarop het materiaal bij ons weer volop beschikbaar zal zijn”

, aldus Curd Kooyman, die stelt dat het cement bij Kooyman door de vertraging van het schip afgelopen dinsdag op raakte.

Over de marktwerking stelt de general manager van Gomez Enterprises, Carlo Gomez Casseres, het volgende:

“Men hoeft zich in principe geen zorgen te maken, ook wij krijgen onze lading aanstaande maandag binnen.
Het komt wel vaker voor dat er schaarste aan cement ontstaat als een van de verkooppunten, die natuurlijk concurrenten van elkaar zijn, bijvoorbeeld heel goede zaken heeft gedaan.
Dit omdat er ineens een grote afzet is geweest bij bijvoorbeeld een goede klant.
Als er bij één leverancier geen cement te verkrijgen is, ziet men dat de grote aannemers wat meer inslaan opdat hun projecten gewaarborgd blijven.
Dit levert eigenlijk een soort ‘domino-effect’ op”

, aldus Gomez Casseres, die stelt dat ‘ook ditmaal de grote aannemers een voorraad hebben ingeslagen’.

“Ik denk dat voornamelijk de ‘thuisklussers’, die voor dit weekeinde een klusje hadden gepland, daar dit weekeinde helaas niet aan toe zullen komen”

, aldus Gomez Casseres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *