27 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

TK | Kamervragen Van Raak over exorbitante salarissen top overheidsbedrijven Curacao

HomeNieuwsGezondheidTK | Kamervragen Van Raak over exorbitante salarissen top overheidsbedrijven Curacao
Toezicht CFT op overheidsentiteiten is niet mogelijk op grond van de Rijkswet financieel toezicht (Rft).

Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over “exorbitante salarissen aan de top van overheidsbedrijven op Curaçao” (ingezonden 5 augustus 2019)

Vraag 1
Klopt het dat salarissen aan de top van overheidsbedrijven op Curaçao heel veel hoger zijn dan het inkomen van de minister-president?1

Vraag 2
Waarom zijn de inkomens van de top van deze overheids-nv’s, die overwegend publieke taken uitvoeren en betaald worden met publiek geld, niet openbaar?

Vraag 4
Bent u op de hoogte van de topinkomens bij de overheids-nv’s op Curaçao en Sint Maarten?

Antwoorden vragen 1, 2 en 4
Volgens de Code Corporate Governance Curaçao moet in het jaarverslag worden gerapporteerd over de bezoldiging per bestuurder. Naleving van deze code is belegd bij de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO). Ook Sint Maarten heeft een Code Corporate Governance. Naleving van die code is belegd bij de Corporate Governance Council.

De bezoldiging van bestuurders van overheids-nv’s op Curaçao en Sint Maarten en het toezicht daarop is een aangelegenheid van de desbetreffende landen. Niettemin ben ik van mening dat als een land stevige maatregelen moet treffen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en daarbij assistentie vraagt van Nederland, daarbij ook gekeken moet worden naar de bezoldiging van bestuurders van overheids-nv’s. Ik heb de minister-president van Curaçao hier al eerder op aangesproken.

Vraag 3
Heeft de financieel toezichthouder Cft ondertussen inzicht in de financiën van de overheids-nv’s op Curaçao en Sint Maarten?

Antwoord vraag 3
Toezicht op overheidsentiteiten is niet mogelijk op grond van de Rijkswet financieel toezicht (Rft). Echter, overheidsentiteiten vervullen vaak een belangrijke maatschappelijke functie. Het functioneren daarvan kan verstrekkende gevolgen hebben voor de landsbegroting. Financiële verplichtingen via rechtspersonen die behoren tot een land kunnen immers van veel belang zijn voor de financiële positie van het land. Bij het financieel toezicht op die landsbegroting wordt derhalve de gehele collectieve sector in de beschouwing betrokken. Het Cft verzoekt de besturen van de landen regelmatig om inlichtingen over de collectieve sector die het voor de uitoefening van zijn taken nodig acht.

Vraag 5
Deelt u de opvatting dat mensen die een publieke functie hebben nooit meer zouden mogen verdienen dan de minister-president?

Antwoord vraag 5
In Nederland hebben we hiervoor de Balkenendenorm afgesproken. Ik begrijp uit een reactie in de media dat de minister-president van Curaçao vindt dat normen moeten worden vastgesteld en dat er transparantie moet zijn over de vergoeding die overheidsdirecteuren genieten. De manier waarop Curaçao dit wil implementeren is een autonome aangelegenheid van het land Curaçao. Ik moedig de regering van Curaçao aan dit voortvarend op te pakken.

1 https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/19905-aangifte-voor-lek-salaris

Naschrift KKC

Paul de Geus (UTS en CTEX/BlueNap/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
Franklin ‘Chebu’ Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)

UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra
SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Foto Extra
BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “Toen ik werd aangesteld, kreeg ik een salaris dat was vastgesteld. Ik heb daar nooit over onderhandeld”
Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”
salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes

 

salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje
salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes

18 reacties

  1. Sommige directeuren liggen zo “goed” in de markt dat ze bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd rechtszaken aanspannen om juridisch om af te dwingen dat ze nog 5 jaar in dienst genomen worden.

  2. @de Groot: wat een afgunst. Wij mogen god op onze knieen bedanken dat toppers als van der sluis niet voor een beter salaris met een baan in de londense city kiezen, maar curacao vooruit willen helpen

  3. Een update…. Kreeg gisteren een papiertje in mijn brievenbus dat ik een pakje mag ophalen in Punda. Dagstempel 17 september. Heeft dat kloteding 10 dagen nodig gehad om van Punda naar Fontein te komen. Ander detail, niet opgehaald binnen een week, Naf. 7.50. Plus oplopend, he..,
    Ik krijg GVD dat papier 10 dagen later, hoe kan ik het binnen 1 week ophalen? En Sluis vangt 60’000.– per maand???? Wat doet die EIKEL?

  4. @CR daarom grijpt niemand in.
    Ze roven allemaal lekker mee
    Ook CBCS !
    Parlementariers bepalen eigen salaris
    Ministers plaatsen vriendjes op sleutelposten
    Sleutelpostvriendjes gunnen opdrachtjes
    aan bevriende consultants
    Bevriende consultants vragen de hoofdprijs
    Ministers, sleutelpostvriendjes en consultantsvriendjes
    delen de hoofdprijs
    Etc etc etc

  5. @trolletje dat verklaart ook waarom Cbcs altijd veel te laat ingrijpt. Met deze salarissen gaat niemand risico lopen en wacht liever tot einde van de maand het salaris is gestort

  6. Fluitende Vogeltjes lieten voorzichtig weten
    Dat de huidige directeuren
    op de 4e verdieping
    Van de Bank der Banken
    Van twee piep kleine rotsblokjes
    Inkomens verdienen
    Varierend tussen de Naf 800.000 en Naf 1.500.000

  7. Misschien stellen we de verkeerde vraag… Ik ben geen econoom en weet niet wat ‘marktconform’ aan salarissen voor deze gasten zou zijn.
    De vraag is; zijn ze dat salaris waard? Als ik naar UTS kijk zou Paul de Geus bij mij nog niet eens als afwashulp mogen werken omdat ie waarschijnlijk de borden laat vallen. Wat een totale nietsnut van een totaal nietsnuttig bedrijf.
    Yamil Lasten is GVD een transporteur, niets meer. Curoil hoeft niet eens een Reclamebudget hebben, nul concurentie.
    Philip Martis? Geen idee, maar aangezien de SVB behoorlijk financiele problemen heeft zal deze vent beter tweedehandse autos kunnen gaan verkopen, dan weet je dat je genaaid wordt.
    Franklin Sluis… ach ach ach. Een brief van de, bij voorbeeld, Belasting duurt 14 dagen voor ie bezorgd is en Postkantoor en Belastingskantoor liggen op steenworp afstand van elkaar.
    Duidelijk dus dat ze Super zwaar overbetaald zijn. Misschien kunnen we een Soap Opera met deze vier maken zo a la Stooges of Marx Brothers…

  8. Al die staatsbedrijf directeur salarissen konden zo extreem oplopen omdat het publiek niet geinformeerd mocht worden door degenen die daar baat van hadden en elk jaar elkaars salarissen en beloningen opschroefden.

    En het publiek die heeft dit helaas ook (te lang) geaccepteerd.

    Het is ongehoord dat het salaris van een staatsbedrijf directeur betaald wordt door het publiek maar dat de omvang van dit salaris voor het publiek geheim gehouden wordt.

    Daarom konden ze directeur salarissen (+ bonussen + vergoedingen) etc – die varieren tussen de 1.000.000 en 2.000.000 – regelen.

    Allemaal keurig geformaliseerd met getekende contracten etc maar met foute
    procedures die tegen de beginselen van goed bestuur indruisen:

    Politieke benoemingen
    Familiare benoemingen
    Presidenten die zelf hun bonussen en opslag vaststellen.
    RvC die klieken met dagelijks bestuur.

    Daar hoor je de Good Governance goeroes en professoren nooit over schrijven.

  9. Dit schorriemorrie abr msl wordt nog eens dik betaald door de gemeenschap. P pis heeft ook 200 miljoen laten verdampen ook in z’n vestjeszak en g schtt 300 miljoen i hopi mas en moord.

  10. Het klotjes volk verdient waar het op kiest en moet niet zeuren als hun flesje rum op is van diegene waar ze op gestemt hebben op is, en nada, niks, nopes meer van kunnen verwachten, zie hun gekozen toekomst idolen, beroeps leugenaar en gevangenis boef Gerrit de Raaf, 300.000,00 gemeenschapgeld verduisteringgeld , winkeldieffege Constancia, landje pik Cooper, volks opnaaier brandstichter oproerkraaier Er-holkruiper Cova, politie post vakkensorteerder PIK Pisas, Wilsoe moord lokker en lands verrader, speenvarker Amparo Dos Santos, dronkerijder Monky de aap, Lands leegzuiger ?en meeloper Stella van Rijn, etcetra, etcetra

  11. Vergeet de graai-salarissen
    van de CBCS directeuren
    op de 4e en 5e verdieping
    Van de fameuse ‘Tromp Tower’
    aan de Scharlooweg 1 toch niet.

    Die elkaar royale bonusjes
    Maar ook gratificaties en salarisjes
    Toespeelden.

    Stuk voor stuk feestten ze vrolijk mee.
    En zeiden geen van allen iets.

    Van Zonne Koning Tromp en onderkoning Hasselmeyer,
    Tot directeur Omundo en de ja knikkende PZ directrice
    En niet te vergeten directeur slaapvaak van de afdeling Supervisie.

    Allen hielden ze muisstil hun mondje dicht.
    Onder het mom van
    hun zo goed bewaarde
    geheimhoudingsplicht

  12. En daar hebben we weer het hele lijstje van KKC naschrift.

    Iedereen weet dat de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) een wassen neus is.

    – Stichting is een synoniem voor een groep mensen om geen belasting betalen
    – Bureau is een synoniem voor een plaats waar onduidelijke activiteiten zijn.
    – Toezicht is een synoniem voor slapen
    – Normering is een synoniem voor de nog meer graaien
    – Overheidsentiteiten is een synoniem voor 4094 ambtenaren die geen flikker goed doen. O nee, ze zijn actief met het vullen hun zakken.

  13. ” Ik heb de minister-president van Curaçao hier al eerder op aangesproken.”
    En vervolgens gebeurt er helemaal niets: zowel vanuit de kant van Nederland als vanuit Curacao

  14. Tja.. Op Curacao kan alles.
    Een overheids directeur kan hier meer verdienen dan de minister-president in Nederland.
    Balkenende norm…..
    Hebben we het verder niet eens over de pensioenen gehad van alle politici.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties